Επίσημο: Νέα Ferrari Daytona SP3

Επίσημο: Νέα Ferrari Daytona SP3

Το τρίτο μέλος της οικογένειας Icona, η Ferrari Daytona SP3, που κατασκευάζεται σε περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων, αποτίνει φόρο τιμής στα αγωνιστικά μοντέλα της δεκαετίας του ’60.

Το 2018, η Ferrari λάνσαρε τη οικογένεια Icona, μια σειρά μοντέλων που κατασκευάζονται σε περιορισμένο αριθμό και επανερμηνεύουν εμβληματικά μοντέλα του παρελθόντος του Maranello. Έτσι, οι Monza SP1 και SP2 είναι εμπνευσμένες από την αγωνιστική μπαρκέτα της δεκαετίας του ’50. Και τρία χρόνια αργότερα, εδώ έχουμε την τρίτη Icona, τη Ferrari Daytona SP3.

Με αυτό το όνομα, η Ferrari αποτίνει φόρο τιμής στο χατ-τρικ που πέτυχε στις 24 Ώρες της Daytona το 1967. Στη έδρα της Ford, το βάθρο εκε΄ίνη τη χρονιά μονοπώλησαν μια 330 P3/4, μια 330 P4 και ένα 412P. Η Ferrari Daytona SP3 είναι επομένως εμπνευσμένη από αυτά τα μοντέλα της δεκαετίας του ’60 χωρίς ωστόσο, κατά τον προσανατολισμό των Icona, να αποτελεί μια νεό-ρετρό δημιουργία.

Συνολικά θα κατασκευαστούν 599 κομμάτια από τη Ferrari Daytona SP3, ενός αυτοκινήτου που η τιμή ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ

Οι ομοιότητες είναι στο επίπεδο των κύριων γραμμών του αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα το παρμπρίζ που γυρίζει αγκαλιάζοντας πλαϊνό τμήμα του κλωβού, τα εμπρός φτερά με διπλή κορυφή, οι πλευρικοί καθρέφτες εμπρός από τις πόρτες… Η νεωτερικότητα βρίσκεται στα φανάρια, με λεπτές λωρίδες LED, με αυτά στο πίσω μέρος να συνδέονται με «πηχάκια».

Ferrari Daytona SP3

Στο εσωτερικό, το ταμπλό είναι σκόπιμα μινιμαλιστικό, χάρη στην παρουσία ψηφιακών οργάνων με διαγώνιο 16 ιντσών και ενός πλούσιου σε χειριστήρια τιμονιού. Ο οδηγός μάλιστα μπορεί να ελέγξει το 80% των λειτουργιών χωρίς να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι. Τα καθίσματα, οπτικά συνδεδεμένα μεταξύ τους, πατάνε σταθερά πάνω στο πλαίσιο, με τον οδηγό να βρίσκει τη θέση οδήγησης που τον βολεύει χάρη στα ρυθμιζόμενα πεντάλ. Αυτή η λύση, που σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε μονοθέσιο, παρείχε στη Ferrari τη δυνατότητα να χαμηλώσει το αυτοκίνητο, το οποίο έχει ύψος μόλις 1,14 m!

Ο κινητήρας της Ferrari Daytona SP3 προέρχεται από τον V12 των 6,5 λίτρων της 812 Competizione, αλλά εδώ τοποθετείται κέντρο-πίσω πίσω και έχει να αντιμετωπίσει βάρος 1.485 kg. Το μοτέρ αποδίδει 840 άλογα (1,77 kg/PS), απόδοση που αποτελεί ρεκόρ για κινητήρα αποκλειστικά εσωτερικής καύσης στη Ferrari. Και 700 Nm στις 7.250 rpm. Ο V12 συνδυάζεται με ένα νέο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων. Συνδυασμός που κατά το εργοστάσιο δίνει στη Ferrari Daytona SP3 μέγιστη ταχύτητα 340 km/h, ενώ χρειάζονται μόλις 2,85 δευτερόλεπτα για να φτάσει από στάση τα 100 km/h.

Ferrari Daytona SP3

Η υλοποίηση της Ferrari Daytona SP3 είναι έντονα εμπνευσμένη από τη Formula 1, με το πλαίσιο και το αμάξωμα να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά. Στοιχεία, όπως οι πόρτες και τα μαρσπιέ είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί κέβλαρ στις περιοχές που είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν τα φορτία μιας πρόσκρουσης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube