Επίσημο: Νέα Aston Martin V12 Vantage

Επίσημο: Νέα Aston Martin V12 Vantage

Με τη νέα V12 Vantage, η Aston Martin στέλνει τον 12κύλινδρο κινητήρα της στην πίστα για έναν… τελευταίο χορό!

Μετά από ένα χρόνο κατασκοπευτικών φωτογραφιών και πολλών teaser, οι επικεφαλής της βρετανικής φίρμας τράβηξαν το σεντόνι και αποκάλυψαν τη νέα -και τελευταία- Aston Martin V12 Vantage. Το μοντέλο που μετά από έναν τελευταίο χορό, θα στείλει τον 12κύλινδρο βρετανικό κινητήρα για πάντα στο μουσείο.

Σύμφωνα με το πλάνο εξηλεκτρισμού της Aston Martin, είναι η τελευταία φορά που ο V12 θα τοποθετηθεί σε κάποιο νέο μοντέλο της φίρμας και όπως θα περίμενε κανείς η έξοδός του δεν θα μπορούσε παρά να είναι εντυπωσιακή: Κινώντας την πιο ισχυρή Vantage με θερμικό κινητήρα που κατασκευάστηκε ποτέ, με τον twin-turbo V12 των 5,2 lt να βελτιώνει την αναλογία κιλών/ίππο για πάνω από 20%, συγκριτικά με την V8 Vantage.

Στην τελευταία του εκδοχή ο twin-turbo V12 των 5,2 lt αποδίδει 700 PS και 753 Nm ροπής. Δηλαδή, 190 PS και 68 Nm ροπής παραπάνω από την V8 Vantage, με την επιπλέον ισχύ να επιτρέπει στο εντυπωσιακό βρετανικό κουπέ να γράφει χρόνο 3,4'' για το 0-96 km/h και να αναπτύσσει τελική ταχύτητα 322 km/h. Χάρη στην εντατική δίαιτα και την εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων το βάρος της νέας V12 Vantage δεν ξεπερνά τα 1.795 kg, με αποτέλεσμα να τις αναλογούν περίπου 390 PS για κάθε τόνο που ζυγίζει.

Aston Martin V12 Vantage

H κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων της ZF, που έχει εξελιχθεί πάνω στις V12 Speedster και Vantage F1 Edition, και ενός μηχανικού μπλοκέ διαφορικού. Οι αναρτήσεις έχουν επαναρυθμιστεί για ακόμα καλύτερη οδηγική εμπειρία συγκριτικά με την V8 Vantage, ενώ την επιβράδυνση αναλαμβάνουν κεραμικοί δίσκοι με 6πίστονες δαγκάνες εμπρός και 4πίστονες πίσω. Όσον αφορά τους τροχούς η νέα V12 Vantage πατά σε ζάντες με διάμετρο 21’’ και ελαστικά Michelin Pilot 4S. 

Aston Martin V12 Vantage

Η εμφάνιση όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες είναι καθόλα εντυπωσιακή με την μπροστινή γρίλια να έχει μεγαλώσει, για καλύτερη ψύξη του κινητήρα και τα αεροδυναμικά βοηθήματα να τονίζουν τον σπορ χαρακτήρα και τις καταιγιστικές επιδόσεις της. Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο σχεδιασμός της καμπίνας, όπου σύμφωνα με την βρετανική φίρμα υπάρχουν άπειρες δυνατότητες διαμόρφωσής του.

Το τελευταίο δεν πρόκειται να μας απασχολήσει βέβαια. Κι αυτό γιατί η νέα V12 Vantage θα κατασκευαστεί σε μόλις 333 κομμάτια και όπως είναι φυσικό έχουν όλα τους προπωληθεί εδώ και αρκετό καιρό. Με τους πρώτους τυχερούς να λαμβάνουν το κύκνειο άσμα της V12 Vantage στις αρχές του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube