Mitsubishi ASX: Έρχεται νέο μοντέλο το 2023

Mitsubishi ASX: Έρχεται νέο μοντέλο το 2023

Το νέο Mitsubishi ASX θα λανσαριστεί σε ένα χρόνο από σήμερα, την άνοιξη του 2023, σε υβριδική και επαναφορτιζόμενη υβριδική έκδοση

Mitsubishi ASX 2023 sketch

[upd] Η ιαπωνική εταιρεία ετοιμάζει δύο νέα μοντέλα για την Ευρώπη. Η φίρμα επισημοποίησε τελικά εχθές το πρώτο από αυτά: Τη νέα γενιά του Mitsubishi ASX. Το μοντέλο θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2023 και θα ενταχθεί στη σημαντική (και πολύ ανταγωνιστική) κατηγορία των αστικών SUV, όπου βρίσκουμε το Renault Captur.

Και είναι αυτό ακριβώς το μοντέλο της Billancourt που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για το νέο Mitsubishi ASX. Παρόλο που η εταιρεία σχεδίαζε να εγκαταλείψει την Ευρώπη, μια περιοχή που βαραίνει ελάχιστα στον παγκόσμιο ισολογισμό πωλήσεών της, κατέληξε σε συμφωνία με τη Renault στο πλαίσιο της νέας λειτουργίας της Συμμαχίας.

Tο Mitsubishi ASX θα είναι ένα Captur που θα ανασχεδιαστεί και θα κατασκευάζεται από τη Renault στο ίδιο εργοστάσιο, δηλαδή στο Valladolid στην Ισπανία.

Αυτός είναι ο λόγος που η Mitsubishi υπόσχεται ήδη μια υβριδική και μια plug-in hybrid έκδοση, καθώς τέτοιες υπάρχουν στην γκάμα Captur.

Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από ένα teaser όπου μαντεύουμε μια νέα μάσκα με τρία νικέλινα στοιχεία. Το Mitsubishi ASX θα ξεχωρίζει από το μοντέλο της Renault με αναθεωρημένα εμπρός και πίσω τμήματα, ενώ το κεντρικό τμήμα φαίνεται αμετάβλητο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αφιερωμένου στο μέλλον και στη λειτουργία της Συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, η διοίκηση της τελευταίας δεν θέλησε να επιβεβαιώσει εάν το δεύτερο υπό προετοιμασία μοντέλο θα προέρχεται από το Clio. Σε κάθε περίπτωση, οι Ιάπωνες δεν σκοπεύουν ακόμα να αναπροσανατολιστούν ηλεκτρικά στην Γηραιά Ήπειρο.

Mitsubishi ASX 2023 sketch

Η είδηση της επιστροφής του Mitsubishi ASX στην αγορά προέκυψε από συνέντευξη του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων της φίρμας στην Τσεχία, Marek Vodička, σε ένα τοπικό μέσο. Ο ίδιος δήλωσε συγκεκριμένα πως είναι «απολύτως θετικό, γνωρίζουμε ήδη ότι το νέο ASX θα εμφανιστεί στις αρχές του 2023».

Φυσικά, η Mitsubishi ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση. Το γεγονός όμως ότι πρόκειται για το πιο καλοπουλημένο μοντέλο της τελευταίας δεκαετίας, το καθιστά αυτομάτως ιδανικό για τη μεγάλη επιστροφή της εταιρίας στην αγορά της Ευρώπης.

To Mitsubishi ASX ξεκίνησε να παράγεται το 2010 και κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα, σε αρκετές αγορές του πλανήτη. Γρήγορα έγινε αγαπητό λόγω της οδικής του συμπεριφοράς, της εξωτερικής εμφάνισης και της πρακτικότητας που προσέφερε. Παρόλα αυτά, με την πάροδο των ετών, τα όποια facelift δεν στάθηκαν ικανά να το διατηρήσουν στον αφρό ενός ολοένα και αυξανόμενου ανταγωνισμού. 

Το νέο ASX, που θα παρουσιαστεί τον επόμενο χρόνο, λογικά θα βασίζεται σε κάποια ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi. Το πιο πιθανό είναι να το δούμε να δομείται επάνω στη CMF-B, έχοντας ως αδελφά μοντέλα τα Renault Captur και Nissan Juke. Αυτό όμως μένει να αποδειχτεί. Όπως επίσης μένει να ξεκαθαρίσει το αν θα προσφέρεται σε επιλεγμένες χώρες ή σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο. 

Σύμφωνα με μία παλαιότερη ανακοίνωση της φίρμας, θα παρουσίαζε όχι ένα αλλά δύο νέα μοντέλα (πιθανά με δεύτερο το Space Star) το 2023, σε επιλεγμένες αγορές. Αυτό βεβαίως δεν γνωρίζουμε εάν ισχύει ακόμα ή έχει αλλάξει. Υπενθυμίζουμε πως και το 2020 το στρατηγικό πλάνο της εταιρίας μιλούσε για οριστική απόσυρση από την Ευρώπη, κάτι που άλλαξε λίγους μήνες αργότερα. 

Τώρα σε ό,τι αφορά στους κινητήρες και αυτό παραμένει ερωτηματικό. Λογικά θα δούμε πλέον υπερτροφοδοτούμενα σύνολα, ενώ δεν είναι απίθανο ορισμένες εκδόσεις να διαθέτουν τετρακίνηση και κάποιας μορφής ηλεκτροκίνηση. Από plug-in hybrid έως και ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube