Επίσημο: Porsche Cayenne Turbo GT [video]

Επίσημο: Porsche Cayenne Turbo GT [video]

Η ταχύτερη έκδοση της Porsche Cayenne είναι το πιο γρήγορο SUV στο Nürburgring.

Η Porsche παρουσίασε τη νέα Cayenne Turbo GT, την κορυφαία έκδοση επιδόσεων που πριν από λίγο καιρό κατέρριψε το ρεκόρ του ταχύτερου SUV παραγωγής στο Nürburgring με χρόνο 7'38"9. Η Turbo GT που είναι διαθέσιμη αποκλειστικά με αμάξωμα Coupé, μπορεί να μην είναι η ισχυρότερη Cayenne - αυτός ο τίτλος ανήκει στην Turbo S E-Hybrid των 680 PS - αλλά είναι η ταχύτερη στην πίστα και η πιο εστιασμένη χάρη στο χαμηλότερο βάρος και το πιο επιθετικό στήσιμο από την υβριδική αδερφή της.

Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας twin-turbo V8 4,0 λίτρων που αποδίδει 640 PS και 850 Nm χωρίς κάποια ηλεκτρική υποβοήθηση. Η αύξηση της ισχύος σε σύγκριση με την "απλή" Turbo έγινε χάρη σε βελτιώσεις στο στροφαλοφόρο άξονα, τα turbo, το σύστημα άμεσου ψεκασμού, την εισαγωγή και το intercooler ενώ ο V8 της GT απέκτησε αρκετά νέα εξαρτήματα για να αντέχει περισσότερο υπό πίεση. Ελαφρύτερη είναι η νέα εξάτμιση από τιτάνιο με δύο κεντρικά τοποθετημένες απολήξεις και αφαίρεση του κεντρικού σιλανσιέ.

Porsche

Η δύναμη μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω του βελτιωμένου αυτόματου κιβωτίου Tiptronic S 8 σχέσεων που πραγματοποιεί ταχύτερες αλλαγές, και με τη βοήθεια του συστήματος Porsche Torque Vectoring με νέα ρύθμιση. Ως αποτέλεσμα, η επιτάχυνση 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 3,3" και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 300 km/h.

Η ανάρτηση της Turbo GT είναι χαμηλωμένη κατά 17 mm σε σχέση με την Turbo Coupé ενώ έχει διαφορετική ρύθμιση και γεωμετρία με στόχο το καλύτερο κράτημα. Η αερανάρτηση με τρεις θαλάμους έχει αυξημένη ακαμψία κατά 15%, με ανάλογες επεμβάσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα Porsche Active Suspension Management (PASM), το σύστημα διεύθυνσης Power Steering Plus, το σύστημα τετραδιεύθυνσης και στο λογισμικό του Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC). Αυξημένο είναι και το αρνητικό καμπερ στους εμπρός τροχούς (+0,45ο) με τις ζάντες 22" να φορούν ελαστικά Pirelli P Zero Corsa ειδικά εξελιγμένα για την Turbo GT. Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει και το αναβαθμισμένο σύστημα πέδηση με τα φρένα Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) να ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό.

Porsche Cayenne Turbo GT

Σχεδιαστικά, η Cayenne Turbo GT που διατίθεται αποκλειστικά με αμάξωμα Coupé ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά χάρη στον ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα με μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα, την οροφή από ανθρακονήματα, τις προεκτάσεις των φτερών, τις ζάντες 22" GT Design σε απόχρωση Neodyme, το μεγαλύτερο διαχύτη που φιλοξενεί τις δύο κεντρικές απολήξεις της εξάτμισης, την αεροτομή οροφής από ανθρακονήματα και την εντυπωσιακή ενεργή αεροτομή (+25 mm σε σχέση με της Turbo) που ξεπροβάλλει από την ουρά χαρίζοντας επιπλέον 40 kg κάθετης δύναμης στα 300 km/h.

Στο εσωτερικό κυριαρχούν οι επενδύσεις από Alcantara. Έχουμε επίσης σπορ καθίσματα με οχτώ ηλεκτρικές ρυθμίσεις εμπρός και δύο ξεχωριστά καθίσματα για τους πίσω επιβάτες. Δεν λείπουν τα εμβλήματα Turbo GT στα προσκέφαλα των καθισμάτων και τα πατήματα των μαρσπιέ, ενώ το πολυλειτουργικό τριάκτινο τιμόνι έχει στεφάνη από Alcantara με κίτρινη λωρίδα στην κορυφή. Στην κεντρική οθόνη αφής φιλοξενείται και η νέα γενιά του infotainment Porsche Communication Management (PCM) που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες με όλες τις επιλογές συνδεσιμότητας.

H Porsche Cayenne Turbo GT είναι ήδη διαθέσιμη για παραγγελία με τις πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη να αναμένονται το φθινόπωρο του 2021. Η τιμή της ξεκινά από τα £143.910 (€167.288) στη Μ.Βρετανία και από τα $182.150 στις ΗΠΑ.

[Πηγή: Porsche]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube