Επίσημο: Νέο Škoda Fabia [video]

Επίσημο: Νέο Škoda Fabia [video]

Πρεμιέρα για την τέταρτη γενιά του σουπερμίνι της Škoda.

Μετά από μακροσκελή εκστρατεία teaser, η Škoda παρουσίασε επίσημα το Fabia τέταρτης γενιάς με σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς.

Το νέο Škoda Fabia βασίζεται στην πλατφόρμα MQB-A0 του Volkswagen Group όπως και τα πρόσφατα ανανεωμένα SEAT Ibiza και Volkswagen Polo. Ως αποτέλεσμα, οι εξωτερικές διαστάσεις έχουν αυξηθεί, με μήκος 4.108 mm, πλάτος 1.780 mm, ύψος 1.459 mm και μεταξόνιο 2.564 mm.

Skoda Fabia

Σχεδιαστικά, το νέο Fabia είναι άμεσα αναγνωρίσιμο ως Škoda με αρκετά στοιχεία από τα μεγαλύτερα μοντέλα της τσέχικης φίρμας. Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά έχει βελτιωμένες αναλογίες, δείχνει πιο στιβαρό και αποπνέει περισσότερο δυναμισμό.

Στη μάσκα κυριαρχεί η χρωμιωμένη γρίλια της Škoda η οποία ενώνεται με τα επιθετικά φώτα LED. Ο προφυλακτήρας έχει ενιαία εισαγωγή αέρα που φιλοξενεί τους προβολείς ομίχλης και αεροδυναμικές εσοχές. Όλο το αμάξωμα έχει έντονα νεύρα, με την character line στο προφίλ να ακολουθεί την παράδοση των νέων Škoda. Ανάλογα με την έκδοση, οι τροχοί έχουν διάμετρο από 14" μέχρι και 18".

Στο πίσω μέρος έχουμε μεγάλο παρμπρίζ με μεγαλύτερη κλίση, έντονες πτυχώσεις στην πίσω πόρτα και τον προφυλακτήρα και μακρόστενα φώτα LED (προαιρετικά full LED) με τρισδιάστατο σχεδιασμό και την χαρακτηριστική φωτεινή υπογραφή της τσέχικης φίρμας.

Skoda Fabia

Χάρη στη δουλειά που έκαναν οι σχεδιαστές της τσέχικης φίρμας (ενεργή εισαγωγή αέρα, αεροδυναμικές εσοχές στον προφυλακτήρα, κάλυμμα του πατώματος, καθρέφτες και αεροτομή στην ουρά), το αμάξωμα έχει συντελεστή οπισθέλκουσας 0.28 cd από 0.32 cd της προηγούμενης γενιάς, ένας αριθμός ρεκόρ για την κατηγορία των σουπερμίνι που συμβάλλει σε χαμηλότερη κατανάλωση.

Οι αυξημένες εξωτερικές διαστάσεις οδήγησαν σε πιο ευρύχωρη καμπίνα με περισσότερο χώρο για τους πίσω επιβάτες και μεγάλο πορτμπαγκάζ 380 lt.

Skoda Fabia

Στο ταμπλό που ακολουθεί τα πρότυπα των Scala, Kamiq και Octavia, πρωταγωνιστεί η μεγάλη κεντρική οθόνη αφής με διαγώνιο 9,2" (6,2" ή 8,2" σε άλλες εκδόσεις) που φιλοξενεί την τελευταία έκδοση του infotainment της Škoda (MIB3) με δυνατότητα φωνητικών εντολών. Έχουμε επίσης ψηφιακό πίνακα οργάνων Virtual Cockpit 10,25", θερμαινόμενο τιμόνι με δύο ακτίνες και ενσωματωμένα πλήκτρα, μια οριζόντια γραμμή που διατρέχει ολόκληρο το ταμπλό σε διάφορα χρώματα ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού (Active, Ambition και Style), στρογγυλούς αεραγωγούς στις άκρες, ambient εσωτερικό φωτισμό, προαιρετική πανοραμική ηλιοροφή και προαιρετικό διζωνικό κλιματισμό. Όλα αυτά τα στοιχεία δίνουν την αίσθηση ενός σύγχρονου σουπερμίνι με τεχνολογίες από μεγαλύτερες κατηγορίες.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι λύσεις Simply Clever (43 στον αριθμό) όπως η θήκες για κάρτες και νομίσματα στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, η ενσωματωμένη ομπρέλα στην πόρτα του οδηγού, η αφαιρούμενες ποτηροθήκες για τους εμπρός και τους πίσω επιβάτες (οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους αεραγωγούς και θύρες USB για φόρτιση), οι θήκες smartphone στις πλάτες των καθισμάτων, η θύρα USB-C στον εσωτερικό καθρέφτη, τα φώτα ανάγνωσης και οι πρακτικές λύσεις οργάνωσης του χώρου αποσκευών.

Skoda Fabia

Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει δύο ατμοσφαιρικούς βενζινοκινητήρες MPI και τρεις υπετροφοδοτούμενους βενζινοκινητήρες TSI, όλοι τους σύμφωνοι με τις προδιαγραφές ρυπων Euro 6d. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές δεν έχουμε εκδόσεις ντίζελ, ενώ η Skoda επέλεξε να μην προσφέρει mild hybrid σύνολα.

  • τρικύλινδρος 1.0 MPI EVO με 65 PS / 93 Nm (5MT)
  • τρικύλινδρος 1.0 MPI EVO με 80 PS / 93 Nm (5MT)
  • τρικύλινδρος 1.0 TSI EVO με 95 PS / 175 Nm (5MT)
  • τρικύλινδρος 1.0 TSI EVO με 110 PS / 200 Nm (6MT ή 7-DSG)
  • τετρακύλινδρος 1.5 TSI EVO με 150 PS / 250 Nm (7-DSG)

Χάρη στη χαμηλή κατανάλωση κοντά στα 5 lt/100km για τους κινητήρες ενός λίτρου και το προαιρετικό ντεπόζιτο 50 lt (στάνταρ 40 lt) το Fabia μπορεί να ταξιδέψει ακόμα και 950 km χωρίς ανεφοδιασμό.

Skoda Fabia

Στον τομέα της ασφάλειας, το νέο Fabia έχει μέχρι και 9 αερόσακους (οι 6 αερόσακοι είναι στάνταρ), αυξημένη ακαμψία λόγω της νέας πλατφόρμας και προηγμένα συστήματα υποβοήθησης. Αυτά περιλαμβάνουν Travel Assist που συνδυάζει Adaptive Cruise Control και Lane Assist για ημιαυτόνομη οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο, Park Assist που βρίσκει κατάλληλη θέση πάρκινγκ και αναλαμβάνει το έλεγχο του τιμονιού στο παρκάρισμα, βελτιωμένο Blind Spot Detect, Traffic Sign Recognition, Front Assist με Predictive Pedestrian και Cyclist Protection καθώς και το νέο Manoeuvre Assist που εντοπίζει εμπόδια στο παρκάρισμα ενεργοποιώντας αυτόματα τα φρένα.

Το Fabia είναι ένα πολύ σημαντικό μοντέλο για την Škoda καθώς από την παρουσίαση της πρώτης γενιάς το 1999 μέχρι και σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια μονάδες σε ολόκληρο τον κόσμο - είναι δηλαδή το δεύτερο πιο δημοφιλές Škoda μετά το Octavia. Οι πέντε μεγαλύτερες αγορές για το Fabia είναι η Γερμανία (834.100 πωλήσεις), η Τσεχία (592.400 πωλήσεις), η Μ.Βρετανία (368.300 πωλήσεις), η Πολωνία (354.000 πωλήσεις) και η Κίνα (276.100 πωλήσεις).

Εκτός από την πεντάθυρη έκδοση χάτσμπακ που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021, η Škoda θα παρουσιάσει και την πιο πρακτική έκδοση Combi που θα είναι το μοναδικό station wagon στην κατηγορία των σουπερμίνι.

[Πηγή: Škoda]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube