Επίσημο: Η αναβίωση της BMW 3.0 CSL [video]

Επίσημο: Η αναβίωση της BMW 3.0 CSL [video]

Η ίδια η BMW υποστηρίζει πως πρόκειται για το πιο ξεχωριστό, ειδικό μοντέλο που έχει κατασκευάσει ποτέ. Ένα αριστούργημα μηχανικής που ενσωματώνει την ουσία από 50 χρόνια αγωνιστικού πάθους και εκφράζει τις ιστορικές της ρίζες πίσω από ένα θρυλικό όνομα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα συμφωνήσουν πως το πιο ξεχωριστό αυτοκίνητο στην 50χρονη ιστορία της BMW M είναι η 3.0 CSL. Ένα μοντέλο που στην αγωνιστική του εκδοχή μπήκε με το δεξί, με νίκη στις 6 ώρες του Nurburgring, ενώ στην πολιτική αποτέλεσε όνειρο για αμέτρητους φίλους του αυτοκινήτου. Σήμερα, γιορτάζοντας μισό αιώνα παρουσίας, το τμήμα Μ επαναφέρει το θρυλικό όνομα 3.0 CSL σε ένα νέο, συλλεκτικό και απόλυτα εντυπωσιακό πακέτο.

Καθένα από τα 50 συνολικά αντίτυπα θα παραχθούν σε μεγάλο βαθμό στο χέρι, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Dingolfing. Αυτό ισχύει για τα ανθρακονήματα του αμαξώματος, για τη διαδικασία της βαφής και για πολλά ακόμα τμήματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η κάθε μία 3.0 CSL θα περάσει συνολικά από οκτώ κύκλους συναρμολόγησης, απαιτώντας 10 ημέρες δουλειάς. 

Θέλοντας να προσφέρουν το πλέον ανόθευτο οδηγικό αποτέλεσμα, το κορυφαίο μοντέλο που έχουν κατασκευάσει ποτέ, οι άνθρωποι της BMW M δούλεψαν ξεχωριστά καθένα από τα αρχικά της CSL (Coupe, Sport, Lightweight). Ξεκινώντας από το αμάξωμα, θυμίζει τη Σειρά 4 αλλά μέχρι εκεί. Οι θόλοι των τροχών είναι εμφανώς φαρδύτεροι, ενώ ένα εκτεταμένο αεροδυναμικό πακέτο δίνει μία ιδιαίτερα άγρια όψη. Ενδεικτικά είναι τα σπόιλερ μπροστά και οι αεροτομές στην άκρη της οροφής και στο χείλος του πορτμπαγκάζ. 

BMW 3.0 CSL

Αναφορικά με τον κινητήρα, φρόντισαν ώστε να δημιουργήσουν τον ισχυρότερο εξακύλινδρο σε σειρά ever, ο οποίος έχει καταβολές από το πρωτάθλημα DTM. Στην προκειμένη περίπτωση εφοδιάζεται με τεχνολογία M TwinPower Turbo -η οποία αναπτύχθηκε περαιτέρω αποκλειστικά για την περίσταση- αποδίδοντας συνολικά 560 PS. Η μέγιστη ροπή ανέρχεται στα 550 Nm ενώ ο κόφτης επεμβαίνει στις 7.200 rpm.

Η κίνηση μεταδίδεται αποκλειστικά στους πίσω τροχούς, μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων. Ο επιλογέας έχει σχεδιαστεί ειδικά για το συγκεκριμένο μοντέλο, ενώ διαθέτει και shift assistant, ώστε να εξασφαλίζει εμπλοκή του συμπλέκτη χωρίς ολίσθηση μετά το κατέβασμα, κατά την επιβράδυνση στις στροφές. Το συγκεκριμένο μπορεί και να ενεργοποιηθεί απενεργοποιηθεί από τον οδηγό, εφόσον το επιθυμεί.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια αφορά στο Active M Differential, το οποίο είναι τοποθετημένο στον πίσω άξονα και συνδέεται με το DSC (Dynamic Stability Control). Χάρη στο σχεδιασμό του, μεταβάλλει συνεχώς το ποσοστό της ροπής μεταξύ των τροχών, λαμβάνοντας υπόψη την κίνηση σε στροφές, το γκάζι, καθώς και το διαφορετικό συντελεστή τριβής, ανάλογα με το οδόστρωμα. 

BMW 3.0 CSL

Σε ό,τι αφορά στις αναρτήσεις, η BMW 3.0 CSL διαθέτει ένα state-of-the-art σχεδιασμό, με γόνατα διπλής άρθρωσης μπροστά και άξονα πέντε συνδέσμων πίσω. Προσαρμοζόμενη ανάρτηση M με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης M Servotronic με μεταβλητή αναλογία και σύστημα πέδησης M carbon, με κεραμικά δισκόφρενα 400x38 mm μπροστά (6πίστονα) και 380x28 mm πίσω.

Τώρα για το λόγο βάρους προς ισχύ, το αυτοκίνητο κυμαίνεται στα 2,9 kg/PS, τιμή εξωπραγματική για BMW. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην εκτεταμένη χρήση CFRP και υαλονημάτων. Συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά, η BMW Μ όμως υποστηρίζει πως το αυτοκίνητο αυτό θα μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα 300 km/h, διατηρώντας εξαιρετική ευστάθεια, χάρη σε όλα τα προαναφερόμενα και στην αυξημένη αρνητική του άντωση.  

BMW 3.0 CSL

Τα 50 συνολικά αντίτυπα στα οποία θα κατασκευαστεί η 3.0 CSL θα φέρουν τη σχετική αρίθμηση σε ένα εμφανές σημείο στο ταμπλό. Για να πούμε δύο πράγματα και για το εσωτερικό, υπολογίστε πλήρως ανθρακονημάτινα μπάκετ καθίσματα, χωρίς πίσω θέσεις, ξεχωριστές θήκες για κράνη, μαύρο alcantara και πολύ ακόμα ανθρακόνημα στις επενδύσεις, χωρίς ιδιαίτερα ηχομονωτικά υλικά ώστε ο οδηγός να εισπράττει και την ανάλογη ηχητική εμπειρία.

Το κόστος για όλα αυτά είναι άγνωστο, σίγουρα όμως θα υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Επίσης, μην περιμένετε να δείτε την BMW 3.0 CSL σε configurator και τιμοκαταλόγους, καθώς αυτοί που θα «σφαχτούν» για να την αποκτήσουν, θα το κάνουν λογικά πίσω από κλειστές πόρτες και με βάση τη σειρά προτεραιότητας που θα θέσει η ίδια η εταιρία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube