Νέο Ford Focus: Πληροφορίες, φωτό και video

Νέο Ford Focus: Πληροφορίες, φωτό και video

Η Ford αποκάλυψε σήμερα επίσημα το νέο Focus, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι πιο ευρύχωρο, πιο άνετο και πιο ενδιαφέρον οδηγικά από ποτέ.

Η πολυαναμενόμενη, τέταρτη γενιά του Focus μόλις αποκαλύφθηκε επίσημα από τη Ford. Και φαίνεται ότι το νέο μοντέλο τα καταφέρνει σημαντικά καλύτερα από τον προκάτοχό του, σε κάθε τομέα.

«Το νέο Focus είναι το κορυφαίο τεχνολογικά και πιο ποθητό οδηγικά αυτοκίνητο της κατηγορίας του», δήλωσε ο αντιπρόεδρος προϊοντικής εξέλιξης της Ford Ευρώπης, Joe Bakaj. «Δεν μας δίνεται συχνά η ευκαιρία να φτιάξουμε ένα νέο αυτοκίνητο από λευκό χαρτί. Την αρπάξαμε και με τα δύο χέρια, για να φτιάξουμε το καλύτερο μικρομεσαίο οικογενειακό που μπορείς να αγοράσεις». Είναι επίσης το πιο αεροδυναμικό της κατηγορίας του, σύμφωνα με τη Ford, αν και ο συντελεστής Cd δεν ανακοινώθηκε.

Το νέο Ford Focus, το πρώτο μοντέλο που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα C2 της φίρμας, θα διατίθεται σε εκδόσεις χάτσμπακ και στέισον βάγκον, με μήκος 4.378 και 4.668 mm, αντίστοιχα. Το πλάτος του φτάνει τα 1.825 mm, και το ύψος τα 1.454 mm (ή 1.481 με τις μπάρες οροφής του στέισον), ενώ το μεταξόνιο είναι αυξημένο κατά 53 mm, φτάνοντας πλέον τα 2.701. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σημαντικά βελτιωμένοι χώροι σε σχέση με το απερχόμενο Focus, και κορυφαίοι για την κατηγορία, σύμφωνα πάντα με τη Ford.

Όπως και στο Fiesta, ο χαρακτήρας του Focus θα διαφοροποιείται αρκετά, αναλόγως της επιλεγμένης έκδοσης. Η πολυτέλεια και ο premium χαρακτήρας εκφράζονται με το Vignale και η σπορ διάθεση με το κατά 10 mm χαμηλότερο και πιο επιθετικό ST-Line, ενώ το Active θα προσφέρει 30 mm μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος και χαρακτηριστικά crossover.



Η γκάμα κινητήρων του νέου Ford Focus αποτελείται από πέντε εκδόσεις βενζίνης και τρεις πετρελαίου. Την βάση της βενζινοκίνητης γκάμας καταλαμβάνει ο 3κύλινδρος 1.0 EcoBoost με απόδοση 85 ίππων και ακολουθούν οι εκδόσεις με 100 και 125 ίππους. Ακολουθεί ο νεότερος 3κύλινδρος 1.5 EcoBoost που έχουμε «γνωρίσει» από το νέο Fiesta ST σε δύο εκδόσεις ισχύος, με 150 και 182 ίππους. Όλες οι εκδόσεις διαθέτουν σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρου για μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και συνδυάζονται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ το νέο 8άρι αυτόματο κιβώτιο μπορεί να συνδυαστεί μόνο με την 1.0 125 PS και την 1.5 150 PS.

Στην πετρελαιοκίνητη γκάμα βρίσκουμε τους νέους 4κύλινδρους EcoBlue των 1,5 και 2,0 lt. Ο 1.5 βγαίνει σε δύο εκδόσεις ισχύος, με 95 ή 120 ίππους και ροπή 30,6 kgm και για τις δύο περιπτώσεις, ενώ ο 2.0 σε μία με 150 ίππους και 37,7 kgm ροπή. Και εδώ, όλες οι εκδόσεις συνεργάζονται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, με την 120άρα και την 150άρα να μπορούν να εφοδιαστούν με το 8άρι αυτόματο. Στοιχεία επιδόσεων και κατανάλωσης δεν υπάρχουν ακόμα, αλλά σύμφωνα με την Ford όλοι οι κινητήρες πληρούν τις τελευταίες και αυστηρότερες νόρμες Euro 6 και τα στοιχεία τους έχουν υπολογιστεί μέσω του κύκλου δοκιμών WLTΡ (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Ενδεικτικά, οι εκδόσεις με τον 1.0 εκπέμπουν τουλάχιστον 107 g/km CO2, αυτές με τον 1.5 από 122 g/km CO2, αυτές με τον 1.5 EcoBlue από 91 g/km CO2 και οι δίλιτρες από 112 g/km CO2 και πάνω.

Το Focus εξακολουθεί να διαθέτει πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, αν και μόνο στις ισχυρότερες εκδόσεις του. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα τοποθέτησης ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αμορτισέρ, που λειτουργούν σύμφωνα με το επιλεγμένο πρόγραμμα του Drive Mode: Normal, Sport ή Eco. Από την άλλη, τα πιο προσιτά Focus, με κινητήρα 1.0 EcoBoost ή 1.5 EcoBlue, θα διαθέτουν ημιάκαμπτο άξονα. Ο οποίος «έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να προσφέρει τον χαρακτήρα και τη δυναμική συμπεριφορά που περιμένει κάποιος από ένα Focus».



Το νέο Focus ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις της Ford. Μεταξύ αυτών, βρίσκουμε το προσαρμοζόμενο cruise control (έως τα 200 km/h) με λειτουργίες Stop & Gο, Lane-Centering και Speed Sign Recognition, που αποτελεί ένα βήμα προς την αυτόνομη οδήγηση. Υπάρχει ακόμα εξελιγμένο σύστημα αυτόματης στάθμευσης Active Park Assist 2 και εμπρός φώτα LED με προσαρμοζόμενη δέσμη, με Predictive curve light και Sign-based light για βέλτιστη ορατότητα. Φυσικά, το «παρών» δίνουν συστήματα ενεργητικής ασφάλειας όπως το Pre-Collision Assist με ανίχνευση πεζών και ποδηλάτων, το Blind Spot Information System με Cross Traffic Alert κ.ά.

Η νέα γενιά του Focus λανσάρει και το FordPass Connect που ενσωματώνει αρκετές σύγχρονες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία WiFi Hot Spot για έως δέκα συσκευές και το Live Traffic Update του συστήματος πλοήγησης, για να βοηθήσει τον οδηγό του νέου Focus να προγραμματίσει τις μετακινήσεις του, χωρίς να διακόπτει τις υπόλοιπες λειτουργίες που του έχει αναθέσει. Συνδυάζεται με εφαρμογή για το smartphone του οδηγού που περιλαμβάνει Vehicle Locator, Vehicle Status (καύσιμο, λάδια κ.α.), Door Lock Unlock, Remote Start (για τα αυτόματα) και eCall για κάποια στιγμή ανάγκης.

Όλα αυτά περνάνε από τον επεξεργαστή του Ford SYNC 3 που προσφέρει και δυνατότητα ασύρματης φόρτισης της συσκευής τηλεφώνου. Συνεργάζεται με έγχρωμη οθόνη αφής 8” και έχει τη δυνατότητα λειτουργίας με φωνητικές εντολές ή χειρονομίες. Υπάρχει ακόμη ηχοσύστημα της Bang and Olufsen ισχύος 675 watt, με 10 ηχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός sub-woofer 140 mm στο χώρο αποσκευών και ενός mid-range ηχείου στην κεντρική κονσόλα.

Το εμπορικό λανσάρισμα του νέου Ford Focus στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένται να γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube