Jaguar XJ50 για τα 50 χρόνια παραγωγής XJ [video]

Jaguar XJ50 για τα 50 χρόνια παραγωγής XJ [video]

Επετειακό μοντέλο για τα 50χρονα της XJ Series, ένα χρόνο μόλις πριν από το λανσάρισμα της ολοκαίνουργιας μεγάλης μπερλίνας της Jaguar.

Πριν γεννηθεί η XJ Series, η Jaguar βασιζόταν σε μια ποικιλία από μεγάλες μπερλίνες. Οι Mk 2 240/340, S-type, Mk X 420 συνιστούσαν μια γκάμα ή τη συνέχεια σε μια κατηγορία με πολύ χαλαρό συνεκτικό δεσμό. 

Προϊόντος όμως του χρόνου, την πολυτελή κατηγορία στις μπερλίνες ήρθαν να καλύψουν 6κύλινδρες και 12κύλινδρες Jaguar της νέας -τότε- XJ Series. Και μέχρι σήμερα, οι μεγάλες «Γάτες» δεν υπέκυψαν στη μόδα του downsizing και των 4κύλινδρων μοτέρ.

50 years XJ Series

Για να σηματοδοτήσει την 50ή επέτειο της XJ, το Coventry αποφάσισε να λανσάρει μια έκδοση περιορισμένης έκδοσης, την XJ50. Διαθέσιμη τόσο ως πισωκίνητη όσο και ως τετρακίνητη, η επετειακή XJ φορά υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ με έξι ή οκτώ κυλίνδρους με απόδοση από 340 ως 470 άλογα, αφορά μόνο στο μακρύ μεταξόνιο της σειράς και πατάει σε σπέσιαλ αλουμινένιες 20άρες ζάντες, σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Jaguar XJ6 Series I 1968-1973

Με 5ετή εγγύηση ή για 100.000 km και δωρεάν σέρβις, η XJ50 διατίθεται σε τουλάχιστον τέσσερις αποχρώσεις: Santorini Black, Loire Blue, Rosello Red, καθώς και Fuji White. Επιπλέον, το ίδιο γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα που υπάρχει στις ζάντες υπάρχει και στη γρίλια της μάσκας, ενώ τα αυτοκίνητα ξεχωρίζουν και από την επετειακή σήμανση.

Jaguar XJ50

Στο εσωτερικό, τα καθίσματα είναι ντυμένα με καπιτονέ, μαλακό δέρμα και εγχαράξεις «XJ50» στα προσκέφαλα και στο κεντρικό υποβραχιόνιο. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε τα φωτιζόμενα «XJ50» στα πατήματα των μαρσπιέ και τα αλουμινένια paddle shifters.

«Η Jaguar XJ παραμένει πιστή στην κληρονομιά της με μια υπέροχη ισορροπία όμορφου σχεδιασμού, έξυπνης απόδοσης και διακριτικής πολυτέλειας που εξασφαλίζουν ότι θα ξεχωρίζει από το πλήθος», δήλωσε ο Ian Callum, επικεφαλής σχεδίασης της JLR.

Jaguar XJ50

Μια σπέσιαλ έκδοση, αφιερωμένη στη διαχρονική κομψότητα και την αθλητική φύση της XJ, η XJ50 θα λανσαριστεί επιλεγμένες αγορές σε όλο τον κόσμο για το ΜΥ 2019. Αλλά το επόμενο έτος, μια ολοκαίνουργια XJ θα παρουσιαστεί επίσημα βασιζόμενη πάνω στην ολοκαίνουργια, ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα της εταιρείας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Jaguar: Μια σπέσιαλ XJ6 προς τιμήν του ντράμερ των Iron Maiden

Πριν από μερικούς μόλις μήνες, ο Callum είχε πει στον Τύπο ότι η ομάδα του «θα έρθει με κάτι πολύ ιδιαίτερο», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η XJ θα παραμείνει η ναυαρχίδα της Jaguar. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η μεγάλη μπερλίνα της βρετανικής φίρμας θα είναι αμιγώς ηλεκτρική ή εάν θα προσφέρεται με πολλαπλές επιλογές εξηλεκτρισμού, όπως άλλωστε είναι η κατεύθυνση που αποφάσισε η Jaguar.

Jaguar XJ50

Από το 2020 και ύστερα, Jaguar και Land Rover θα διαθέτουν εξηλεκτρισμένες έκδοσεις σε κάθε μοντέλο της γκάμας, με βασική έκδοση μια ελαφρά υβριδική τέτοια.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube