Επίσημο: Νέο Suzuki S-Cross [video]

Επίσημο: Νέο Suzuki S-Cross [video]

To μικρό SUV της ιαπωνικής εταιρείας, το Suzuki S-Cross, εισέρχεται στη δεύτερη γενιά με πλουσιότερο εξοπλισμό και νέα σχεδίαση.

Παρουσιάστηκε και επίσημα η δεύτερη γενιά του νέου Suzuki S-Cross. Η Suzuki δικαίως υπενθυμίζει τη φήμη της στην κατασκευή μοντέλων ελεύθερου χρόνου και παντοδαπού εδάφους στο δελτίο Τύπου. Η ιαπωνική φίρμα έχει σχεδόν μισό αιώνα εμπειρίας στον τομέα, αλλά σε κάθε περίπτωση στο μυαλό μας έρχονται πιο εύκολα τα Samurai, Jimny και Vitara και λιγότερο το Suzuki S-Cross. Το οποίο ξεκίνησε από ένα ιδιαίτερα κόμπακτ crossover για να καταλήξει σε ένα εντυπωσιακά ολοκληρωμένο οικογενειακό μοντέλο της μεγαλύτερης κατηγορίας, με ξεκάθαρη την λογική της Suzuki.

Τώρα τo ιαπωνικό SUV έχει εντελώς διαφορετική εμφάνιση, με περισσότερες καμπύλες και τονισμένους θόλους κάτι που το κάνει να φαίνεται πολύ πιο επιβλητικό, παρότι οι διαστάσεις του δεν έχουν αλλάξει. Το συνολικό μήκος είναι 4,3 m, με πλάτος 1,78 και ύψος 1,59 m, ενώ το μεταξόνιο 2,6 m. Ένα βασικό συστατικό της νέας σχεδίασης είναι το καπό που τοποθετήθηκε πολύ ψηλότερα προκειμένου να τονίζει την SUV υπόσταση, ενώ η γρίλια είναι χρώματος piano black, υπάρχουν ασημί λεπτομέρειες εμπρός-πίσω, μια διακριτική αεροτομή και ράγες οροφής. 

Οι αγοραστές θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ αποχρώσεις: Titan Dark Gray, Cosmic Black, Canyon Brown Cool White, Energetic Red, Sphere Blue, Silky Silver Metallic και White.

Suzuki S-CROSS

Κάτω από το καπό βρίσκεται ο γνωστός κινητήρας των τούρμπο 1,4 lt της Suzuki που συνδυάζεται με ένα ήπια υβριδικό σύστημα 48V, συνολικής ισχύος 129 PS, προκειμένου να συνδυάζει με το γνωστό του αποδοτικό τρόπο τις επιδόσεις με την οικονομία. Η ροπή των 235 Nm αποδίδεται μεταξύ 2.000-3.000 rpm, ενώ ο ηλεκτρικός κινητήρας που εκτελεί χρέη μίζας-δυναμό έχει μέγιστη ισχύ 13 PS. Υποβοηθώντας τον θερμικό, σκοπός του είναι αφενός να τονώνει τις επιταχύνσεις, αφετέρου να μειώνει την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων. Σύμφωνα με το πρότυπο WLTC (Worldwide harmonized Light-duty Test Cycle) η Suzuki αναφέρει ανάλογα με την έκδοση μέση κατανάλωση από 5,3 έως 6,1 lt/100 km, με αντίστοιχες εκπομπές CO2 από 119 έως 139 g/km. 

Το νέο Suzuki S-Cross θα είναι διαθέσιμο είτε ως δικίνητο είτε με το σύστημα τετρακίνησης AllGrip της ιαπωνικής εταιρείας, το οποίο λειτουργεί μέσω πολύδισκου συμπλέκτη και συνεργάζεται με ένα 6τάχυτο χειροκίνητο ή ένα 6τάχυτο αυτόματο σασμάν. Εξακολουθούν να υπάρχουν και οι επιλογές Normal, Sport, Snow και Lock για προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες πρόσφυσης, με τις αλλαγές που επιφέρουν να αφορούν μεταξύ άλλων με την ρύθμιση του ESP, με την απόδοση του κινητήρα και την υποβοήθηση του τιμονιού. 

Οι Ιάπωνες δηλώνουν ότι το νέο Suzuki S-Cross είναι πιο ασφαλές, ευρύχωρο και πρακτικό από ποτέ. Το εσωτερικό του είναι πιο άνετο, προσφέρει καλύτερη ορατότητα και ανώτερη ποιότητα υλικών. Επιπροσθέτως μπορεί να εξοπλιστεί και μια μεγάλου μεγέθους πανοραμική οροφή το γυαλί της οποίας έχει μήκος 1 m (εκ του οποίου τα 56 cm ανοίγουν) για εντυπωσιασμό αλλά και ουσία. Όσο για το χώρο αποσκευών, είναι στα 430 lt.

Suzuki S-CROSS

Στον τομέα του infotainment το Suzuki S-Cross που διαθέτει την νεότερη γενιά του συστήματος της εταιρείας, διατίθεται με μία οθόνη 9” η οποία περιλαμβάνει συνδεσιμότητα Bluetooth, Android Auto, Apple CarPlay και δυνατότητα για φωνητικές εντολές, ενώ μπορεί να απεικονίζει όλες τις πληροφορίες για το αυτοκίνητο. 

Στον τομέα της ασφάλειας υπάρχει η νέα γενιά του Dual Sensor Brake Support (DSBS) που εξασφαλίζει αυτόματο φρενάρισμα όταν ανιχνευθεί κίνδυνος. Υπάρχει επίσης adaptive cruise control με λειτουργία stop & go καθώς και κάμερα απεικόνισης 360 μοιρών, στοιχεία που συμπληρώνουν το υπόλοιπο Suzuki Safety Support. Το τελευταίο περιλαμβάνει εκτός των άλλων blind spot monitoring, lane keeping assist και αναγνώριση οδικής σήμανσης.

Το νέο Suzuki S-Cross θα παράγεται στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Esztergom στην Ουγγαρία και οι πωλήσεις του στην ευρωπαϊκή αγορά θα ξεκινήσουν στο τέλος του 2021.

Ως κατακλείδα να πούμε ότι ύστερα από οκτώ χρόνια, η νέα γενιά του S-Cross έρχεται με αναβαθμίσεις ουσίας σε όλους τους τομείς προκειμένου να γυρίσει σελίδα, μετατρέποντας ένα πολύ συντηριτικό σχήμα σε ένα ασύγκριτα πιο επιβλητικό μοντέλο με ξεκάθαρο SUV χαρακτήρα. Οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να επανέλθουμε με πλήρη δοκιμή. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube