Νέο Morgan Super 3, το νέο βρετανικό τρίτροχο [video]

Νέο Morgan Super 3, το νέο βρετανικό τρίτροχο [video]

Η Morgan αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής της επόμενης γενιάς του 3 Wheeler. Το ολοκαίνουργιο Morgan Super 3 υπογραμμίζει τις νέες εμπορικές φιλοδοξίες της βρετανικής «βιοτεχνίας».

Οι Βρετανοί παρουσίασαν το Morgan Super 3, μια νέα γενιά του «3 Wheeler» που αποτίει φόρο τιμής στο πρώτο μοντέλο της φίρμας που κυκλοφόρησε το 1909 από τον ιδρυτή Henry Frederick Stanley Morgan. 

Σχεδόν 113 χρόνια αργότερα, το Morgan Super 3 πήρε το όνομά του από τον αριθμό των τροχών, αλλά και από τον ολοκαίνουργιο κινητήρα του, ένα 3κύλινδρο μοτέρ σε σειρά καταγωγής Ford. Η δε τιμή που ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία είναι £40.000 ή 48.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στη Morgan να φέρει την παραγωγή της σε ένα επίπεδο που δεν είχε καταφέρει ποτέ πριν.

Το νέο Morgan Super 3 σαφώς και δεν φέρνει επανάσταση στο είδος όσον αφορά τον σχεδιασμό. Αλλά εκμεταλλεύεται τον νέο κινητήρα «αυτοκίνητου» για να αναθεωρήσει τη αρχική σχεδίαση και να φέρει μια νότα νεωτερικότητας σε ένα τύπο οχήματος που η εταιρεία είχε φανταστεί πριν από 113 χρόνια. 

Morgan Super 3

Το κάλυμμα του κινητήρα λοιπόν, παίρνει ένα σχήμα που ταιριάζει περισσότερο με τα άλλα τετράτροχα Morgan. Η βάση του μοτέρ, που είναι ορατή στο εμπρός μέρος, μιμείται τρόπον τινά την παραδοσιακή μάσκα του κατασκευαστή, ενώ εισφέρει με μια τεχνική και μοντέρνα διάσταση στο γενικό σχεδιασμό του Morgan Super 3. Οι σχεδόν «γεμάτες» ζάντες δίνουν μια μικρή σπορ πινελιά και τα δύο στρογγυλά και προεξέχοντα εμπρός φανάρια κάνουν ευθεία αναφορά στην κληρονομιά της Morgan.

Ενώ τα αυθεντικά Morgan 3 Wheeler mk. 1 και mk. 2 και η επανερμηνεία τους που παρουσιάστηκε το 2011 κινούντο από κινητήρα μοτοσικλέτας, το Morgan Super 3 ανανεώνει το είδος με τον νέο σχεδιασμό του και κινητήρα αυτοκινήτου αυτή τη φορά. Το μοτέρ έχει καταγωγή από το Μπλε Οβάλ και είναι ο 3κύλινδρος 1.500άρης EcoBoost από το Ford Fiesta ST… χωρίς όμως το ίδιο… Boost, δηλαδή το τούρμπο. Ατμοσφαιρικό λοιπόν, που αποδίδει 120 ίππους στις 6.500 rpm και 150 Nm στις 4.500 rpm.

Το περιορισμένο βάρος των 635 κιλών εγγυάται την εκπληκτική απόδοση του Morgan Super 3.

Όμως ο κινητήρας δεν είναι η μόνη καινοτομία αυτής της γενιάς που είναι το πρώτο 100% νέο μοντέλο από την εποχή του Aero 8, το 2000. Ο κινητήρας στηρίζεται σε ένα χυτό υποπλαίσιο στερεωμένο στο αλουμινένιο μονοκόκ που είναι σχεδιασμένο με CAD. Όπως εμπρός, ένα υποπλαίσιο στο πίσω μέρος συμβάλλει αφενός στην εμφάνιση του Morgan Super 3 και επιτρέπει περισσότερη λειτουργικότητα στη σχεδίαση.

Morgan Super 3

Η κίνηση μεταδίδεται στον πίσω τροχό διά μέσου ενός κιβωτίου πέντε σχέσεων, προέλευσης Mazda. Η εμπρός ανάρτηση είναι ανεξάρτητη, με διπλά ψαλίδια και ελικοειδή ελατήρια με ωστήρια, και 20άρες ζάντες με θετικής αντιστάθμιση για να χωρούν τα μακρύτερα δυνατά ψαλίδια και δίνοντας καλύτερο πάτημα στις στροφές.

Το νέο Morgan Super 3 κάνει επίσης ένα βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά την άνεση και τον χώρο στην καμπίνα. Το πιο γενναιόδωρο «κόκπιτ» επωφελείται από τις νέες διαστάσεις που αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. Το Morgan Super 3 είναι 12 πόντους μακρύτερο από την προηγούμενη γενιά, με το συνολικό μήκος να φτάνει τα 3,6 m . Όχι μόνο οι διαστάσεις της καμπίνας προσφέρουν περισσότερο χώρο, αλλά οι ευρείες ρυθμίσεις του τιμονιού και των πεντάλ –τα καθίσματα είναι σταθερά– θα επιτρέψουν σε όλους να βρουν την ιδανική θέση οδήγησης.

Πάνω από όλα όμως, το Morgan Super 3 προσφέρει δύο καινοτόμες και πολυλειτουργικές πλαϊνές πλάκες. Επιτρέπουν στον αέρα να κατευθύνεται πιο αποτελεσματικά στα ψυγεία, στις δύο πλευρές του κινητήρα. Επιπλέον το σχήμα τους που εξοικονομεί χώρο, έχει ελευθερώσει αντίστοιχα χώρο για τους τροχούς που πετυχαίνουν καλύτερη ακτίνα στροφής. Εκτός από τη λειτουργικότητά τους, αυτές οι πλάκες έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να υποδέχονται μια ολόκληρη σειρά από τσάντες, σχάρες και άλλες «εξατομικευμένες» βάσεις αποσκευών. Αποθηκευτικά συστήματα, αρκετά για να μεταμορφώσουν το Morgan Super 3 σε ταξιδιώτη μεγάλων αποστάσεων.

Morgan Super 3

Το Morgan Super 3, που θα κατασκευάζεται στο Malvern, θα λανσαριστεί τον Αύγουστο του 2022 με βασική τιμή £40.000 ή περίπου 48.000 ευρώ. Με το Super 3, η Morgan συμπληρώνει τις βελτιώσεις που έγιναν στα Plus Four και Plus Six (με κινητήρα BMW) για να προσφέρει μια ποικίλη γκάμα, κατάλληλη για παραγωγή μεγαλύτερης κλίμακας. Ενώ ο Βρετανός κατασκευαστής τα τελευταία χρόνια έφτιαχνε 800-900 αυτοκίνητα ετησίως, ο ρυθμός παραγωγής των 15 Morgan Super 3 την εβδομάδα θα του επιτρέψει να φτάσει τα 1.500 κομμάτια τον χρόνο. Ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για έναν κατασκευαστή που εξακολουθεί να κατασκευάζει τα μοντέλα του στο χέρι. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι από το 2019, η ιταλική εταιρεία Investindustrial έχει τον οικονομικό έλεγχο της ιστορικής φίρμας

Η διεύρυνση της γκάμας θα περάσει με επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επιβεβαίωσε ο Steve Morris, διευθύνων σύμβουλος της Morgan. Η αμερικανική αγορά είναι πιο ευνοϊκή για τα τρίκυκλα και τις μοτοσικλέτες στα διάφορα πρότυπά της απ’ ό,τι για τα αυτοκίνητα. Κάτι που έρχεται αθροιστικά στις νέες προδιαγραφές άνεσης του Morgan Super 3 και που επιτρέπει στη βρετανική βιοτεχνία να στοχεύει σε υψηλές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο τα 400 κομμάτια του Super 3.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube