Νέο Renault Clio: Αυτό είναι το εσωτερικό του [video]

Νέο Renault Clio: Αυτό είναι το εσωτερικό του [video]

Στην καμπίνα του νέου Clio έχει συντελεστεί μια μικρή επανάσταση, με πιο οδηγοκεντρικό ταμπλό, κατακόρυφη οθόνη 9,3” και πιο ποιοτικά υλικά.

Η παρουσίαση του νέου Renault Clio είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. Μετά τα teaser που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα είδαμε την καμπίνα, αύριο θα γίνει η αποκάλυψη του αμαξώματος, ενώ για τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές εβδομάδες ακόμη.

Το απερχόμενο Renault Clio είναι ένα απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο. Ακόμα και τώρα, κοντά στο τέλος της εμπορικής του πορείας, οι πωλήσεις του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνέχιζαν να αυξάνονται κάθε χρόνο. Δεν είναι μόνο το πιο καλοπουλημένο μοντέλο της Renault, αλλά και το κορυφαίο σε πωλήσεις γαλλικό αυτοκίνητο στην Ιστορία, γενικότερα, με πάνω από 15 εκατομμύρια μονάδες. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν η δήλωση των ανθρώπων της Renault, πως πρόκειται για το σημαντικότερο μοντέλο της μάρκας. Γι’ αυτό επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος παρουσίασής του, με το σταγονόμετρο.

Εμείς βέβαια, το έχουμε δει ήδη. Στην πριβέ εκδήλωση που διοργανώθηκε ειδικά για τους εκπροσώπους των θεσμών του Παγκόσμιου και του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς. Εκεί, ο product manager του Clio, Vincent Dubroca, και ο αντιπρόεδρος του τμήματος σχεδιασμού, Laurens van der Acker, μας μίλησαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για το παρελθόν αλλά και το μέλλον του Clio. Η παρουσίαση στάθηκε σε σημαντικούς κόμβους της ιστορίας του Clio: Στην 3η του γενιά, το 2005 έγινε το πρώτο 5άστερο σουπερμίνι στις δοκιμές του Euro NCAP. Το 2012, η 4η γενιά εισήγαγε και στην ουσία «εκλαΐκευσε» την οθόνη αφής στην καμπίνα. Το 80% των Clio αυτής της γενιάς πουλήθηκαν με την οθόνη 5” στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας, δείχνοντας ότι η μάρκα έπιασε τον παλμό προσφέροντας αυτό που ήθελαν οι πελάτες.

Σύμφωνα με τη Renault, το Clio είναι συνδεδεμένο με τις αναμνήσεις της μέσης ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι μέλος της. Αυτή τη συναισθηματική φόρτιση θέλει να μεταφέρει και στη νέα γενιά, ως DNA του μοντέλου, παρότι πρόκειται για κάτι εντελώς νέο. Παγκόσμιο, Εξηλεκτρισμένο, Συνδεδεμένο, Αυτόνομο: Σε αυτούς τους πυλώνες βασίστηκε το νέο Clio. Το οποίο πατά στην ολοκαίνουργια πλατφόρμα CMF-B, που χρησιμοποιείται για 1η φορά σε μοντέλο της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi. Και η σχεδίαση της καμπίνας του είχε τεράστια σημασία για τη Renault.

Renault Clio 2019 Interior

Αν η εξωτερική σχεδίαση αποτελεί εξέλιξη (evolution), η εσωτερική αποτελεί επανάσταση (revolution). Η εταιρία έλαβε σοβαρά υπόψη τα σχόλια των πελατών και του Τύπου, για να βελτιώσει τις αδυναμίες του υπάρχοντος Clio. Έτσι έφτιαξε το Smart Cockpit, με ταμπλό που βρίσκεται πλέον πιο μακριά από τον οδηγό και είναι ξεκάθαρα πιο οδηγοκεντρικό. Η ενιαία γραμμή που το διατρέχει, ενσωματώνοντας και τους αεραγωγούς, το χωρίζει σε δύο επίπεδα και ενισχύει την αίσθηση του πλάτους και της ευρυχωρίας. Η κεντρική κονσόλα είναι μετατοπισμένη προς τα δεξιά και φέρει πάνω της τα μεγάλα, ποιοτικά περιστροφικά χειριστήρια του κλιματισμού. Το τμήμα γύρω από το λεβιέ είναι ογκώδες και υπερυψωμένο, στοιχείο που συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο premium εικόνας.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ποιότητα. Η ντυμένη με μαλακό πλαστικό επιφάνεια, πολύ ευχάριστο στην όψη και στην αφή, φτάνει μέχρι τα πιο χαμηλά τμήματα, στο ντουλαπάκι αλλά και γύρω από το λεβιέ. Πιο καλοφτιαγμένα είναι τα πάνελ στις πόρτες και τα σκληρά πλαστικά είναι ματ, δίνοντας πιο ποιοτική αίσθηση. Προσοχή έχει δοθεί στη συναρμογή, αλλά και σε λεπτομέρειες όπως το αμορτισέρ που επιτρέπει στο ντουλαπάκι να ανοίγει μαλακά.

Renault Clio 2019 Interior

Το Clio διαθέτει εντυπωσιακή οθόνη πολυμέσων 7” ή 9,3”, με κατακόρυφο προσανατολισμό. Η Renault πιστεύει σε αυτόν, καθώς είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μάθει να διαβάζουμε μια οθόνη, από το smartphone μας. Το νέο infotainment Easy Link είναι φιλοσοφίας «one touch» για τις βασικές λειτουργίες. Στο πρότυπο των Google Maps, το σύστημα πλοήγησης έχει τη δυνατότητα να αναζητά απευθείας το όνομα του εστιατορίου ή του ξενοδοχείου που αναζητά ο οδηγός, χωρίς διεύθυνση, και να συστήνει τα πλησιέστερα βενζινάδικα βάσει τιμής. Ενσωματώνει επίσης την εφαρμογή Easy Connect, με την οποία το όχημα λαμβάνει αναβαθμίσεις λογισμικού χωρίς να χρειάζεται να πάει στο συνεργείο. Εκτός των αναλογικών οργάνων, θα υπάρχουν και δύο επιλογές ψηφιακού καντράν, 7" ή 10", υπογραμμίζοντας το υψηλό τεχνολογικό προφίλ του Clio. Η μεγαλύτερη υποστηρίζει πλήρη απεικόνιση του χάρτη του συστήματος πλοήγησης.

Renault Clio 2019 Interior

Τα καθίσματα είναι κατασκευασμένα από ένα νέο αφρώδες υλικό, με πιο πολύ πλαστικό στη δομή τους, συνδυάζοντας καλή στήριξη αλλά και εύκαμπτα πλαϊνά για πιο άνετο μπες-βγες. Η Renault φρόντισε ακόμη και για τη μεταφορά του ρυθμιστικού της πλάτης του καθίσματος αρκετά μπροστά, έτσι ώστε να μη στριμώχνεται το χέρι του οδηγού. Η διαμόρφωση της πλάτης των εμπρός καθισμάτων έχει αυξήσει κατά 26 mm το χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών, ενώ τα πιο λεπτά προσκέφαλα βελτιώνουν την αίσθηση ευρυχωρίας που απολαμβάνουν.

Ο οδηγός του νέου Clio θα μπορεί να το διαμορφώσει έτσι ώστε να ταιριάζει απόλυτα στο γούστο του. Η εμφάνιση της καμπίνας θα διαμορφώνεται από οκτώ διαθέσιμα «θέματα». Επιπλέον θα υπάρχει έκδοση R.S. Line με έντονο σπορ χαρακτήρα αλλά και έκδοση Initiale Paris, με ξεχωριστό στιλ και πολυτέλεια.

Renault Clio 2019 Interior

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Clio, προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία αναφορά. Αυτό που γνωρίζουμε επίσημα είναι ότι το 2020 θα προκύψει μια υβριδική εκδοχή του, η οποία θα χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία e-Tech που έχει εξελιχθεί in-house από τη γαλλική εταιρία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, πρόκειται για τον συνδυασμό ενός ατμοσφαιρικού κινητήρα 1,6 lt και ενός ηλεκτρικού μοτέρ, μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος μετάδοσης, που θα προσφέρει και τη δυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για κάποια απόσταση. Θα είναι το πρώτο από τα 12 νέα εξηλεκτρισμένα μοντέλα που πρόκειται να λανσάρει η Renault μέχρι το 2022, στο πλαίσιο του προγράμματος Drive the Future.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί κάθε γωνιά της καμπίνας του νέου Renault Clio, και μείνετε συντονισμένοι για την αποκάλυψη και της εξωτερικής μορφής του αύριο, Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στις 11:00 το πρωί.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube