Επίσημο: Νέα Rolls-Royce Ghost [video]

Επίσημο: Νέα Rolls-Royce Ghost [video]

Το εισαγωγικό μοντέλο στη γκάμα της Rolls-Royce προσφέρει κορυφαία επίπεδα άνεσης και πολυτέλειας.

Μετά από μακροσκελή εκστρατεία teaser η Rolls-Royce παρουσίασε την ολοκαίνουρια, δεύτερη γενιά της Ghost η οποία αναβαθμίζεται σημαντικά σε όλους τους τομείς.

Ακολουθώντας την επιτυχημένη πορεία 10 ετών του προκατόχου της που ήταν η πιο εμπορική Rolls-Royce όλων των εποχών, η νέα Ghost ανεβάζει τον πύχη ως το εισαγωγικό μοντέλο στη γκάμα της βρετανικής φίρμας δίπλα στις δίπορτες Wraith και Dawn και τις μεγαλύτερες Cullinan και Phantom ενώ τοποθετείται στην αγορά ακριβώς απέναντι από την ανταγωνιστική Bentley Flying Spur.

Rolls-Royce Ghost

Αισθητικά, η Ghost μοιάζει με φυσική εξέλιξη της προηγούμενης γενιάς όμως κάθε τμήμα του αμαξώματος είναι εντελώς καινούριο (εκτός από το έμβλημα Spirit of Ecstacy), όπως και η αλουμινένια πλατφόρμα την οποία μοιράζεται με τις Phantom και Cullinan. Ως αποτέλεσμα, το αυτοκίνητο έχει μεγαλώσει ελαφρώς σε διαστάσεις με μήκος 5.546 mm (+89 mm) και πλάτος 1.978 mm (+30 mm).

Οι αναλογίες είναι τυπικές ενός υπερπολυτελούς σεντάν με επιβλητική μάσκα, μακρύ ρύγχος, μεγάλο μεταξόνιο και τονισμένο πίσω πρόβολο ενώ στόχος της σχεδιαστικής ομάδας ήταν να ακολουθήσουν μια μίνιμαλ προσέγγιση για τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες με τίτλο "Post Opulence". Παράλληλα, τα κενά ανάμεσα στα πάνελ του αμαξώματος είναι τα ελάχιστα δυνατά, δίνοντας μια μασίφ εικόνα χειροποίητης κατασκευής.

Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζουν τα νέα πιο γωνιώδη φώτα με την φωτεινή υπογραφή LED, η φωτιζόμενη γρίλια που διατηρεί το παραδοσιακό της σχήμα και οι ενιαίες εισαγωγές αέρα στον προφυλακτήρα.

Rolls-Royce Ghost

Στο προφίλ μια γραμμή ξεκινά από τα εμπρός φώτα και χαμηλώνει ελαφρώς προς την ουρά τονίζοντας το επιβλητικό μήκος, ενώ οι μεγάλες και σχεδόν συμμετρικές πόρτες που ανοίγουν αντικρυστά (ηλεκτρονικό άνοιγμα και κλείσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού) και το αλουμινένιο πλαίσιο των παραθύρων στο ισχυρό D-pillar ενισχύουν την αίσθηση "θωρηκτού".

Πίσω, τα φώτα αγκαλιάζουν το αμάξωμα με αλουμινένια πλαίσια και πιο σύγχρονα γραφικά LED ενώ το θέμα της απλότητας συνεχίζεται στον προφυλακτήρα με τις διπλές απολήξεις της εξάτμισης και το κλασσικό κάλυμμα του χώρου αποσκευών που αποτελεί συνέχεια του πίσω παρμπρίζ και φιλοξενεί την πινακίδα.

Rolls-Royce Ghost

Στο εσωτερικό ο σχεδιασμός του ταμπλό είναι τυπικός Rolls-Royce με το μεγάλο τιμόνι, τις επιφάνειες από ξύλο, τους στρογγυλούς αεραγωγούς του κλιματισμού στην όρθια κεντρική κονσόλα και τα φυσικά χειριστήρια του κλιματισμού να παραπέμπουν στη μεγαλύτερη Phantom. Κοτώντας το ταμπλό, το μάτι πέφτει στο φωτιζόμενο έμβλημα Ghost μπροστά από το συνοδηγό το οποίο περιβάλλεται από περισσότερα από 850 αστέρια που παραπέμπουν στην οροφή "Starlight". 

Δεδομένου του ότι βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή, η Rolls-Royce εξόπλισε την Ghost με κεντρική οθόνη για το infotainment στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας δεξιά από το αναλογικό ρολόι, ψηφιακό πίνακα οργάνων που παραπέμπει όμως σε αναλογικό, και ανακλινόμενες οθόνες με τραπεζάκια για τους πίσω επιβάτες που επιτρέπουν έλεγχο σε όλες τις λειτουργίες του οχήματος από την πίσω θέση. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, η Ghost απευθύνεται εξίσου σε πελάτες που θέλουν να οδηγούν αλλά και να απολαμβάνουν τη διαδρομή από το πίσω κάθισμα.

Κάπου εδώ πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία για την ηχομόνωση καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί 100 kg ηχομονωτικών υλικών και διπλά τζάμια. Επιπλέν, όλα τα εξαρτήματα έχουν ρυθμιστεί να συντονίζουν στις ίδιες συχνότητες ώστε να μην υπάρχει απόλυτη ησυχία που θα μπορούσε να μπερδέψει τον οδηγό. Για τους λάτρεις της μουσικής υπάρχει και ένα premium ηχοσύστημα 1.300 Watt με 18 κανάλια και active noise cancellation, το οποίο χρησιμοποιεί το αμάξωμα για βελτίωση της ποιότητας του ήχου.

Όπως όλα τα μοντέλα που βγαίνουν από το εργοστάσιο της Rolls-Royce, έτσι και η Ghost προσφέρει άπειρες επιλογές εξατομίκευσης με πληθώρα επιλογών όσον αφορά τα υλικά υψηλής ποιότητας (δέρμα, μέταλλο, ξύλο κτλ) και ραφές στο χέρι. Συγκεκριμένα για τη νέα Ghost εξελίχθηκαν οι επενδύσεις Obsidian Ayous εμπνευσμένη από τα πετρώματα που δημιουργούνται από τη λάβα, και Dark Amber με μικρά κομμάτια αλουμινίου μέσα σε σκουρόχρωμο ξύλο.

Rolls-Royce

Σε τεχνικό επίπεδο, η νέα Ghost επωφελείται από το ότι μετακόμισε στη νέα αλουμινένια πλατφόρμα της Rolls-Royce χωρίς την ανάγκη να μοιράζεται μηχανικά μέρη με φθηνότερα μοντέλα (όπως η προηγούμενη γενιά που ήταν συγγενική με την BMW 7 Series).

Ο twin-turbo V12 6,75 λίτρων αποδίδει 571 PS και 850 Nm που είναι διαθέσιμα ήδη από τις 1.600 rpm, απαντώντας στις επιθυμίες των πελατών της βρετανικής φίρμας. Η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου που χρησιμοποιεί δεδομένα από το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης για να επιλέγει από πριν τη βέλτιστη σχέση, και ενεργού συστήματος τετρακίνησης που δίνει έμφαση στον πίσω άξονα.

Έτσι, η επιτάχυνση 0-97 km/h ολοκληρώνεται σε μόλις 4,5", ένα εντυπωσιακό νούμερο για όχημα της κατηγορίας με βάρος κοντά στους 2,5 τόννους. Παράλληλα, το όχημα εξοπλίζεται και με σύστημα τετραδιεύθυνσης για μεγαλύτερη ευελιξία σε μικρές ταχύτητες και μεγαλύτερη σταθερότητα στον αυτοκινητόδρομο.

Rolls-Royce Ghost

Θέλωντας να συνδυάσουν κορυφαία επίπεδα άνεσης, ηχομόνωσης και ποιότητας κύλισης "Magic Carpet Ride" με βελτιωμένη οδική συμπεριφορά, οι Βρετανοί εξέλιξαν μια νέα ενεργή αερανάρτηση για την Ghost που ονομάζεται Planar Suspension System και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε οχήματα της Rolls-Royce και αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε όχημα παραγωγής.

Η νέα ανάρτηση έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει τη σκληρότητα και το ύψος των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αμορτισέρ χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που δέχεται από το GPS και τις κάμερες (σύστημα Flagbearer) οι οποίες διαβάζουν πιθανές κακοτεχνίες ή αλλαγές κλίσης του οδοστρώμαος προετοιμάζοντας για τη βέλτιστη απόσβεσή τους. Παράλληλα, εξαλείφονται οι κλίσεις του αμαξώματος και διατηρείται ένας δυναμικός χαρακτήρας για κορυφαία εμπειρία ταξιδιού και οδήγησης.

Όπως καταλάβατε η Ghost είναι μια κανονική υπερπολυτελής λιμουζίνα τις ανέσεις της οποίας θα ζήλευαν όλες οι ναυαρχίδες των premium κατασκευαστών. Κάτι αντίστοιχο ισχύει βέβαια και για την τιμή της η οποία ξεκινά από τα $332.500 (€278.269) και μπορεί να ανέβει πολύ υψηλότερα αν ο ιδιοκτήτης επιλέξει στοιχεία εξατομίκευσης από την μακριά λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη νέα Rolls-Royce Ghost στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το μοντέλο πατώντας εδώ.

[Πηγή: Rolls-Royce]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube