Mazda MX-5 2015, αποκλειστικές φωτογραφίες και στοιχεία [upd+video]

Mazda MX-5 2015, αποκλειστικές φωτογραφίες και στοιχεία [upd+video]

Φωτογραφίες στούντιο και αναλυτικά στοιχεία για τη σχεδίαση, τους διαθέσιμους κινητήρες και τον εξοπλισμό εξατομίκευσης

Το νέο Mazda MX-5 της τέταρτης γενιάς είναι ελαφρύτερο, ταχύτερο, πιο όμορφο και υπόσχεται να έχει τα “fun-to-drive” χαρακτηριστικά του πρώτου μοντέλου, εδώ και 25 χρόνια.

Το νέο ΜΧ-5, που βλέπετε εδώ στις αποκλειστικές φωτογραφίες στούντιο του AUTOCAR, πιθανότατα θα προσφέρει στους αγοραστές πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης όταν διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά αυτό το καλοκαίρι.

Η Mazda θα μας προϊδεάσει για τις επιλογές έξτρα εξοπλισμού εξατομίκευσης με ένα πρωτότυπο στην έκθεση αυτοκινήτου του Σικάγου, αυτό το μήνα. Οι τιμές και ο εξοπλισμός των ευρωπαϊκών εκδόσεων όμως δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί.

Πάντως, είναι πιθανό η Mazda να ακολουθήσει το παράδειγμα των FIAT, Citroen και MINI, και να προσφέρει εκτεταμένα προγράμματα εξατομίκευσης για το νέο της μοντέλο. Τα έξτρα αυτά στοιχεία εξοπλισμού θα αφορούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του αυτοκινήτου.

Η τέταρτη γενιά του πισωκίνητου ρόουντστερ, που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι του Παρισιού τον περασμένο Οκτώβριο, είναι εντελώς καινούργια, με καινούργιο πλαίσιο και δύο νέους βενζινοκινητήρες, όλα εξελιγμένα με βάση την προηγμένη τεχνολογία SkyActiv της ιαπωνικής εταιρείας.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος MX-5, Nobuhiro Yamamoto, δήλωσε πως το νέο μοντέλο έπρεπε να ακολουθήσει πέντε βασικούς κανόνες που χαρακτηρίζουν το MX-5: να έχει εμπρός διαμήκη κινητήρα και πίσω κίνηση, κατανομή βάρους 50:50, ελάχιστη αδράνεια περιστροφής (yaw inertia – το πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση), μικρό βάρος και προσιτή τιμή.

Ο Yamamoto, που είχε εξελίξει το πρώτο ΜΧ-5 και είχε συμβάλει σε όλες τις μετέπειτα γενιές του, είπε ότι επέστρεψε στο πρώτο μοντέλο για να πάρει έμπνευση.

Το τελευταίο μοντέλο αντιστρέφει την τάση των προηγούμενων γενεών, όντας μικρότερο και ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του. Η Mazda δεν ανακοινώνει ακριβώς το βάρος, αλλά λέει ότι εξοικονομήθηκαν «περίπου 100 κιλά», πράγμα που σημαίνει ότι το βασικό μοντέλο μόλις που θα ξεπερνά τον ένα τόνο.

Πέρα από την εφαρμογή της τεχνολογίας SkyActiv για τη μείωση του βάρους, το εμπρός και πίσω καπό και τα μπροστινά φτερά είναι τώρα από αλουμίνιο, ενώ και η αναδιπλούμενη σκεπή είναι από ελαφρύτερο υλικό.

Επίσης από αλουμίνιο είναι το μεγαλύτερο μέρος της εμπρός ανάρτησης, το κέλυφος του κιβωτίου και του διαφορικού, καθώς και η ραχοκοκαλιά στο κέντρο του πλαισίου, από τον κινητήρα μέχρι το διαφορικό. Πολλά εξαρτήματα, όπως το επάνω ψαλίδι της εμπρός ανάρτησης, έχουν μειωμένες διαστάσεις.

Η εξοικονόμηση βάρους έχει φτάσει μέχρι το σημείο να έχουν μειωθεί τα μπουλόνια των τροχών από 5 σε 4, πιθανώς επειδή και οι τροχοί είναι ελαφρύτεροι. Το μειωμένο βάρος έχει επιτρέψει επίσης τη χρήση μικρότερων κι ελαφρύτερων φρένων, που μειώνουν και τη μη αναρτώμενη μάζα.

Το νέο ΜΧ-5 έχει κατά 10,5 cm μικρότερο μήκος από το απερχόμενο μοντέλο, αν και το μεταξόνιο έχει κοντύνει μόνο 15 mm. Το αυτοκίνητο είναι επίσης 20 mm χαμηλότερο, αλλά 10 mm φαρδύτερο από πριν.

Κάτω από το καπό του αυτοκινήτου που εκτέθηκε στο Παρίσι ήταν ένας βενζινοκινητήρας SkyActiv 1.5 άμεσου ψεκασμού με πολύ υψηλή σχέση συμπίεσης. Είναι τοποθετημένος εμπρός και κατά μήκος του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο στο Παρίσι είχε χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, αλλά θα προσφέρεται και αυτόματο 6άρι σε κάποιες αγορές.

Σε ορισμένες αγορές θα διατίθεται και ένας 2λιτρος κινητήρας. Και οι δύο κινητήρες αποτελούν εξελιγμένες εκδόσεις εκείνων που ήδη κινούν μοντέλα της Mazda (Mazda 3) και θα αποδίδουν περίπου 140 και 180 ίππους αντίστοιχα.

Θα υπάρχει δηλαδή μια μικρή αύξηση της ιπποδύναμης σε σχέση με το σημερινό μοντέλο (η πηγή του AUTOCAR παραδέχτηκε ότι «η αγορά των ΗΠΑ δεν θα δεχόταν λιγότερη δύναμη»), αλλά το μικρότερο συνολικό βάρος σημαίνει καλύτερη σχέση ισχύος/βάρους, άρα καλύτερες επιδόσεις και χαμηλότερη κατανάλωση και εκπομπή CO2.

H Mazda ήδη επαίρεται για τη συμπεριφορά του πισωκίνητου πλαισίου της, που έχει, όπως πριν, εμπρός ανάρτηση με διπλά ψαλίδια και πίσω σύστημα πολλαπλών συνδέσμων (διαβάστε και τις δικές μας οδηγικές εντυπώσεις από το νέο μοντέλο).

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Masamichi Kogai, έχει ήδη μιλήσει για το πώς το νέο μοντέλο ανακτά την ευελιξία και τη διασκεδαστική συμπεριφορά του μοντέλου πρώτης γενιάς. «Η βασική ιδέα πίσω από το πρώτο ΜΧ-5 ήταν πολύ απλή: να προσφέρει τη χαρά ενός ελαφρού σπορ αυτοκινήτου που κινείται ακριβώς όπως σκέφτεται ο οδηγός του», είπε.

Για το σκοπό αυτό, ο κινητήρας είναι τώρα τοποθετημένος χαμηλότερα και πιο πίσω, χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους και, σύμφωνα με τον υπεύθυνο εξέλιξης προϊόντων της εταιρείας, Nobuhiro Yamamoto, δίνοντας μια τέλεια κατανομή βάρους 50:50.

Η σχεδίαση έγινε βασικά στο ιαπωνικό κέντρο της Mazda υπό την επίβλεψη του Ikuo Maeda. Αναφέρεται ότι ακολουθεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo”, αλλά είναι απλούστερη από των άλλων σύγχρονων Mazda. Έχει επίσης περισσότερες ακμές από τα προηγούμενα ΜΧ-5.

Στο εσωτερικό υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά στοιχεία των ΜΧ-5. Εξακολουθεί να είναι διθέσιο και να μπορείς να ανοίγεις την υφασμάτινη σκεπή με το ένα χέρι. Κάθεσαι και πάλι χαμηλά, αλλά η ορατότητα είναι καλύτερη χάρη στο χαμηλότερο καπό και τις λεπτότερες κολόνες του παρμπρίζ.

Όπως και πριν, τα χειριστήρια είναι απλά. Στο ταμπλό δεσπόζει η κεντρική οθόνη του συστήματος infotaiment, η οποία προέρχεται από το Mazda 3 χάτσμπακ. Ο έλεγχος γίνεται με ένα περιστροφικό χειριστήριο, δίπλα στο συμβατικό χειρόφρενο.

Έχει γίνει μια ποιοτική αναβάθμιση της καμπίνας, με πολύ περισσότερες επιφάνειες καλυμμένες με μαλακό υλικό, και περισσότερο χώρο για μικροπράγματα. Επίσης έχει δοθεί περισσότερη προσοχή ώστε οι επιβάτες να μην υποφέρουν από στροβιλισμούς του αέρα όταν η σκεπή είναι ανοιχτή. Οι φαν του πρώτου ΜΧ-5 θα αναγνωρίσουν τα ηχεία στα προσκέφαλα, ώστε να διατηρείται η ένταση του ήχου με ανοιχτή τη σκεπή.

Η φάσα στο χρώμα του αυτοκινήτου, στο επάνω μέρος της κάθε πόρτας, κατά τον Yamamoto, φέρνουν το εξωτερικό του αυτοκινήτου μέσα στην καμπίνα, σπάζοντας το «σύνορο» που ορίζουν κανονικά οι πόρτες.

Οι τελικές τιμές θα ανακοινωθούν λίγο πριν το λανσάρισμα στην αγορά, αλλά πιθανώς θα είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με τις σημερινές. Το βασικό ΜΧ-5 1.5 αναμένεται να ξεκινά από τις 22.000 ευρώ.

Στο λανσάρισμα, το νέο ΜΧ-5 θα έχει μόνο μαλακή οροφή, αλλά αργότερα θα διατεθεί και μια έκδοση με μεταλλική αναδιπλούμενη σκεπή, αφού είναι σήμερα η πιο δημοφιλής στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Η αναδιπλούμενη μεταλλική σκεπή της δεύτερης γενιάς λέγεται ότι θα είναι ελαφρύτερη και καλύτερα χωροθετημένη ώστε να εξοικονομηθεί λίγος παραπάνω χώρος για αποσκευές.

Για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, το νέο ΜΧ-5 εξελίσσεται μαζί με ένα μοντέλο της Fiat Chrysler, που αρχικά αναφερόταν ως Alfa Romeo. Εσωτερικές πληροφορίες λένε ότι το 40% περίπου των εξαρτημάτων θα είναι κοινό στα δύο μοντέλα – αν και αντίστοιχες κοινοπραξίες μοιράζονται συνήθως πάνω από το 60% των εξαρτημάτων.

Όμως, καθώς ο επικεφαλής του ομίλου Fiat, Sergio Marchionne, επιμένει ότι όλες οι μελλοντικές Alfa θα κατασκευάζονται στην Ιταλία, το αδελφό μοντέλο του ΜΧ-5 είναι πιθανό τώρα να έχει τα σήματα της Fiat ή της Abarth – αν και οι πηγές μας λένε ότι αυτό δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί από τους Ιταλούς στους Ιάπωνες.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube