Nέα BMW Z4: Πλήρης αποκάλυψη

Nέα BMW Z4: Πλήρης αποκάλυψη

H νέα BMW Z4 προγραμματίστηκε να λανσαριστεί εμπορικά στις αρχές του 2019 με γκάμα τριών μοντέλων: sDrive20i, sDrive30i και την κορυφαία M40i.

Σε συνέχεια της περιορισμένης οδηγικής γνωριμίας του πρωτοτύπου, η ολοκαίνουργια BMW Z4 παραγωγής αποκαλύφθηκε και επίσημα. Το ντεμπούτο της για το κοινό για γίνει τον προσεχή μήνα στο παρισινό Σαλόνι Αυτοκινήτου, ενόψει των πωλήσεων που ξεκινούν τον Μάρτιο του 2019.

Το νέο ρόουντστερ της BMW εξελίχτηκε σε συνεργασία με την Toyota (για την επερχόμενη Supra), αν και τα δύο μοντέλα που προέκυψαν από την κοινή διαδικασία είναι διαφορετικά. Για τη μεν BMW είναι αποκλειστικά ρόουντστερ, ενώ το αυτοκίνητο της Toyota θα είναι αποκλειστικά –προς το παρόν, τουλάχιστον- κουπέ.

Η εικόνα και οι αναλογίες του Z4 έχουν αμεσότατη σχέση με εκείνες που είδαμε στο πρωτότυπο που αποκαλύφθηκε πέρυσι στο Pebble Beach στην California. Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με ένα ρόουντστερ με πολύ μικρό εμπρός πρόβολο και μια εμφανή μείωση στο μεταξόνιο (κατά 2,6 cm στα 2,47 m), σε σύγκριση με την από το 2016 απελθούσα προηγούμενη Z4. Μιλώντας με νούμερα, η νέα Z4 είναι μακρύτερη κατά 8,5 πόντους από την παλιά, φτάνοντας τα 4,32 m, 7,4 cm φαρδύτερη (1,86 m) και 1,3 πόντους ψηλότερη (1,30 m).
bmw z4
Στις επίσημες φωτογραφίες επιβεβαιώνεται ότι η Z4 έχει υφασμάτινη οροφή που ανοίγει σε 10”, αποφεύγοντας την αλουμινένια αναδιπλούμενη οροφή της προηγούμενης γενεάς για λόγους κόστους, πολυπλοκότητας και βάρους. Έτσι το συνολικό βάρος της νέας Z4 φημολογείται ότι είναι περίπου 50 kg μικρότερο.

Η γκάμα της νέας Z4 θα αποτελείται αρχικά από τρία μοντέλα: sDrive20i, sDrive30i και την κορυφαία M40i. Οι δύο πρώτες φορούν 4κύλινδρο δίλιτρο κινητήρα τούρμπο με ισχύ 197 ίππους και 258 ίππους αντίστοιχα. Η Z4 M40i χρησιμοποιεί 3λιτρο 6κύλινδρο βενζινοκινητήρα σε σειρά με 340 άλογα, ενώ διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση αναβαθμισμένα φρένα M Sport, όπως και διαφορικό M Sport. Όσον αφορά τις επιδόσεις, της αρκούν 4,5” για το σπριντ των 0-100 km/h.

bmw z4
Και τα τρία μοντέλα συνδυάζονται στάνταρ με το 8άρι αυτόματο σασμάν της BMW που μεταδίδει την κίνηση στον πίσω άξονα. Μόνο η sDrive20i μπορεί να παραγγελθεί και με χειροκίνητο 6άρι.
bmw z4
Η καμπίνα αποτελεί εξέλιξη της διάταξης του κλασικού κόκπιτ της BMW, με ένα πλήρως ανασχεδιασμένο σχεδιασμένο ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,2” και μια ακόμη οθόνη που υποστηρίζει το σύστημα infotainment, επίσης 10,2 ιντσών, φορτωμένο με το τελευταίο σύστημα iDrive 7.0 της εταιρείας. Ο συνήθης περιστροφικός επιλογέας του iDrive είναι τοποθετημένος στην κεντρική κονσόλα, αλλά το σύστημα ψυχαγωγίας και πολυμέσων είναι επίσης συμβατό -για πρώτη φορά- με τις φωνητικές εντολές ή αφής.

bmw z4
Στο πρακτικό κομμάτι, το πορτμπαγκάζ ανέβηκε κατά σχεδόν 50% στα 281 lt, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι η χωρητικότητα αυτή παραμένει αναλλοίωτη είτε η κουκούλα είναι πάνω είτε κάτω. 

Η νέα Z4 αναμένεται και στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2019, αλλά προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί από την ελληνική αντιπροσωπεία οι τελικές προδιαγραφές και η τιμή. Ως μια εκτίμηση, θα τοποθετούσαμε τη βασική δίλιτρη Z4 να κινείται στις 55 με 60 χιλιάδες ευρώ.  

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube