H Lada βάζει το σήμα της στο παλιό Chevrolet Niva

H Lada βάζει το σήμα της στο παλιό Chevrolet Niva

Ύστερα από το τέλος της συνεργασίας με την GM το 2019, η Lada παίρνει επιτέλους πίσω το όνομα «Niva» που χρησιμοποίησε η Chevrolet σε ένα παλιό μοντέλο της φίρμας για να εδραιωθεί στη ρωσική αγορά.

Πριν από σχεδόν 20 χρόνια, το Lada Niva έχασε το όνομά του υπέρ της Chevrolet, η οποία εγκαταστάθηκε στη ρωσική αγορά, παίρνοντας εκτός το όνομα και την τεχνική βάση του. Τώρα, που ο Αμερικανός κατασκευαστής εγκατέλειψε την αγορά αυτή, πούλησε τις μετοχές του στη Lada, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η ρωσική εταιρεία ευκαιρία να ανακτήσει το εμβληματικό όνομα.

Με αρχικό λανσάρισμα το 1977, το θρυλικό Lada Niva επρόκειτο να αντικατασταθεί από μια πιο μοντέρνα έκδοση στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Έτσι, μεταξύ 1998 και 2002, το VAZ 2123 λανσαρίστηκε εμπορικά στη Ρωσία, προτού η GM το αποκτήσει (μαζί και το όνομα «Niva»), χάρη σε μια κοινοπραξία για να κάνει την είσοδό της στην τοπική αγορά. Το παλιό Niva, το οποίο εξακολουθούσε να πωλείται, χάνοντας το όνομά του μετονομάσθηκε σε Lada 4x4 και διατίθετο παράλληλα με το πιο σύγχρονο Chevrolet Niva.

Lada Niva
To παλιό Chevrolet Niva από αυτό τον μήνα φόρεσε τα σήματα της Lada και έγινε Lada Niva.


Αλλά το «παλιό» Lada 4x4 αποδείχτηκε σκληρό καρύδι και αντιστάθηκε (και αντιστέκεται) σθεναρά, καθώς εξακολουθεί να πουλάει ύστερα από 43 χρόνια καριέρας! Πετυχαίνοντας μάλιστα καλύτερα νούμερα πωλήσεων στη χώρα από το Chevrolet Niva.

Τα αποτελέσματα οδήγησαν την GM να εγκαταλείψει τη συμφωνία το 2019 και να πουλήσει τις μετοχές της στην AvtoVaz, η οποία πλέον ανήκει στον Όμιλο Renault. Η ευκαιρία ήταν μεγάλη και ο Ρώσος κατασκευαστής την άρπαξε από τα μαλλιά. Έτσι, η Lada έπιασε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Το παλιό Chevrolet Niva, το οποίο ήταν αρχικά το AvtoVaz 2123, έγινε ξανά Lada Niva από αυτόν τον Ιούλιο. Μπερδευτήκατε;

Lada Niva
To Lada Niva που βλέπετε χρησιμοποιεί το αμάξωμα του Chevrolet Niva (2002-2019), που ξεκίνησε την καριέρα του ως AvtoVaz (Lada) το 1998 και παρέμεινε υπό τη ρωσική εταιρεία μέχρι το 2002. Οπότε και το εξαγόρασε η Chevrolet πακέτο με το όνομα «Niva» για να μπει στη ρωσική αγορά.


Να το ξεμπερδέψουμε… Το «νέο» Lada Niva που βλέπετε δεν είναι πραγματικά καινούργιο, καθώς πρόκειται μόνο για αλλαγή του λογότυπου. Επιπλέον, η βάση αυτού του πρώην Chevrolet Niva ήταν επίσης ρωσική, καθώς επρόκειτο για το AvtoVaz 2123. Και ο κύκλος έκλεισε.

Το Niva θα συνυπάρχει με τον προκάτοχό του που θα συνεχίσει να κυκλοφορεί με το όνομα «Lada 4x4» μέχρι την άφιξη ενός νέου μοντέλου που έχει προγραμματιστεί μεταξύ 2021 και 2022.

Lada 4x4 Urban
Το 2020, το αειθαλές Lada 4x4 (πρώην Niva με αρχικό λανσάρισμα το 1977) υπέστη ελαφρό facelif: Αλουμινένιες ζάντες, φώτα ομίχλης, βελτιωμένη άνεση...


O αντικαταστάτης του θα βασίζεται στην πλατφόρμα του Dacia Duster με σχεδιασμό αστικού SUV, παρόμοιο με αυτό του 4x4 Vision που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Μόσχας το 2018.

Μοντέλο που είναι μάλλον απίθανο να δούμε στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις… 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube