Η Hyundai ετοιμάζει pick-up για το 2020

Η Hyundai ετοιμάζει pick-up για το 2020

Ο σχεδιασμός του pick-up παραγωγής της Hyundai ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το νέο επικεφαλής σχεδιασμού, Luc Donckerwolke, με το αντίστοιχο της Kia να ετοιμάζεται επίσης.

Η Hyundai θα λανσάρει ένα pick-up με βάση το πρωτότυπο Santa Cruz του 2015 «το συντομότερο δυνατόν», με την αντίστοιχη έκδοση Kia να αναμένεται με μικρή διαφορά από το πρώτο.

Το κορεατικό γκρουπ θέλει να εισέλθει στην αγορά των «φορτηγών», η οποία είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα και σημαντική σε μερίδιο για τις ΗΠΑ. Αλλά άλλες προτεραιότητες και η ολοένα και μεγαλύτερη επικέντρωση στην ηλεκτροκίνηση καθυστέρησαν τα σχέδιά του. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία άργησε χαρακτηριστικά να μπει στο χορό με πλήρη γκάμα SUV/crossover και στα pick-up, πιθανώς λόγω του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία συστάθηκε στο παρελθόν. Ο τοπικός αμερικανικός βραχίονας η Hyundai Motor North America, είχε προειδοποιήσει από νωρίς για τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες των Αμερικανών και την ανάγκη να αποκεντρωθεί η εταιρεία από τις μεγάλε μπερλίνες, αλλά δεν εισακούστηκε έγκαιρα από τη μητρική εταιρεία. 

Το Autocar μίλησε με τον Luc Donckerwolke, το νέο επικεφαλής σχεδιαστή του Hyundai Motor Group, ο οποίος δήλωσε: «Έχετε δει το [Santa Cruz] pick-up από το NAIAS στο Detroit το 2015, και αυτό είναι το αυτοκίνητο βρίσκεται υπό εξέλιξη στη Hyundai». Όταν δε ρωτήθηκε πότε θα λανσαριστεί, ο Donckerwolke απάντησε, «το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά μου [σχεδιασμός] έχει τελειώσει, η διαδικασία της εισαγωγής του στην παραγωγή είναι καθ’ οδόν».

Hyundai Santa Cruz
To εικονιζόμενο πρωτότυπο Hyundai Santa Cruz παρουσιάστηκε στο North American International Auto Show, στο Dertoit το 2015, αλλά παρά τις πιέσεις της Hyundai Motor North America και των αντιπροσώπων της εταιρείας προς την Κορέα, το αυτοκίνητο παραγωγής δεν θα λανσαριστεί πριν από το 2020.

Με το λανσάρισμα για το 2020 να φαίνεται πιθανότερο, θα πρέπει να δούμε αν η Hyundai θα επικεντρωθεί στην αμερικανική αγορά των «κόμπακτ» pick-up που κυριαρχείται από μοντέλα όπως το Ford Ranger και το Toyota Tacoma ή, αντίθετα, σκοπεύει να βρεθεί απέναντι στο εξαιρετικά επιτυχημένο Ford F-150, στην κατηγορία full-size. Ένα «φορτηγό» στην πρώτη κατηγορία θα του παρείχε πάντως ευρύτερη αποδοχή στην παγκόσμια αγορά.

Ο Donckerwolke επιβεβαίωσε επίσης ότι μια έκδοση του ίδιου pick-up από την Kia, με διαφορές στον εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό, είναι επίσης υπό εξέταση, αλλά θα λανσαριστεί αργότερα. Αν λοιπόν, το
pick-up της Hyundai ανήκει στην «κόμπακτ» αμερικανική κατηγορία, τότε η Kia θα μπορούσε να φέρει το μοντέλο της και στην Ευρώπη για να ανταγωνιστεί στην ολοένα και μεγαλύτερη αγορά των pick-up, στην οποία προσεχώρησαν πρόσφατα η Mercedes-Benz, η FIAT και η Renault.

 Hyundai Santa Cruz

Ο νέος επικεφαλής της της Kia στις ΗΠΑ, Brit Michael Cole, δήλωσε ότι ένα pick-up είναι «κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε», αλλά όχι μέχρι η γκάμα των SUV της εταιρίας να αποκτήσει το πλήρες ανάπτυγμά της. Το 2019, η Kia θα λανσάρει την έκδοση παραγωγής του μεγάλου SUV Telluride, το αντίστοιχο του νέου Hyundai Palisade, συμπληρώνοντας την αμερικανική γκάμα της.

Κλείνοντας να θυμίσουμε ότι ο Luc Donckerwolke προήχθη πρόσφατα από επικεφαλής σχεδίασης του πολυτελούς βραχίονα του ομίλου, της Genesis, στην κεφαλή του τμήματος σχεδιασμού και των τρεις φίρμες. Ο πρώην διευθυντής σχεδίασης των Bentley, Lamborghini και Audi, αντικατέστησε τον Peter Schreyer, ο οποίος ύστερα από 12 χρόνια ως επικεφαλής σχεδιασμού του κορεατικού γκρουπ, μετακινήθηκε σε θέση συμβούλου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube