Lightyear 0, έκδοση παραγωγής από τον Νοέμβριο [video]

Lightyear 0, έκδοση παραγωγής από τον Νοέμβριο [video]

Ύστερα από την ανακοίνωση της σημαντικής αύξησης στην τιμής του μοντέλου παραγωγής, η Lightyear παρουσιάζει τώρα την έκδοση παραγωγής του «ηλιακού αυτοκινήτου» της, το Lightyear 0.

Lightyear 0

Η αλλαγή του ονόματος από Lightyear One σε Lightyear 0 αναφέρεται στο γεγονός ότι αυτή είναι η αρχή της ολλανδικής εταιρείας ως ενός πραγματικού κατασκευαστή. Να θυμίσουμε ότι το πρότζεκτ αποτελεί δημιούργημα μιας ομάδας σπουδαστών του Πανεπιστημίου του Eindhoven.

Το Lightyear 0 δεν είναι, όπως ήδη γνωρίζουμε, ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Είναι ένα κλασικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρία που μπορεί να επαναφορτιστεί εν μέρει κατά την κίνησή του και ενόσω είναι παρκαρισμένο χάρη στα 5 m² ηλιακών συλλεκτών στην οροφή και στο καπό. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 60 kWh και μπορεί να δώσει προσφέρει αυτονομία 625 km κατά WLTP.

Lightyear 0

Το Lightyear 0 μπορεί να εξασφαλίσει με μηδενικό κόστος μέχρι 70 km ημερησίως.

Υπό ιδανικές συνθήκες, τα ηλιακά πάνελ είναι αρκετά κατά την εταιρεία να εξασφαλίσουν στο Lightyear 0 επιπλέον εμβέλεια 70 km την ημέρα, αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο σε μια ηλιόλουστη, καλοκαιρινή μέρα. Ωστόσο, η Lightyear εκτιμά ότι στο ολλανδικό κλίμα αρκεί να φορτίζεις σε σταθμό φόρτισης κάθε δύο μήνες αν διανύεις καθημερινά 35 km. Οπότε στην Ελλάδα θα μπορεί να φτάσει ακόμη και τους επτά μήνες. Ένα αυτοκίνητο που βελτιώνεται χάρη στην κλιματική αλλαγή, ποιος θα το φανταζόταν;

Lightyear 0

Το εσωτερικό του Lightyear 0 είναι σκόπιμα μινιμαλιστικό, λένε οι Ολλανδοί, για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στον πλανήτη και στον οδηγό κατά την οδήγηση. Αλλά υποψιαζόμαστε ότι είναι επίσης ευκολότερο από άποψη παραγωγής να μειωθεί ο αριθμός των κουμπιών και των γκάτζετ. Υπάρχει ένα σύστημα infotainment με οθόνη αφής διαγωνίου 10,1” και το εσωτερικό είναι πλήρως επενδεδυμένο με βίγκαν υλικά.

Το Lightyear 0 εφοδιάζεται με τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε τροχό, συνολικής απόδοσης 137 PS με 1.200 Νm ροπής. Παρότι τα «νούμερα» είναι εντυπωσιακά, οι επιδόσεις έχουν «περιοριστεί» με στόχο την οικονομία με αποτέλεσμα το Lightyear One να χρειάζεται σχεδόν 10" για τα πρώτα 0-100 km/h από στάση.  

Όπως ήδη γνωρίζουμε, τα 946 Lightyear 0 που θα κατασκευαστούν θα πωλούνται στην τιμή των €250.000 το καθένα (από τις €149.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση), με την παραγωγή να ξεκινά αυτό το φθινόπωρο και η πρώτη παράδοση να είναι δυνατή από τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube