Νέο Renault Rafale... Υπήρξαν όμως κι άλλα…

Νέο Renault Rafale... Υπήρξαν όμως κι άλλα…

Την Κυριακή 18/6 αναμένουμε την επίσημη παρουσίαση της ναυαρχίδας της Billancourt, του κουπέ SUV Renault Rafale. Όμως υπήρξαν και άλλα συνονόματά του και όχι μόνο από τον Ρόμβο.

Renault Rafale

Το κουπέ SUV που πρόκειται να κορυφώσει την γκάμα της Billancourt θα ονομάζεται Renault Rafale. Στενά συνδεδεμένο με την αεροναυπηγική στη Γαλλία, αυτό το όνομα ήταν το προσωνύμιο τριών αεροσκαφών Caudron-Renault της δεκαετίας του ’30. 

Στη συνέχεια έγινε αυτό του σημερινού μαχητικού αεροσκάφους της Dassault, με το οποίο πετούν επίσης τα Ελληνικά Φτερά. Με την Dassault πρόσφατα να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Renault να το χρησιμοποιήσει για το επόμενο αυτοκίνητό της. Γνωρίζετε όμως ότι και άλλα μοντέλα από το παρελθόν είχαν βαφτιστεί Rafale;

To R25 ήταν επί της ουσίας, αλλά και ανεπίσημα για λίγο στο όνομα, ο πρόδρομος του προσεχούς κουπέ SUV και ναυαρχίδας των Γάλλων, Renault Rafale 2024

Το πρώτο λοιπόν ήταν η Panhard-et-Levassor Rafale. Το 1952, ο Γάλλος καροσερίστας Carmétal δημιούργησε για την εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων Dijon Tourisme την Panhard Rafale. Ένα κουπέ που προερχόταν από την Panhard Dyna X

Renault Rafale, Panhard-et-Levassor Rafale 1952-1955

Σπορ λόγω του πανάλαφρου αλουμινένιου αμαξώματός του, λάμβανε μέρος σε αγώνες, μεταξύ αυτών και στον αγώνα Ρώμη-Λιέγη-Ρώμη του 1952, απ’ που και η φωτογραφία. Σύμφωνα με τις ελάχιστες υπάρχουσες πληροφορίες, η Panhard-et-Levassor Rafale κατασκευάστηκε σε λιγότερα από 60 κομμάτια μέχρι το 1955.

Και στη Renault, το επερχόμενο κουπέ SUV δεν σηματοδοτεί -τουλάχιστον ανεπίσημα- την πρώτη χρήση του ονόματος «Rafale». Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν ο κατασκευαστής από την Billancourt άρχισε να εξελίσσει το Renault 25 με την κωδική ονομασία X29, πολλές προτάσεις σχεδιαστών αναμετρήθηκαν με το σχεδιαστικό γραφείο της Renault που είχε επικεφαλής τον Robert Opron, «αποστάτη» από τη Citroën.

Renault Rafale, Renault R25 Rafale

Ένα από αυτά, που ήταν διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, διεκδίκησε τη σημασία που έδωσαν στην αεροδυναμική οι δημιουργοί του, βαφτίζοντάς το «Rafale». Μια έκδοση με μια «φούσκα» πίσω και μια άλλη με πίσω κρύσταλλο χωρισμένο σε τρία τμήματα που έμειναν όμως μακέτες. Και θα ήταν τελικά το πρότζεκτ με την ονομασία «Bicaéro» που θα έπαιρνε το πράσινο φως από τη διοίκηση της εταιρείας για να γίνει μοντέλο παραγωγής.

Η γαλλική εταιρεία λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιστρέφει στο όνομα με το νέο Renault Rafale που θα το δούμε μεθαύριο το βράδυ (μείνετε συντονισμένοι) και θα λανσαριστεί εμπορικά την άνοιξη του 2024.

Renault Rafale
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube