Επίσημο: Νέο Honda Civic Type R [video]

Επίσημο: Νέο Honda Civic Type R [video]

Η Honda παρουσίασε το νέο Civic Type R. Η σκληροπυρηνική έκδοση του νέου Civic είναι πιο ισχυρή και ικανή από ποτέ και πάει κόντρα στο «ρεύμα», διατηρώντας τον δίλιτρο τούρμπο και το απολαυστικό 6άρι χειροκίνητο σασμάν.

Αναμονή τέλος, μετά από πολλά teasers και videos, έφτασε η στιγμή για τον Ιάπωνα κατασκευαστή να αποκαλύψει το νέο Honda Civic Type R. Το πρώτο Civic Type R λανσαρίστηκε το 1997 και έφτασε σήμερα στην έκτη του γενιά, η οποία βασίζεται στο ολοκαίνουργιο Civic ενδέκατης γενιάς που γνωρίσαμε πριν από λίγο καιρό. 

Αν και το συμβατικό Civic διατίθεται αποκλειστικά ως υβριδικό, το νέο Type R μένει πιστό στη παράδοση και πηγαίνει κόντρα στο "ρεύμα" της εποχής. Κάτω από το καπό του βρίσκεται ο δίλιτρος τούρμπο κινητήρας K20 χωρίς καμία ηλεκτρική υποβοήθηση που στέλνει την ισχύ του στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου 6τάχυτου κιβωτίου και ενός μηχανικού μπλοκέ διαφορικού. 

Η Honda δεν ανακοίνωσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοτέρ, αλλά πρόκειται για το πιο ισχυρό Type R στην ιστορία. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι το νέο Civic Type R έχει περισσότερους από 320 PS που απέδιδε ο προκάτοχός του. Μέχρι στιγμής, οι επιδόσεις του παραμένουν άγνωστες αλλά είναι βέβαιο ότι το μοντέλο θα είναι πιο γρήγορο από το προηγούμενο FK8 σε όλους τους τομείς. 

Honda Civic Type R

Γνωρίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες του Type R, θα περάσουν αρκετό χρόνο στην πίστα, η Honda εξόπλισε το μοντέλο με το σύστημα LogR που καταγράφει δεδομένα απόδοσης και συμπεριφοράς που συλλέγονται από αισθητήρες του αυτοκινήτου και τα αποστέλλει σε μια εφαρμογή για smartphone δίνοντας τη δυνατότητα στους οδηγούς να παρακολουθούν και να καταγράφουν διάφορες μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Όπως θα περίμενε κανείς το νέο Civic Type R διαθέτει επιθετική σχεδίαση με λεπτομέρειες που τονίζουν τον σπορ χαρακτήρα του. Στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου ξεχωρίζει το splitter με τον ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα, ενώ στο καπό έχει προστεθεί ένας αεραγωγός. Στο πλάι, τα μαρσπιέ και οι καθρέπτες είναι σε μαύρο γυαλιστερό πλαστικό. Στο πίσω μέρος, τα βλέμματα τραβάει η μεγάλη πίσω αεροτομή και ο διαχύτης που φιλοξενεί την τριπλή απόληξη εξάτμισης. Τα τελευταία είναι και αυτά βαμμένα σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα. Mπορεί η σχεδίαση του να είναι λιγότερο εκκεντρική από τον προκάτοχο του, αλλά είναι σίγουρο ότι κανείς δεν θα το περάσει για το συμβατικό Civic.

Περνώντας στο εσωτερικό, τα βλέμματα των petrolheads πέφτουν αμέσως πάνω στον μεταλλικό επιλογέα. Το τιμόνι είναι δερμάτινο και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων έχει αποκτήσει νέες ενδείξεις αποκλειστικά για το Type R. Επίσης, έχουν προστεθεί σπορ μπάκετ καθίσματα και μια αριθμημένη πλάκα που θυμίζει στους επιβαίνοντες ότι δεν βρίσκονται σε απλό Civic. 

Honda Civic Type R

Μπορεί να γνωρίζουμε ήδη ότι το νέο Civic Type R θα είναι πιο γρήγορο και πιο ισχυρό από τον προκάτοχο του, αλλά η Honda δεν έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής με λεπτομέρεια τις βελτιώσεις του. Αυτό που αναφέρει σε πρώτη φάση είναι ότι το αμάξωμα είναι ελαφρύ με υψηλά επίπεδα ακαμψίας και ισχυρίζεται ότι η ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης έχουν αναθεωρηθεί προσφέροντας μια καλύτερη εμπειρία στον οδηγό.

Αναβαθμίσεις έχουν γίνει και στο σύστημα πέδησης με βελτιωμένο έλεγχο θερμοκρασίας και ψύξης. Το ιαπωνικό καυτό χάτσμπακ πατάει σε τροχούς 19" και ελαστικά Michelin Pilot Sport 4S.

Τέλος, οι υποψήφιοι αγοραστές του θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μια παλέτα πέντε αποχρώσεων: Championship White, Rallye Red, Racing Blue, Crystal Black και Sonic Grey Pearls.

Το νέο Civic Type R θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη από τις αρχές του 2023.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube