Επίσημο: Νέο Hyundai i20 N με 204 PS

Επίσημο: Νέο Hyundai i20 N με 204 PS

Η Hyundai αποκάλυψε επίσημα το i20 N, το νέο μικρό hot hatch που φιλοδοξεί να εκθρονίσει το Ford Fiesta ST από την κορυφή της κατηγορίας.

Η πολυαναμενόμενη πρόταση της Hyundai στην κατηγορία των μικρών καυτών χάτσμπακ είναι πλέον γεγονός. Το Hyundai i20 N εμπνέεται από το αγωνιστικό i20 WRC και υιοθετεί χαρακτήρα αντίστοιχο με του i30 N, για να αντιμετωπίσει το Ford Fiesta ST [video].

Κάτω από το καπό του Hyundai i20 N βρίσκεται ένας καινούργιος, 4κύλινδρος 1.6 τούρμπο άμεσου ψεκασμού, με συνεχώς μεταβλητό χρονισμό (CVVD) και πίεση καυσίμου 350 bar που αποδίδει 204 PS στις 5.500-6.000 rpm και 275 Nm στο φάσμα 1.750-4.000 rpm. Συνδυάζεται αποκλειστικά με χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο, κατάλληλα ενισχυμένο για την περίσταση, και διαθέτει λειτουργία Launch Control που επιτρέπει στο χάτσμπακ των 1.190 kg να φτάνει τα 100 km/h από στάση σε 6,7", ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 230 km/h.

Το κιβώτιο του Hyundai i20 N ενσωματώνει (προαιρετικά) και ένα μπλοκέ διαφορικό N Corner Carving Differential, το οποίο όμως είναι μηχανικό, τύπου Torsen, κι όχι ηλεκτρονικά ελεγχόμενο όπως στο i30 N. Το σετ προγραμμάτων οδήγησης με το εμπνευσμένο όνομα N Grin Control System πάντως δίνει και εδώ το «παρών». Τα προγράμματα Eco, Normal, Sport, N και N Custom επηρεάζουν τη λειτουργία του κινητήρα, την παρεμβατικότητα του ESP, τον ήχο της εξάτμισης και το βάρος του τιμονιού.

i20 N

Στο N Custom ο οδηγός καταχωρεί τις ρυθμίσεις που προτιμά, επιλέγοντας Normal, Eco, Sport και Sport+ για κάθε παράμετρο, μέσα από ένα πρακτικό διάγραμμα στην οθόνη του infotainment. Επιπλέον, από ένα κατακόκκινο μπουτόν στο τιμόνι μπορεί να επιλέξει αν ο κινητήρας θα κάνει Rev matching στα κατεβάσματα. Ενδεικτικό της προσοχής που έχει δώσει η Hyundai σε κάθε λεπτομέρεια, με σκοπό να φέρει «τις συγκινήσεις της οδήγησης σε πίστα στην καθημερινότητα», είναι ότι ο εγκέφαλος του i20 N επιτρέπει και το πάτημα του φρένου με το αριστερό πόδι, ταυτόχρονα με το γκάζι. Φυσικά, το σύστημα ευστάθειας μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως.

Ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ δεν υπάρχουν στο μικρότερο αδερφάκι του i30 N. Υπάρχει όμως ένα ειδικά εξελιγμένο σετ ελατηρίων και αμορτισέρ που το φέρνουν 10 mm πιο κοντά στο έδαφος, νέα εμπρός αντιστρεπτική και νέα γεωμετρία με περισσότερο κάμπερ. Το πλαίσιο είναι πιο άκαμπτο από των συμβατικών i20 χάρη στις ενισχύσεις που έχει δεχθεί σε 12 σημεία, ενώ και η κρεμαγιέρα είναι κοντύτερη, με λόγο 12:1 αντί για 12,4:1. Οι 18άρες ζάντες ντύνονται με λάστιχα 215/40 Pirelli P Zero HΝ, ειδικά εξελιγμένα για το i20 N, ενώ οι εμπρός δίσκοι έχουν διάμετρο 320 mm.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Hyundai i30 Fastback N

Όλα αυτά ντύνονται με ένα αρκετά επιθετικό αμάξωμα, τα οποίο ενσωματώνει τους προφυλακτήρες και τα μαρσπιέ της έκδοσης N Line με μια επιπλέον κόκκινη ρίγα (σε... Tomato Red σύμφωνα με τη Hyundai) στο κάτω μέρος. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι η προσθήκη μιας μεγάλης αεροτομής στο πίσω μέρος της οροφής, που παραπέμπει στο αγωνιστικό του WRC. Η εξάτμιση έχει μονή απόληξη, ενώ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες είναι το μοτίβο καρό σημαίας που έχει επιλεγεί για τη γρίλια της εμπρός μάσκας και οι κόκκινες δαγκάνες με τον λογότυπο του τμήματος «Ν».

i20 N

Στο εσωτερικό του Hyundai i20 Ν υπάρχουν σπορ καθίσματα με ενιαίο προσκέφαλο και τιμόνι που προέρχεται κατευθείαν από το i30 N, με την προσθήκη του πλήκτρου για το rev matching, ενώ στη σπορ ατμόσφαιρα συνεισφέρει ακόμα ο λεβιές του κιβωτίου και τα μεταλλικά πετάλια. Δεν πρόκειται πάντως για ελαφρωμένη έκδοση, αλλά για κάποια που θέλει να εντυπωσιάσει και με το επίπεδο εξοπλισμού και τον premium χαρακτήρα της. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,25" είναι στάνταρ και διαθέτει shift lights, ενώ ένα infotainment 10,25" προσφέρεται ως εναλλακτική στο στάνταρ 8ιντσο. Στάνταρ είναι και το πακέτο οδηγικών βοηθημάτων SmartSense με αυτόματο φρενάρισμα, διατήρηση λωρίδας, επίβλεψη τυφλού σημείου κ.ά.

Αν σας άνοιξε η όρεξη, τώρα θα πρέπει να κάνετε υπομονή ως την Άνοιξη του 2021, όταν το Hyundai i20 N αναμένεται να φτάσει στις εκθέσεις της φίρμας. 

[Πηγή: Hyundai]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube