Επίσημο: Νέα Toyota GR Supra [videos]

Επίσημο: Νέα Toyota GR Supra [videos]

Η πέμπτη γενιά του πισωκίνητου σπόρτσκαρ με 6κύλινδρο κινητήρα απόδοσης 340 PS.

Μετά από μια πολύμηνη εκστρατεία teaser, διαρροές φωτογραφιών και τεχνικών χαρακτηριστικών, η Toyota παρουσίασε επιτέλους τη νέα Supra στην έκθεση του Detroit δίνοντας τέλος στην αναμονή των απανταχού φίλων του ιστορικού αυτού ονόματος.

Toyota Supra rear

Όσον αφορά την εξωτερική σχεδίαση, η Supra είναι έντονα επηρεασμένη από το πρωτότυπο FT-1 (2014), ενώ σύμφωνα με τους σχεδιαστές της ενσωματώνει στοιχεία από την Supra τέταρτης γενιάς (1993-2002) αλλά και το κλασικό Toyota 2000GT (1967) με τα οποία μοιράζεται και παρόμοια διάταξη (6κύλινδρους κινητήρας εμπρός, κοντό μεταξόνιο και πίσω κίνηση).

Το αμάξωμα είναι γεμάτο καμπύλες και περίτεχνες εισαγωγές αέρα, με κλασικές αναλογίες πισωκίνητου σπόρτσκαρ. Το επιθετικό ρύγχος έχει κάτι από Formula 1, το σπλιτερ και τα πλευρικά μαρσπιε είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, η οροφή έχει τα χαρακτηριστικά φουσκώματα ενώ στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η ενσωματωμένη αεροτομή τύπου duck-tail, τα μυώδη φτερά και ο μεγάλος διαχύτης.

Στο εσωτερικό η εικόνα είναι λιτή όπως αρμόζει σε ένα πραγματικό sportscar, με τους ενιαίους αεραγωγούς να τονίζουν το πλάτος της διθέσιας καμπίνας, μια οθόνη ιντσών στην κορυφή του ταμπλό, κυλινδρικού επιλογέα i-drive και φυσικά πλήκτρα για το ηχοσύστημα και τον κλιματισμό ομαδοποιημένα στην κεντρική κονσόλα.

Όπως ήδη γνωρίζαμε, το ιαπωνικό μοντέλο μοιράζεται το πάτωμά της με την BMW Z4, όμως οι μηχανικοί της Toyota και της Gazoo Racing το εξέλιξαν σημαντικά. Οι διαστάσεις της νέας Supra είναι 4.382 mm (μήκος), 1.854 mm (πλάτος), 1.29 3mm (ύψος) και μεταξόνιο 2.469 mm, ενώ το βάρος της αγγίζει τα 1.541 kg με ισορροπία 50:50 ανάμεσα στους δύο άξονες. Η ενεργή ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και προσφέρει δύο επιλογές Normal και Sport με έμφαση στην οδηγική ευχαρίστηση.

Ο εξακύλινδρος σε σειρά twin-scroll turbo κινητήρας 3,0 λίτρων αποδίδει για την περίσταση 340 PS στις 5.000-6.500 σ.α.λ. και 51 kgm ροπής στις 1.600-4.500 σ.α.λ. (έναντι 382 PS και 51 kgm της BMW Z4) και συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων που έχει τα απαραίτητα paddles στο τιμόνι. Η επιτάχυνση 0-96 km/h απαιτεί 4,1'' (το ταχύτερο μοντέλο παραγωγής στην ιστορία της Toyota) ενώ η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 km/h.

Στην Ιαπωνική αγορά, εκτός από την εξακύλινδρη έκδοση (RZ), το μοντέλο θα διατίθεται και με δύο εκδόσεις του τετρακύλινδρου κινητήρα 2.0 λίτρων με 197 PS / 32.6 kgm (SZ) και 258 PS / 40.8 kgm (SZ-R), οι οποίες θα έχουν χαμηλότερο βάρος και ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις.


Η εμπορική διάθεση της Supra στην αμερικανική αγορά θα ξεκινήσει προς το τέλος του καλοκαιριού με τιμή που ξεκινά από τα $49.990 για τη βασική έκδοση, $53.990 για την έκδοση Premium και $55.250 για την Launch Edition που θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό 1.500 μονάδων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube