Επίσημο: Νέο Range Rover [videos]

Επίσημο: Νέο Range Rover [videos]

Το εμβληματικό Range Rover περνά αισίως στην πέμπτη γενιά του, με το νέο μοντέλο να φιλοδοξεί για ακόμα μια φορά να αποτελέσει το πρότυπο όσον αφορά την πολυτέλεια και τις εκτός ασφάλτου δυνατότητες. Και αμιγώς ηλεκτρικό από το 2024.

Ύστερα από 50 και πλέον χρόνια παρουσίας στην αγορά και διαρκούς εξέλιξης, το Range Rover περνάει στην πέμπτη γενιά, με τη βρετανική φίρμα να χαρακτηρίζει το νέο SUV ως την επιτομή της σύγχρονης πολυτέλειας. Τονίζοντας ότι στη νέα γενιά του το μεγάλο Range Rover είναι πιο ποιοτικό, τεχνολογικά προηγμένο και με περισσότερες επιλογές και δυνατότητες εξατομίκευσης για τους πελάτες όσο ποτέ άλλοτε.

Πέρα από τη νέα και υψηλής αισθητικής σχεδίαση, το σημαντικότερο νέο όσον αφορά το νέο Range Rover είναι η νέα γκάμα κινητήρων που θα αποτελείται αποκλειστικά από εξηλεκτρισμένα κινητήρια σύνολα, είτε ήπιας υβριδικής (mild-hybrid) είτε plug-in hybrid τεχνολογίας. Εξίσου σημαντική είναι και η ανακοίνωση μιας αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης που είναι προγραμματισμένη να λανσαριστεί στην αγορά το 2024. 

Επιπλέον, οι υποψήφιοι αγοραστές του νέου Range Rover θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών διαρρυθμίσεων στην καμπίνα -με τέσσερα, πέντε ή επτά καθίσματα- και δύο μεταξονίων: Standard ή Long Wheelbase. Όσον αφορά τις εκδόσεις, θα διατίθεται στις SE, HSE και Autobiography. Μία έξτρα έκδοση First Edition θα διατίθεται όλο το πρώτο έτος παραγωγής, βασισμένη στην έκδοση Autobiography, προσφέροντας μοναδικό εξοπλισμό.

Για όσους πάλι αναζητούν μοναδικότητα, το νέο Range Rover σε συνεργασία με τους ειδικούς του τμήματος Special Vehicle Operations της εταιρείας υπόσχεται πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης.

Range Rover

«Το Νέο Range Rover ενσαρκώνει άριστα το όραμά μας να δημιουργήσουμε τα πιο επιθυμητά πολυτελή οχήματα του κόσμου, για τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Γράφει το επόμενο κεφάλαιο στη μοναδική ιστορία της πρωτοποριακής καινοτομίας που αποτελεί σήμα κατατεθέν του Range Rover για περισσότερα από 50 χρόνια», δήλωσε στην παρουσίαση του νέου πολυτελούς SUV ο Chief Executive Officer της Jaguar Land Rover, Thierry Bolloré.

Η νέα γενιά βασίζεται στην πλατφόρμα MLA-Flex (Modular Longitudinal Architecture) της Land Rover και με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,30 Cd, είναι το πιο αεροδυναμικό SUV της πολυτελούς κατηγορίας. Επιπλέον, όντας το πρώτο πολυτελές SUV που διέθετε ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αερανάρτηση το 1992, το νέο Range Rover συνεχίζει αυτή την πρωτοποριακή φιλοσοφία. Το σύστημα Dynamic Response Pro και προληπτικό σύστημα ανάρτησης που χρησιμοποιεί δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης eHorizon, διαβάζει τον δρόμο εκ των προτέρων και να προετοιμάζει την ανάρτηση για βέλτιστη απόδοση.


 
Η λιτή και απέριττη σχεδίαση που χαρακτηρίζει την εξωτερική εμφάνιση, βρίσκει εφαρμογή και στο πολυτελές εσωτερικό που χαρακτηρίζεται από μίνιμαλ γραμμές και νέα ποιοτικότερα και βιώσιμα υλικά, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία. 

«Το Νέο Range Rover παίρνει τα μαθήματα που αποκόμισε κατά τη διάρκεια 50 χρόνων εξέλιξης και τα συνδυάζει με τεχνολογίες αιχμής ώστε να προσφέρει εξαιρετικά επίπεδα ποιότητας, άνεσης και ευεξίας. Και το πετυχαίνει με την "προληπτική" ανάρτηση που προετοιμάζει το όχημα για τις επόμενες στροφές, με την επόμενη γενιά του συστήματος noise cancelling που εισάγει νέα ηχεία στα προσκέφαλα και με την τεχνολογία καθαρού αέρα που μπορεί να μειώσει σημαντικά τις οσμές και τους ιούς. Ως αποτέλεσμα, υπόσχεται μία από τις πιο αθόρυβες, πιο ξεκούραστες εμπειρίες ταξιδιού που θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος με τη σφραγίδα της σύγχρονης πολυτέλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Nick Collins, Executive Director Vehicle Programmes της Jaguar Land Rover.

Range Rover

Το βρετανικό SUV συνεχίζει την πλούσια παράδοσή του στις ευρηματικές καινοτομίες με μία σειρά πρωτοποριακών τεχνολογιών σχεδιασμένων για να αναβαθμίζουν το επίπεδο άνεσης, απόδοσης, ποιότητας και ασφάλειας. Έτσι, είναι το πρώτο Land Rover που προσφέρει πόρτες με ηλεκτρική υποβοήθηση (Power Assisted Doors) με ενσωματωμένη ανίχνευση κινδύνου και λειτουργία anti-pinch, για πιο απαλό κλείσιμο της πόρτας και μία εμπειρία αβίαστης, προηγμένης ποιότητας στην αρχή και στο τέλος κάθε μετακίνησης. Και οι τέσσερις πόρτες είναι ηλεκτρικά υποβοηθούμενες, ενώ ελέγχονται και μέσω της οθόνης του infotainment Pivi Pro.

Ακόμα, με τη δυνατότητα αναβαθμίσεων Software-Over-The-Air (SOTA) για περισσότερες από 70 μονάδες ελέγχου, το νέο Range Rover θα εξελίσσεται συνεχώς, θα βελτιώνεται και θα παραμένει επίκαιρο όσον αφορά στις τελευταίες τεχνολογίες. Πέρα των Wireless Apple CarPlay και Android Auto, το νέο μοντέλο φέρνει και την υπηρεσία Alexa της Amazon. Τα παραπάνω, πέρα από των φωνητικών εντολών θα ελέγχονται μέσα από το infotainment Pivi Pro της Land Rover με τη μεγαλύτερη ως τώρα οθόνη αφής. Μια κυρτή οθόνη 13,1’’.

Οι πίσω επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο σύστημα ψυχαγωγίας Rear Seat Entertainment (RSE), με ρυθμιζόμενες οθόνες αφής HD 11,4” τοποθετημένες πίσω από την πλάτη των εμπρός καθισμάτων. Αυτές μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα και υποστηρίζουν τη σύνδεση των περισσοτέρων συσκευών μέσω θύρας HDMI, ενώ μέσω Wi-Fi hotspot οι πίσω επιβάτες μπορούν να απολαμβάνουν ψυχαγωγία smart TV εν κινήσει. Το Rear Seat Touchscreen Controller 8’’ που βρίσκεται στο κεντρικό υποβραχιόνο των πίσω καθισμάτων Executive Class προσφέρει γρήγορο και διαισθητικό έλεγχο για την τέλεια θέση καθισμάτων, αναβαθμίζοντας την εμπειρία πολυτέλειας για τους πίσω επιβάτες. 

Range Rover

Το νέο Range Rover διαθέτει σύστημα τετραδιεύθυνσης (All-Wheel Steering) για οδηγική άνεση με αυξημένη ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες και βελτιωμένη ευελιξία στις χαμηλές ταχύτητες. Το ηλεκτρικά ελεγχόμενο σύστημα του πίσω άξονα προσφέρει έως και 7ο γωνία διεύθυνσης, ενώ στις χαμηλές ταχύτητες περιστρέφει τους πίσω τροχούς προς την αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τους εμπρός, προσφέροντας στο μεγάλο SUV κύκλο στροφής κάτω από τα 11 m. Το σύστημα intelligent All-Wheel Drive (iAWD) ελέγχεται από το σύστημα Intelligent Driveline Dynamics (IDD) της Land Rover, που παρακολουθεί το επίπεδο πρόσφυσης και τις εντολές του οδηγού 100 φορές το δευτερόλεπτο, για προληπτική κατανομή ροπής μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα, με σκοπό τη βέλτιστη ελκτική πρόσφυση στον δρόμο και εκτός ασφάλτου. 

Κάθε Range Rover διαθέτει επίσης ενεργό μπλοκέ πίσω διαφορικό (Active Locking Rear Differential). Αυτό βελτιστοποιεί την ελκτική πρόσφυση στον πίσω άξονα όταν το όχημα στρίβει με υψηλή ταχύτητα, σε ολισθηρές επιφάνειες, αλλά και την άρθρωση των τροχών σε off-road συνθήκες, προσφέροντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση του οδηγού.

Όσον αφορά τους κινητήρες, το νέο Range Rover θα είναι διαθέσιμο με τους PHEV P440e και P510e, τους ήπιας υβριδικής τεχνολογίας (MHEV) βενζινοκινητήρες P360 και P400, αλλά και τους ντίζελ D250, D300 και D350. Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται ο βενζινοκινητήρας Twin Turbo V8 της έκδοσης P530 που προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις και είναι 17% πιο αποδοτικός από τον προηγούμενο Range Rover V8.

Οι νέες εκδόσεις plug-in hybrid (PHEV) εφοδιάζονται με μία μπαταρία ιόντων λιθίου 38,2 kWh και έναν ηλεκτροκινητήρα 105 kW που ενσωματώνεται στο κιβώτιο μετάδοσης. Το κινητήριο σύνολο προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 100 km, με συνολικές εκπομπές CO2 κάτω από 30 g/km. Με αυτό το σύστημα, το νέο P510e χρειάζεται μόλις 5,6’’ για το 0-100km/h.

Το νέο Range Rover θα κατασκευάζεται αποκλειστικά στο εργοστάσιο του Solihull στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία προηγμένη γραμμή παραγωγής που βρίσκεται στο κτίριο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των πρώτων Land Rover. Το ιστορικό κτίριο είναι το πνευματικό σπίτι της Land Rover και η αναμόρφωσή του σε ένα νέο, υπερσύγχρονο κέντρο για την παραγωγή του Range Rover δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία προστατεύει την κληρονομιά της.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube