i30N, το πρώτο μοντέλο της Hyundai N αποκλειστικά για την Ευρώπη [video]

i30N, το πρώτο μοντέλο της Hyundai N αποκλειστικά για την Ευρώπη [video]

Η Hyundai προχώρησε σε μια ανεπίσημη παρουσίαση του νέου i30N στο περιθώριο του 24ωρου αγώνα αντοχής στο Nürburgring, το περασμένο σαββατοκύριακο.

Πάνε δύο χρόνια αφότου κάναμε την πρώτη αναφορά για τα σχέδια της κορεατικής εταιρείας να παρουσιάσει μια γκάμα μοντέλων επιδόσεων υπό τα σήματα της φίρμας Hyundai N Performance.

Και πριν από λίγο καιρό πληροφορηθήκαμε ότι το πρώτο από αυτά θα λανσαριστεί στην αγορά τον επόμενο χρόνο και θα πρόκειται για μια ενισχυμένη έκδοση του στάνταρ  i30, με αλλαγές στο περίπου στο 40% των εξαρτημάτων και συστημάτων του. Με το i30N να στοχεύει κυρίως τις ευρωπαϊκές αγορές, ο επικεφαλής του N Division, Albert Biermann, επιβεβαίωσε ότι θα λανσαριστούν αμέσως μετά ακόμη δύο μοντέλα «Ν», με το ένα από αυτά να προορίζεται και για τις αγορές της Β. Αμερικής.

Μολονότι, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στο περιθώριο των 24 Ωρών του Nürburgring, η Hyundai προχώρησε σε μια ανεπίσημη επίδειξη ενός πρωτοτύπου i30N με το πακέτο κιβωτίου/κινητήρα που θα φορά το αυτοκίνητο παραγωγής, δεν επέτρεψε να τραβηχτούν φωτογραφίες. To αυτοκίνητο συμμετείχε και στον αγώνα με στόχο να εξελίξει συστήματα που θα περάσουν στο αυτοκίνητο παραγωγής.

Οι πληροφορίες που έδωσαν είναι ότι το αυτοκίνητο θα χρησιμοποιεί ένα δίλιτρο κινητήρα τούρμπο με 6άρι χειροκίνητο σασμάν και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό, καταγωγής Hyundai. H κορεατική εταιρεία δεν αναφέρθηκε επισήμως στην απόδοση αυτού του μοτέρ, αλλά στο video που έδειξαν η ισχύς ανέβαινε στους 264 PS. Ο Biermann, που έχει θητεύσει ως επικεφαλής στο τμήμα εξέλιξης του BMW Motorsport Division, δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει το i30N να στοχεύσει στα νούμερα των επιδόσεων ή στο χρόνο γύρου, αλλά επικεντρώνεται στην οδηγική εμπειρία που θα προσφέρει στον οδηγό του.



«Δεν τίθεται θέμα ισχύος», είπε, «αν κοιτάξετε τα δεδομένα του αυτοκινήτου δεν θα δούμε κάποιον νικητή [σ.σ. σε σχέση με τον ανταγωνισμό], αλλά όταν το οδηγήσετε θα αισθανθείτε πόσο σοβαρά προσεγγίζουμε το θέμα».

Το i30N, εκτός από το μοτέρ, θα διαθέτει νέα ανάρτηση, νέο, υψηλότερης δυναμικότητας σύστημα ψύξης και ενίσχυση της δομής του, προκειμένου να αποκτήσει την ανάλογη στρεπτική ακαμψία που θα υποστηρίζει την υψηλή απόδοσή του. Ο Biermann υπέδειξε ότι το αυτοκίνητο θα διατίθεται σε στάνταρ έκδοση και «Plus», με την ακριβότερη έκδοση να διαθέτει μπλοκέ διαφορικό, μεγαλύτερα φρένα και, ίσως, μεγαλύτερη ισχύ. Και οι δύο εκδόσεις πιθανότατα θα διαθέτουν ρυθμιζόμενα ενεργά αμορτισέρ, με τον Biermann να δίνει έμφαση στο ότι θέλει να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο, που όπως το αποκαλεί θα είναι «μέγιστου εύρους ζώνης».

Το βασικό σασμάν στο αυτοκίνητο θα είναι 6άρι χειροκίνητο, αλλά ο Biermann επιβεβαίωσε επίσης ότι η Hyundai εξελίσσει το κιβώτιο που ονομάζει «σπορτίφ αυτόματο», το οποίο πέραν πάσης αμφιβολίας θα πρόκειται για διπλού συμπλέκτη και θα είναι διαθέσιμο, αμέσως ύστερα από το επίσημο λανσάρισμα του i30N.

Με τη Hyundai να μην σκοπεύει να κάνει άνοιγμα με το i30N στη Β. Αμερική και με την προϋπόθεση ότι τα δύο προσεχή «N» που θα καλύψουν αυτό το κενό θα φορούν το ίδιο πακέτο κινητήρα/κιβωτίου, εκείνο που πρέπει να περιμένουμε είναι ένα σεντάν και ένα κουπέ. Δύο διαμορφώσεις αμαξώματος που ταιριάζουν απόλυτα με τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

[Πηγή Hyundai μέσω caranddriver]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube