Επίσημο: Pagani Huayra R [video]

Επίσημο: Pagani Huayra R [video]

Η απόλυτη έκδοση της Pagani Huayra αποκλειστικά για χρήση σε πίστα.

Η Pagani παρουσίασε σήμερα την Huayra R, την πιο ακραία έκδοση του ιταλικού υπεραυτοκινήτου σχεδιασμένη αποκλειστικά για χρήση στην πίστα στα πρότυπα του προκατόχου του, Zonda R (2009).

Ο κεντρικά τοποθετημένος ατμοσφαιρικός κινητήρας V12 6,0 λίτρων της AMG που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την HWA AG αποδίδει 850 PS στις 8.250 rpm και 750 Nm μεταξύ 5.500-8.300 rpm ενώ έχει κόφτη στις 9.000 rpm! Αυτά τα νούμερα καθιστούν την Huayra R την ισχυρότερη Pagani όλων των εποχών κλέβοντας τον τίτλο από την Huayra Imola που όμως διατηρεί μεγαλύτερη ροπή λόγω του twin-turbo κινητήρα της.

Η δύναμη μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός νέου σειριακού κιβωτίου 6 σχέσεων που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την HWA AG. Η Huayra R βασίζεται σε monocoque σασί από τα επαναστατικά υλικά Carbo-Titanium HP62 G2 και Carbo-Triax HP62 της Pagani, με εμπρός και πίσω υποπλαίσια από κράμα χάλυβα CrMo. Έτσι, το συνολικό βάρος είναι μόλις 1.050 kg.

Η ανάρτηση από σφυρήλατο αλουμίνιο είναι ανεξάρτητη με διπλά ψαλίδια, ελικοειδή ελατήρια και ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ. Τα φρένα της Brembo αποτελούνται από carbon-ceramic αεριζόμενους δίσκους (CCM-R) 410 mm εμπρός και 380 mm πίσω με εξαπίστονες δαγκάνες. Οι σφυρήλατοι τροχοί 19" της APP από αλουμίνιο φορούν μεικτά ελαστικά Pirelli P Zero (275/675 R19 εμπρός και 325/705 R19 πίσω). Εντυπωσιακή είναι και η νέα εξάτμιση από Inconel 625/718 και επένδυση κεραμικού η οποία προσφέρει μοναδικό ήχο που θυμίζει τα V12 μονοθέσια της F1 από το παρελθόν.

Pagani

Σχεδιαστικά, η έκδοση R ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες Huayra χάρη στο πλήρες αεροδυναμικό πακέτο. Χάρη σε αυτό, η παραγωγή κάθετης δύναμης φτάνει τα 1.000 kg στα 320 km/h, με αναλογία 46%-54% ανάμεσα στους δύο άξονες.

Σχεδόν κάθε μέρος του αμαξώματος έχει ανασχεδιαστεί με πιο επιθετικές εισαγωγές αέρα στον εμπρός προφυλακτήρα, νέο σπλίτερ, επιπλέον εσοχές στο καπό, φουσκωμένα φτερά, νέες πλευρικές εισαγωγές, εισαγωγή οροφής με ενσωματωμένο πτερύγιο, μια τεράστια σταθερή φτερούγα στο πίσω μέρος, τετραπλές απολήξεις της εξάτμισης, νέα φώτα LED που αγκαλιάζουν τους αεραγωγούς και ένα μεγάλο διαχύτη με πτερύγια βαμμένα στα χρώματα της ιταλικής σημαίας.

Pagani

Στο εσωτερικό για το οποίο δεν έχουμε ακόμα φωτογραφίες, η ατμόσφαιρα είναι άκρως πολεμική. Όλα τα βασικά χειριστήρια είναι ενσωματωμένα στο αφαιρούμενο τιμόνι, ενώ τα δευτερεύοντα βρίσκονται στην κεντρική κονσόλα. Η αλλαγή των σχέσεων γίνεται μέσω paddles και τα ρυθμιζόμενα πεντάλ της AP Racing εξασφαλίζουν πως ο οδηγός θα βρει την ιδανική θέση. Τέλος, μια οθόνη παρουσιάζει την κατάσταση του οχήματος και τα δεδομένα τηλεμετρίας. 

Το υπεραυτοκίνητο σχεδιάστηκε με γνώμονα τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας της FIA για τα αγωνιστικά οχήματα GT. Έτσι, εξοπλίζεται με κλωβό ασφαλείας ενσωματωμένο στο monocoque, αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και ανθρακονημάτινα καθίσματα με ζώνες έξι σημείων, επενδύσεις Nomex και αφρό Core EC 50.

Pagani

Μέσω του προγράμματος Arte in Pista, οι ιδιοκτήτες της Pagani Huayra R θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κλειστές εκδηλώσεις σε πίστες ανά τον κόσμο. Εκτός από οδήγηση στην πίστα η κάθε εκδήλωση θα περιλαμβάνει πρόγραμμα διακοπών σε όμορφες τοποθεσίες.

Η ιταλική φίρμα θα κατασκευάσει μόλις 30 μονάδες της Huayra R με τιμή €2,6 εκατομμύρια προ φόρων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube