BMW XM: Το πρώτο SUV του τμήματος M [video]

BMW XM: Το πρώτο SUV του τμήματος M [video]

Ονομάζεται BMW Concept XM είναι plug-in υβριδικό με 760 PS και είναι το πρώτο SUV της BMW M.

To 1978 η BMW παρουσίασε το πρώτο αυθύπαρκτο μοντέλο «Μ» με την ονομασία M1. Ήταν το πρώτο μοντέλο της BMW με τον κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο και είναι ένα αυτοκίνητο σταθμός στην ιστορία της γερμανικής φίρμας με την αξία του σήμερα να ξεπερνά τα 600.000 δολάρια.

43 χρόνια μετά, η BMW M παρουσίασε το δεύτερο εξ ολοκλήρου δικό της μοντέλο, το Concept XM. Αν και το Concept ΧΜ είναι ο θεωρητικός διάδοχος της M1, τα δύο μοντέλα αποτελούν τρανό παράδειγμα την αλλαγής των προτιμήσεων του αγοραστικού κοινού όσον αναφορά τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων.

Μπορεί το BMW Concept XM να είναι SUV αλλά δεν παύει να είναι ένα μοντέλο το οποίο έχει αναλάβει πλήρως το αγωνιστικό παρακλάδι του Βαυαρού κατασκευαστή. Για τον λόγο αυτό, κάτω από το καπό της βρίσκεται ένα υβριδικό plug-in σύστημα εξελιγμένο από την BMW, το οποίο συνδυάζει έναν V8 κινητήρα μαζί με έναν ηλεκτροκινητήρα. 

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι έχει μέγιστη απόδοση 760 PS, 1.000 Nm ροπής και υπόσχεται μια ηλεκτρική αυτονομία της τάξης των 80 km. 

BMW XM

Είναι το πρώτο εξηλεκτρισμένο μοντέλο της BMW που θα φοράει το σήμα «M» και προϊδεάζει το αγοραστικό κοινό για τη πορεία που θα ακολουθήσει το αγωνιστικό τμήμα της BMW στο μέλλον και με τα υπόλοιπα μοντέλα που θα βάλει την υπογραφή του.

Στον τομέα της εμφάνισης, το Concept ΧΜ δεν μοιάζει με καμία άλλη BMW με τον κατασκευαστή να μην φαίνεται να πτοείται και να έχει μεγεθύνει πιο πολύ από ποτέ το χαρακτηριστικό «kidney grille», το οποίο κυριεύει την εμπρός όψη του πρωτότυπου SUV. Oι γρίλιες περιστοιχίζονται από μια λεπτή δέσμη φωτός LED δίνοντας του μια ιδιαίτερη εμφάνιση στο σκοτάδι.

Το Concept XM πατάει σε ζάντες 23” με 14 ακτίνες, οι μεγαλύτερες μέχρι στιγμής που έχει χρησιμοποιήσει η BMW. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν οι τέσσερις τραπεζοειδείς απολήξεις της εξάτμισης και οι λεπτοί LED προβολείς οι οποίοι εκτείνονται μέχρι και κάτω από το C-pillar.

Τις δύο γωνίες του πίσω παρμπρίζ κοσμούν δύο λογότυποι της BMW, αποτίνοντας έτσι ένα μικρό φόρο τιμής στην M1.

Το εσωτερικό τoυ ΧΜ είναι άκρως εντυπωσιακό διατηρώντας παράλληλα την οδηγοκεντρική σχεδίαση της BMW. Στο ταμπλό ξεχωρίζει η μεγάλη οθόνη του infotainment που διαθέτει την τελευταία έκδοση του iDrive.

​​​​​BMW XM

Οι πίσω θέσεις κινούνται σε ρυθμούς... lounge. Η εσωτερική επένδυση της οροφής φωτίζεται και είναι τρισδιάστατη, ενώ σε συνδυασμό με τον ambient φωτισμό μπορεί να απεικονίζει τις αποχρώσεις του M Division.

Η χρήση του ονόματος XM ίσως να κάνει εντύπωση σε πολλούς μιας και είναι μια ονομασία που κατοχυρώθηκε από τη Citroën στη δεκαετία του ’90 με το ομώνυμο μοντέλο. Ωστόσο, οι δυο εταιρίες ήρθαν πρόσφατα σε συμφωνία με την BMW να μπορεί νομίμως να χρησιμοποιεί και αυτή την ονομασία XM.

Μπορεί το BMW XM μέχρι στιγμής να αποτελεί ένα πρωτότυπο αλλά είναι ένα μοντέλο που σίγουρα θα δούμε στους δρόμους. Η τελική έκδοση παραγωγής του αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του 2022, ώστε να συμπέσει με τα 50ά γενέθλια του τμήματος Μ της BMW.

Το μοντέλο παραγωγής αναμένεται να διατηρήσει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του Concept XM και θα παράγεται στο εργοστάσιο της BMW στο Spartansburg των HΠΑ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube