Νέα BMW XM: Ένα υβριδικό SUV με 653 PS [video]

Νέα BMW XM: Ένα υβριδικό SUV με 653 PS [video]

Το τμήμα Μ του Βαυαρού κατασκευαστή παρουσίασε την BMW XM, το πρώτο SUV, πρώτο εξηλεκτρισμένο και ισχυρότερο μοντέλο παραγωγής του με 653 PS και 800 Nm ροπής.

Μετά από πολλά teasers και πολύ ιντερνετικό ντόρο, η BMW XM παρουσιάστηκε και επίσημα. Η XM αποτελεί μοντέλο που διατίθεται αποκλειστικά ως «Μ» και είναι το πρώτο SUV και το πρώτο Μ μοντέλο με σύστημα plug-in hybrid. Παράλληλα, μετά την M1, είναι μόλις το δεύτερο αυθύπαρκτο μοντέλο στην ιστορία της BMW M.

Μια πρώτη γεύση από τις δυνατότητες του νέου SUV είχαμε αποκτήσει με το πρωτότυπο εξέλιξης τον περασμένο Μάιο, οπότε ας περάσουμε κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης που δεν είναι άλλο από το plug-in υβριδικό σύστημα της XM. Αποτελείται από έναν twin-turbo V8 κινητήρα 4,4 lt με ισχύ 490 PS και 650 Nm ροπής και ένα ηλεκτρικό μοτέρ απόδοσης 197 PS, τοποθετημένο μέσα στο αυτόματο 8τάχυτο κιβώτιο.

Ως αποτέλεσμα, η συνδυαστική απόδοση του συστήματος φτάνει τους 653 PS στις 5.400 rpm και τα 800 Nm ροπής μεταξύ 1.600 και 5.000 rpm. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με το ισχυρότερο μοντέλο παραγωγής στην ιστορία της BMW M. 

BMW XM

Το φθινόπωρο του 2023 ωστόσο, θα λανσαριστεί μια ακόμη πιο ισχυρή έκδοση της XM που θα ακούει στο όνομα LABEL RED με συνολική απόδοση 748 PS και 1.000 Nm ροπής.

Το ηλεκτρικό μοτέρ μπορεί να κινήσει τα 2.750 kg του SUV αμιγώς ηλεκτρικά με ταχύτητες έως 140 km/h και αντλεί ενέργεια από μια μπαταρία χωρητικότητας 25,7 kWh που του προσφέρει ηλεκτρική αυτονομία 50 km.

Παρά το βάρος της, η XM ολοκληρώνει το 0-100 km/h σε 4,1" με την τελική της να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. Όπως μας έχουν συνηθίσει οι Γερμανοί κατασκευαστές, οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να αυξήσουν προαιρετικά την τελική ταχύτητα στα 270 km/h.

Το εργοστάσιο ισχυρίζεται ότι με κατανομή βάρους 50/50 εμπρός/πίσω, τετραδιεύθυνση, ενεργές αντιστρεπτικές και χαμηλό κέντρο βάρους, η XM προσφέρει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην άνεση και την σπορ οδική συμπεριφορά. 

BMW XM

Η BMW XM συνδυάζεται αποκλειστικά με το σύστημα τετρακίνησης M xDrive που με την επιλογή του προγράμματος 4WD Spοrt, στέλνει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ροπής στον πίσω άξονα. Eκεί που βρίσκεται το διαφορικό M Sport το οποίο κατανέμει τη ροπή ανάμεσα στους δύο τροχούς. Επιπλέον, για οδήγηση σε αμμόλοφους υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής της ρύθμισης 4WD Sand.

Στον τομέα της εμφάνισης το μήκους 5.110 mm, πλάτους 2.005 mm και ύψους 1.755 mm SUV είναι αναμφίβολα εκκεντρικό και επιβλητικό. H ΧΜ παραγωγής έχει διατηρήσει πολλά στοιχεία από το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα βλέμματα εμπρός τραβάνε το μεγάλο και φωτιζόμενο «kidney grille» και τα λεπτά φώτα. Πίσω, συναντάμε ένα μεγάλο διαχύτη, με τις δύο απολήξεις σε κάθε πλευρά να είναι τοποθετημένες η μια πάνω από την άλλη. Το BMW XM πατάει σε τροχούς 21", ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και μεγαλύτερων που φτάνουν τις 23".

BMW XM

Το εσωτερικό της ΧΜ είναι άκρως εντυπωσιακό με κορυφαίας ποιότητας υλικά, διατηρώντας παράλληλα την οδηγοκεντρική σχεδίαση στην οποία μας έχει συνηθίσει η BMW. Στο ταμπλό ξεχωρίζει η μεγάλη οθόνη του infotainment που διαθέτει την τελευταία έκδοση του iDrive με την εσωτερική επένδυση της οροφής να είναι τρισδιάστατη.

Η παραγωγή της ΧΜ θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο εργοστάσιο της ΒΜW στο Spartanburg των HΠΑ, με τα πρώτα αυτοκίνητα να παραδίδονται την Άνοιξη του 2023.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube