Επίσημο: Škoda Octavia RS iV [video]

Επίσημο: Škoda Octavia RS iV [video]

Η plug-in hybrid έκδοση επιδόσεων του οικογενειακού μοντέλου με 245 PS και ηλεκτρική αυτονομία 60 km.

Ένα βίντεο στο YouTube με πρωταγωνιστή τον CEO της Bernhard Maier, επέλεξε η Škoda για να παρουσιάσει το νέο Octavia RS iV μετά τη ματαίωση της έκθεση Γενεύης. Η πρώτη έκδοση επιδόσεων της τέταρτης γενιάς Octavia είναι για πρώτη φορά plug-in-hybrid, χρησιμοποιώντας το υβριδικό σύστημα κίνησης των νέων VW Golf GTE και CUPRA Leon - ενώ όπως έχουμε γράψει, αργότερα αναμένεται να παρουσιαστούν και εκδόσεις Octavia RS με βενζινοκινητήρα 2.0 TSI και πετρελαιοκινητήρα 2.0 TDI.

Όπως και τα συγγενικά μοντέλα, το υβριδικό Octavia iV συνδυάζει τον βενζινοκινητήρα 1.4 TSI (150 PS) με ηλεκτροκινητήρα 85 kW, μπαταρία 13 kWh και αυτόματο κιβώτιο DSG 6 σχέσεων που στέλνει τη δύναμη στον εμπρός άξονα. Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 245 PS και τα 400 Nm ροπής επιτρέποντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 7,3" και τελική ταχύτητα 225 km/h.

Σύμφωνα με τη Škoda, η μπαταρία 13 kWh χαρίζει στο μοντέλο ηλεκτρική αυτονομία 60 km ανάμεσα σε κάθε φόρτιση. Παράλληλα, οι εκπομπές CO2 περιορίζονται στα 30 g/km (μετρήσεις WLTP), ικανοποιώντας τις προδιαγραφές EU6d που θα ισχύσουν από το 2021.

Skoda Octavia RS iV

Αισθητικά, το νέο αεροδυναμικό πακέτο περιλαμβάνει ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα εμπρός με μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα που ενσωματώνουν τα φώτα ομίχλης, σπλίτερ και έμβλημα vRS στη γρίλια. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε μια διακριτική αεροτομή, επιπλέον εσοχές στον προφυλακτήρα και ένα διαχύτη με μια κόκκινη διακοσμητική λωρίδα που φιλοξενεί δύο μεγάλες απολήξεις της εξάτμισης.

Όλες οι λεπτομέρειες (γρίλια, εισαγωγές αέρα, καθρέφτες, πλαίσιο παραθύρων, επιγραφή Skoda, αεροτομή, διαχύτης κτλ) είναι βαμμένες σε μαύρη απόχρωση χαρίζοντας ένα "σκοτεινό" look στο Octavia. Επιπλέον, στο προφίλ ξεχωρίζουν οι ζάντες 18" (προαιρετικά 19") που κρύβουν πίσω τους κόκκινες δαγκάνες φρένων. Τέλος, το μοντέλο διαθέτει σπορ ρύθμιση σε ανάρτηση και τιμόνι για πιο δυναμική συμπεριφορά.

Skoda Octavia RS iV

Στο εσωτερικό βρίσκουμε σπορ καθίσματα με μαύρες υφασμάτινες επενδύσεις (προαιρετικά καθίσματα Ergo με δέρμα και Alcantara), ταμπλό με επένδυση από Alcantara, σπορ δερμάτινο τιμόνι με το έμβλημα vRS, paddles αλλαγής σχέσεων και αλουμινένια πεντάλ. Κατά τα άλλα βρίσκουμε τον ψηφιακό πίνακα οργάνων Virtual Cockpit 10,25" και τη μεγάλη οθόνη αφής 10" στην κεντρική κονσόλα.

Το πορτ παγκάζ έχει χωρητικότητα 450 lt στο hatchback και 490 lt στο estate (δηλαδή -150 lt σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μη-υβριδικές εκδόσεις), ενώ το ντεπόζιτο βενζίνης δέχεται 40 lt καυσίμου (-5 lt).

Skoda Octavia RS iV

Εκτός από το Octavia RS iV, οι Τσέχοι παρουσίασαν μια δεύτερη plug-in hybrid έκδοση του μοντέλου με απόδοση 204 PS και 350 Nm, αλλά και ήπια υβριδικές εκδόσεις e-TEC.

Οι εκδόσεις e-TEC αφορούν τον τρικύλινδρο 1.0 TSI (110 PS) ή τον τετρακύλινδρο 1.5 TSI (150 PS) σε συνδυασμό αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων και με ήπια υβριδικό σύστημα 48V. Μια μπαταρία ιόντον λιθίου 0,6 kWh βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού και χρησιμοποιείται για ανάκτηση ενέργειας προσφέροντας επιπλέον 50 Nm ροπής όταν χρειαστεί ,ενώ παράλληλα συνεργάζεται με το σύστημα stop/start για μείωση της μέση κατανάλωσης έως και 0,4 lt/100 km.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube