Η De Tomaso P72 κάνει πρεμιέρα στο Goodwood [video]

Η De Tomaso P72 κάνει πρεμιέρα στο Goodwood [video]

Η εταιρεία επιστρέφει 60 χρόνια μετά από την ίδρυσή της με ένα πανέμορφο υπεραυτοκίνητο περιορισμένης παραγωγής.

Η De Tomaso εξέπληξε τους θεατές του Goodwood Festival of Speed κάνοντας ένα εντυπωσιακό comeback 60 χρόνια μετά από την ίδρυσή της, με την παρουσίαση του υπεραυτοκινήτου P72. Η ιταλική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Alejandro De Tomaso το 1959 είχε κηρύξει πτώχευση το 2004 όμως σήμερα αναβιώνει στα χέρια της κινεζικής Ideal TeamVenture που αγόρασε τα δικαιώματα του ονόματος το 2014 ενώ έχει στην κατοχή της και την Apollo (πρώην Gumpert).

De Tomaso P72

Αντί να επιλέξει τον ασφαλή δρόμο της αναβίωσης της δημοφιλούς Pantera (κάτι που γίνεται ήδη από την ανεξάρτητη εταιρεία Ares), η De Tomaso επέλεξε μια διαφορετική προσέγγιση αναβιώνοντας το P70 του 1964 - ένα αγωνιστικό πρωτότυπο που εξελίχθηκε από τους Alejandro de Tomaso και Caroll Shelby με αμάξωμα σχεδιασμένο από τον Peter Brock.

Η σύγχρονη De Tomaso P72 υιοθετεί ορισμένα σχεδιαστικά στοιχεία από το P70 όμως πιο εμφανείς είναι οι επιρροές από αγωνιστικά μοντέλα του '60 όπως η Ferrari 330 P4 (1967) και η Alfa Romeo 33 Stradale (1967). Το αμάξωμα της P72 σχεδιάστηκε από τον Jowyn Wong της Wyn Design ο οποίος συνδύασε αρμονικά ρετρό και σύγχρονα στοιχεία.

De Tomaso P72

Στο εμπρός μέρος, τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED ενσωματώνονται στις πανέμορφες καμπύλες των φουσκωμένων φτερών ενώ την εικόνα συμπληρώνει το πανοραμικό παρμπρίζ με τις πόρτες τύπου gullwing και το χαμηλό ρύγχος που καταλήγει στην  κεντρική εισαγωγή αέρα.

Στο προφίλ, η χαμηλή γραμμή της μέσης ελαφραίνει οπτικά το όχημα ενώ οι γραμμές της μεγάλης εισαγωγής αέρα για την ψύξη του κινητήρα σβήνουν στη μακριά ουρά. Εκεί συναντάμε το διάφανο τριγωνικό κάλυμμα του κινητήρα με ενσωματωμένη εξάτμιση, την ρετρό αεροτομή που διακόπτει τις καμπύλες των φουσκωμένων φτερών και στρογγυλά φωτιστικά σώματα που θυμίζουν την εποχή "space age".

Στο εσωτερικό η εικόνα θυμίζει κοσμηματοπωλείο, με λεπτομέρειες από χαλκό στα αναλογικά όργανα, το flat bottom τιμόνι και το λεβιέ ταχυτήτων που έχει εκτεθειμένο μηχανισμό στα πρότυπα της Pagani. Κατά τα άλλα στην καμπίνα κυριαρχούν οι δερμάτινες επενδύσεις, τα ανθρακονήματα και το αλουμίνιο.

De Tomaso

Η De Tomaso δεν αποκάλυψε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπεραυτοκινήτου όμως είναι γνωστό πως θα βασίζεται στο ανθρακονημάτινο monocoque σασί του Apollo Intenza Emozione.

Όσο για τον κινητήρα που είναι τοποθετημένος στο κέντρο, μπορεί να είναι ο ατμοσφαιρικός V12 6,3 λίτρων του Apollo που αποδίδει 770 PS, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί. Ενδεικτικά, το Intenza Emozione επιταχύνει από τα 0-100km/h σε 2,7" και έχει τελική ταχύτητα 330 km/h.  

Η De Tomaso ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει 72 μονάδες της P72, με τιμή που θα ξεκινά από τα 750.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube