Επίσημο: Νέο Škoda Octavia [video]

Επίσημο: Νέο Škoda Octavia [video]

Δυναμική εμφάνιση, νέα γκάμα κινητήρων, τεχνολογία αιχμής και πιο ευρύχωρη καμπίνα.

Μετά από μακροσκελή εκστρατεία teaser, η Škoda παρουσίασε το νέο Octavia που επιστρέφει καλύτερο από ποτέ με περισσότερη τεχνολογία, δυναμική εμφάνιση και ακόμα πιο ευρύχωρη καμπίνα.

Skoda Octavia

Το Octavia είναι το πιο εμπορικό μοντέλο της Škoda με συνολικές πωλήσεις που φτάνουν τα 6,5 εκατομμύρια μονάδες σε όλο τον κόσμο.

Ξεκινώντας από την εμφάνιση, στο εμπρός μέρος πρωταγωνιστούν τα γωνιώδη φωτιστικά σώματα με τεχνολογία full LED matrix (προαιρετικά) που πλαισιώνουν τη μάσκα, οι δυναμικές γραμμές στο καπό και η εισαγωγή αέρα που καλύπτει όλο το πλάτος του προφυλακτήρα. Οι πτυχώσεις στο προφίλ που αποτελούν σήμα κατατεθέν όλων των Škoda είναι πιο έντονες και οι τροχοί έως και 19" βελτιώνουν τις αναλογίες του μοντέλου. Στο πίσω μέρος τα φώτα έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα L που έχουμε συνηθίσει από τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας, με πιο κοφτερή γωνία της πίσω πόρτας η οποία ανοίγει μαζί με το πίσω παρμπρίζ (hatchback).

Η τέταρτη γενιά του μοντέλου έχει αυξημένες εξωτερικές διαστάσεις σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, με μήκος 4.689 mm (+22 mm για το Combi και +19 mm για το Hatchback), πλάτος 1.829 mm (+15 mm) και μεταξόνιο 2.686 mm (σταθερό). Ο χώρος αποσκευών διαμορφώνεται στα 600 λίτρα για το hatchback και στα 640 λίτρα για το Combi (κορυφαίες τιμές για την κατηγορία), ενώ ο χώρος για τα γόνατα των πίσω επιβατών φτάνει πλέον τα 78 mm.

Skoda Octavia

Η αναβαθμισμένη γκάμα κινητήρων του νέου Octavia περιλαμβάνει σύνολα TSI (βενζίνη), TDI (πετρέλαιο), G-TEC (φυσικό αέριο), eTEC (ήπια υβριδικο) και iV (επαναφορτιζόμενο υβριδικό). Από πλευράς βενζίνης έχουμε τον τρικύλινδρο 1.0 TSI EVO (110 PS / 200 Nm) και τον τετρακύλινδρο 1.5 TSI EVO (150 PS / 250 Nm) οι οποίοι όταν συνδυάζονται με το αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων διαθέτουν ήπια υβριδικό σύστημα e-TEC που συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης. Επιπλέον, υπάρχει και ο ισχυρότερος 2.0 TSI (190 PS / 320 Nm) που συνδυάζεται αποκλειστικά με το κιβώτιο DSG και τετρακίνηση, προσφέροντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,9" και τελική ταχύτητα 234 km/h.

Από πλευράς πετρελαίου έχουμε τον 2.0 TDI σε τρεις εκδόσεις ισχύος - 116 PS, 150 PS και 200 PS - σε συνδυασμό με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο DSG 7 σχέσεων. Ανάλογα με την έκδοση η ροπή κυμαίνεται μεταξύ 250 Nm και 400 Nm, ενώ οι δύο ισχυρότερες πετρελαιοκίνητες εκδόσεις διατίθεται προαιρετικά και με σύστημα τετρακίνησης. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πετρελαιοκινητήρες της νέας γενιάς EVO εκπέμπουν έως και 80% λιγότερο οξείδιο του αζώτου.

Skoda Octavia

Η έκδοση G-TEC προσφέρει 25% χαμηλότερες εκπομπές CO2 χάρη στον 1.5 TSI (130 PS / 200 Nm) που έχει δεχθεί τις απαραίτητες μετατροπές για να λειτουργεί και με φυσικό αέριο CNG. Τρία ντεπόζιτα CNG έχουν χωρητικότητα 17,7 kg προσφέροντας αυτονομία 523 km με αέριο, ενώ υπάρχει και ένα βοηθητικό ντεπόζιτο βενζίνης 9 λίτρων. Η έκδοση φυσικού αερίου συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο κιβώτιο DSG 6 σχέσεων.

Το επαναφορτιζόμενο υβριδικό Octavia iV συνδυάζει βενζινοκινητήρα 1.4 TSI με ηλεκτροκινητήρα και αυτόματο κιβώτιο DSG 6 σχέσεων. Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 204 PS και τα 350 Nm ροπής. Χάρη στην μπαταρία 13 kWh η ηλεκτρική αυτονομία αγγίζει τα 55 km (WLTP).

Οι ιδιοκτήτες του νέου Octavia θα έχουν την επιλογή τριών αναρτήσεων - η βασική, η σπορ (-15 mm) και η εκτός δρόμου (+15 mm). Επιπλέον υπάρχει το προαιρετικό σύστημα Dynamic Chassis Control (DCC) με διαφορετικά προφίλ οδήγησης που επεμβαίνουν σε ανάρτηση, κιβώτιο και τιμόνι. Όλα τα Octavia με DCC θα είναι χαμηλωμένα κατά 10 mm, εκτός από τις υβριδικές εκδόσεις όπου η απόσταση από το έδαφος θα παραμένει σταθερή.

Skoda Octavia

Στο εσωτερικό η εικόνα είναι σημαντικά αναβαθμισμένη με ψηφιακές οθόνες, premium υλικά, σύγχρονη σχεδίαση και LED φωτισμό. Πίσω από το νέο διάκτινο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών βρίσκουμε τη νέα έκδοση του ψηφιακού πίνακα οργάνων Virtual Cockpit με διάμετρο 10,25". Στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας κυριαρχεί η μεγάλη οθόνη αφής 10" (8,25" στις βασικές εκδόσεις) που ενσωματώνει το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Μέσω μιας λωρίδας αφής στη βάση της οθόνης, ο χρήστης μπορεί να κάνει zoom στους χάρτες, ή να αυξομειώσει την ένταση. Στο εσωτερικό υπάρχουν έως και πέντε θύρες USB-C για φόρτιση των συσκευών, ενώ υποστηρίζονται φωνητικές εντολές και έλεγχος μέσω χειρονομιών.

Στη λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού βρίσκουμε head-up display, τριζωνικό κλιματισμό Climatronic, keyless entry (KESSY), ηχοσύστημα Canton, ασύρματη φόρτιση smartphone και ηχομονωτικά κρύσταλλα. Επιπλέον, για πρώτη φορά σε Škoda διατίθενται προαιρετικά τα κλιματιζόμενα εργονομικά καθίσματα Ergo με λειτουργία μασάζ.

Skoda Octavia

Το πακέτο συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης περιλαμβάνει τα Collision Avoidance Assist, Turn Assist, Exit Warning, Traffic Warning function, Area View, Side Assist, Predictive Cruise Control, Traffic Sign Recognition, Lane Assist, Traffic Jam Assist και Emergency Assist. Σε περίπτωση σύγκρουσης, οι επιβάτες προστατεύονται από έως και 9 αερόσακους.

Οι πωλήσεις του νέου Octavia ξεκινόυν με την έκδοση hatchback τριών όγκων, με το πιο πρακτικό Combi να ακολουθεί λίγες εβδομάδες αργότερα. Τέλος, η γκάμα του μοντέλου θα εμπλουτιστεί μέσα στο 2020 με το περιπετειώδες Octavia Scout και την έκδοση επιδόσεων Octavia RS.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube