Νέο Ford Focus ST με κινητήρα 2.3 EcoBoost

Νέο Ford Focus ST με κινητήρα 2.3 EcoBoost

Upsizing μάλλον αντί για downsizing θα ισχύσει για το νέο ST, με την ιπποδύναμη να πλησιάζει τους 300 PS.

Ήδη το νέο Ford Focus της 4ης γενιάς βρίσκεται στις εκθέσεις, με μια ευρεία γκάμα που περιλαμβάνει από το απλό μοντέλο μέχρι το σπορτίφ ST-Line και το crossover Active. Ακόμη όμως λείπει το κορυφαίο μοντέλο, το πραγματικά σπορ ST.

To Focus ST βρίσκεται στη διαδικασία των τελικών δοκιμών και αναμένεται να παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες. Περιέργως, πρωτότυπα εξέλιξης χωρίς καμουφλάζ θεάθηκαν στις ΗΠΑ (φωτ. κάτω) – και είναι παράξενο διότι η Ford έχει ανακοινώσει ότι δεν θα εισάγει το Focus στην Αμερική.

Απ’ ό,τι φαίνεται σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες (που δεν είναι διαθέσιμες για δημοσίευση), το Focus ST δεν έχει μεγάλες εξωτερικές διαφορές από το νέο ST-Line – πράγμα λογικό κι αναμενόμενο. Οι μικροδιαφορές εντοπίζονται στους προφυλακτήρες, στο πλέγμα της μάσκας και στον πίσω «διαχύτη» που δείχνει να έχει περισσότερα και πιο τονισμένα πτερύγια καθοδήγησης του αέρα.

Οι διαφορές όμως στα μηχανικά μέρη αναμένονται μεγάλες. Κάποιοι περίμεναν τη Ford να επιμείνει στο downsizing, τοποθετώντας στο ST μια ενισχυμένη έκδοση του νέου 3κύλινδρου 1.5 EcoBoost από το Fiesta ST. Όμως φαίνεται πως ακολουθήθηκε ο αντίθετος δρόμος του upsizing ώστε η ιπποδύναμη του νέου ST να ξεπεράσει σαφώς τους 250 PS του υπάρχοντος μοντέλου.

Για να γίνει αυτό, ο 2λιτρος EcoBoost θα πρέπει να έχει αντικατασταθεί από τον αντίστοιχο 2.3 που γνωρίζουμε από τη Mustang και το Focus RS. Αυτό άλλωστε δείχνει και το παρακάτω αυτοκόλλητο, που εντόπισε αναγνώστης του Carscoops κολλημένο στο σύστημα κλιματισμού ενός νέου, απλού Focus 4ης γενιάς.

sticker στο νέο Focus
Στο αυτοκόλλητο της Ford αναφέρεται το απλό Focus, αλλά και ένα “Focus ST 2.3L GTDI”, προφανώς 2,3 λίτρων τούρμπο με άμεσο ψεκασμό βενζίνης, που σίγουρα δεν είναι το υπάρχον ST.

Αναμένεται ο κινητήρας αυτός να έχει σαφώς χαμηλότερη ιπποδύναμη από τους 350 PS του Focus RS. Το πιθανότερο, σύμφωνα με τις φήμες, είναι να έχει 286 PS (210 KW), αλλά δεν αποκλείεται να φτάνει και τους 300 PS, αν η Ford θέλει να συναγωνιστεί μοντέλα όπως το Honda Civic Type R.

Η φήμες θέλουν τη Ford να συνεχίσει να προσφέρει το ST και με κινητήρα ντίζελ, που θα έχει τουλάχιστον 190 PS. Αναμένεται επίσης να προσφέρεται το ST και με το νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, που ήδη εξοπλίζει το ST-Line.

Ford Focus ST 2019

[Πηγή: Carscoops, εικόνα: Χ-Tomi Design]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube