node/37298

Επίσημο: Ford Mustang Mach-E [video]

Η Mustang παίρνει τη μορφή ενός ηλεκτρικού SUV συνδυάζοντας πρακτικότητα, επιδόσεις και εμβληματική εμφάνιση.

Μετά από την πρόσφατη διαρροή, η Ford παρουσίασε και επίσημα την Mustang Mach-E, το πρώτο ηλεκτρικό SUV στην ιστορία 55 ετών του ονόματος Mustang το οποίο θα συμπληρώσει τη γκάμα δίπλα στις εκδόσεις coupe και convertible.

Ford Mustang Mach-E

Η Ford αποκάλυψε το νέο αμιγώς ηλεκτρικό της SUV, τη νέα Mustang Mach-E, με την οποία μπαίνει στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.
Το μοντέλο βασίζεται σε μια εντελώς νέα πλατφόρμα, με την κίνηση να μεταδίδεται είτε στους δύο (πίσω), είτε στους τέσσερις τροχούς. Οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες χαμηλά έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ένα αντίστοιχα χαμηλά κέντρο βάρους του οχήματος που να ευνοεί την οδική του συμπεριφορά. Ανάλογα με την έκδοση, η μπαταρία έχει χωρητικότητα 75,7 kWh ή 98,8 kWh, με την αυτονομία να φτάνει έως και τα 600 km (στην πισωκίνητη έκδοση με τη μεγάλη μπαταρία).

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φόρτιση της μπαταρίας, η Ford προσφέρει ένα wallbox με πενταπλάσια ισχύ φόρτισης από αυτήν μιας κοινής οικιακής πρίζας. Σε αυτό απαιτείται μόλις μια ώρα φόρτισης για να ανακτηθεί ενέργεια που εξασφαλίζει 62 km αυτονομίας, την ώρα σε μια κοινή οικιακή πρίζα, σε μια ώρα θα παίρναμε ενέργεια ικανή να κινήσει το αυτοκίνητο για μόλις 14 km. Σε ταχυφορτιστή έως 150 KW η μπαταρία μπορεί να ανακτήσει σε δέκα μόλις λεπτά ενέργεια για 93 km, ενώ για να φτάσει η μπαταρία από το 10% στο 80% της χωρητικότητάς της, απαιτούνται μόλις 38 λεπτά. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τρία διαφορετικά προγράμματα οδήγησης, τα Whisper, Engage και Unbridles, καθένα από τα οποία διαμορφώνεται διαφορετικό προφίλ οδήγησης.

Η Ford ανακοίνωσε πως στην έκδοση με την κίνηση σε όλους τους τροχούς και τη μπαταρία των 98,8 kWh, η ισχύς φτάνει τους 337 PS και η ροπή τα 565 Nm, ενώ στην κορυφαία Mustang Mach-E GT η ισχύς θα φτάνει τους 465 PS και η ροπή τα 860 Nm. Για την τελευταία η Ford υπόσχεται χρόνο κάτω από τα 5’’ για το 0-100 km/h.

Ford

Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Ford χαρακτηρίζεται από «επιθετική» εμφάνιση, τόσο όσο να δικαιολογεί το συνθετικό Mustang στο όνομα του αυτοκινήτου και να προδιαθέτουν τον αγοραστή ότι δεν πρόκειται για ένα «αδιάφορο οδηγικά» ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Στη μάσκα βρίσκουμε μια καλυμμένη γρίλια που φιλοξενεί το έμβλημα του αλόγου και πλαισιώνεται από δύο επιθετικά και μακρόστενα LED φωτιστικά σώματα. Το καπό έχει έντονες δυναμικές γραμμές και ο προφυλακτήρας αεροδυναμικές πτυχώσεις που του χαρίζουν σπορ look χωρίς να θυσιάζουν την αεροδυναμική (καθώς μιλάμε για ηλεκτρικό μοντέλο). 

Στο προφίλ το αμάξωμα είναι μυώδες με έντονη κλίση της οροφής, τονισμένα φτερά και φρύδια στους θόλους των τροχών βαμμένα στο χρώμα του αμαξώματος (τουλάχιστον στην έκδοση της φωτογραφίας). Στο πίσω μέρος η έντονη κλίση του παρμπρίζ, οι τονισμένοι ώμοι και τα τριπλά φωτιστικά σώματα είναι άμεσες αναφορές στο muscle car της Ford, παρά τις ξεκάθαρες αναλογίες SUV που χαρακτηρίζουν το μοντέλο.

Ford Mustang Mach-E

Στο εσωτερικό, κυριαρχεί η οθόνη αφής 15,5" σε κάθετη διάταξη που ενσωματώνει το νέο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Sync 4 της Ford δίνοντας πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του οχήματος. Πίσω από το τριάκτινο τιμόνι βρίσκεται ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,2" ενώ για τους λάτρεις της μουσικής υπάρχει το προαιρετικό premium ηχοσύστημα της Β&Ο.

Η καμπίνα μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση 5 ενήλικους επιβάτες και τις αποσκευές τους, με τον χώρο αποσκευών να φτάνει τα 402 λίτρα (έως και 1.420 λίτρα με την αναδίπλωση της πίσω σειράς καθισμάτων). Η πανοραμική ηλιοροφή ενισχύσει την αίσθηση της ευρυχωρίας, ενώ το ειδικό κρύσταλλο επιτρέπει στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό.

Το όχημα ξεκλειδώνει αυτόματα όταν εντοπίσει το smartphone του ιδιοκτήτη σε κοντινή απόσταση, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει την οδήγηση χωρίς να το βγάλει καν από την τσέπη του. Σε περίπτωση που η μπαταρία του κινητού τελειώσει, ο χρήστης μπορεί να ξεκλειδώσει το όχημα πληκτρολογώντας ένα κωδικό στη μεσαία κολόνα, και να το εκκινήσει με ένα δεύτερο κωδικό στην κεντρική οθόνη.

Ford Mustang Mach-E

Η Mustang Mach-E θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2020, με μεγαλύτερο ανταγωνιστή το Tesla Model Υ. Οι τιμές του στην αγορά των ΗΠΑ θα ξεκινούν από τις $43.895 (€39.830) για τη βασική έκδοση "Select" και θα φτάνουν μέχρι τις $60.500 (€54.900) για την κορυφαία GT.

 

node/39423

Jaguar EV-Type: Ηλεκτρικό σπορτσκαρ με έμβλημα την αγριόγατα;

Το μοντέλο που θα διαδεχθεί την Jaguar F-Type είναι πολύ πιθανό να βασίζεται σε ηλεκτρική πλατφόρμα.

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Jaguar EV-Type: Ηλεκτρικό σπορτσκαρ με έμβλημα την αγριόγατα;

Η Jaguar έχει κάνει αίτηση για να κατοχυρώσει το όνομα EV-Type, αναζοπυρώνοντας τις φήμες για ένα αμιγώς ηλεκτρικό σπορτσκαρ, διάδοχο της υφιστάμενης F-Type.

Όπως είχαμε γράψει παλαιότερα, η επόμενη γενιά της F-Type είτε θα διατηρήσει την παραδοσιακή εμπροσθιομήχανη διάταξη, είτε θα υιοθετήσει ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με νέα πλατφόρμα που πιθανότατα θα εξελίχθεί σε συνεργασία με την BMW. Στην δεύτερη περίπτωση, όπως αποκάλυψε ο πρώην αρχισχεδιαστής της βρετανικής φίρμας, Ian Callum, το μοντέλο θα έχει έντονες σχεδιαστικές επιρροές από το κεντρομήχανο πρωτότυπο C-X75 (2010).

Η αίτηση της Jaguar έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου. Η κατοχύρωση ενός ονόματος δεν σημαίνει απαραίτητα πως μια εταιρεία σκέφτεται να το χρησιμοποιήσει σε κάποιο μοντέλο παραγωγής, όμως στην περίπτωση της Jaguar κάτι τέτοιο είναι αρκετά πιθανό - εφόσον κλειδώσει η απόφαση για ηλεκτρικό σπορτσκαρ που ταιριάζει και με την υπάρχουσα στρατηγική της βρετανικής φίρμας. Το όνομα EV-Type έχει αναφορές στην κλασική E-Type από τη δεκαετία του '60, ενσωματώνοντας παράλληλα τον όρο EV (Electric Vehicle).

Το μοναδικό ηλεκτρικό σπορ μοντέλο που έχουμε δει μέχρι στιγμής με σήμα την αγριόγατα, είναι το εικονιζόμενο ψηφιακό πρωτότυπο Jaguar Vision GT Coupé που δημιουργήθηκε για το βιντεοπαιχνίδι Gran Turismo. Τα μηχανικά μέρη προέρχονταν από τα μονοθέσια της Jaguar στη Formula E και την αγωνιστική I-Pace eTROPHY, με τρεις ηλεκτροκινητήρες συνολικής απόδοσης 1.020 PS (750 kW) και 1.200 Nm.

Η σημερινή γενιά της Jaguar F-Type παρουσιάστηκε το 2011 σε μορφή πρωτοτύπου με την έκδοση παραγωγής να ακολουθεί το 2012, ένα διακριτικό facelift το 2017 και ένα δεύτερο facelift το 2020. Δεδομένου ότι η πιο πρόσφατη εκδοχή της μόλις ξεκίνησε την εμπορική της πορεία, το πιθανότερο είναι η F-Type να παραμείνει στην αγορά για 2-3 χρόνια ακόμη, προτού δούμε τον ολοκαίνουριο διάδοχό της.

[Πηγή: Autocar]

node/39422

Ford: Αναβαθμίζει τα επαγγελματικά οχήματά της με μόντεμ, υπηρεσίες συνδεσιμότητας και «over-the-air» ενημερώσεις

Το μόντεμ FordPass Connect περιλαμβάνεται τώρα στο βασικό εξοπλισμό της πλειοψηφίας των επαγγελματικών οχημάτων της Ford, ενώ οι υπηρεσίες FordPass Connect παρέχονται πλέον δωρεάν σε όλη την Ευρώπη

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 | Επικοινωνία

Ford: Αναβαθμίζει τα επαγγελματικά οχήματά της με μόντεμ, υπηρεσίες συνδεσιμότητας και «over-the-air» ενημερώσεις

Ακολουθώντας τις πρωτοποριακές επιλογές που εφαρμόστηκαν στα επιβατικά της μοντέλα, η Ford προσφέρει τώρα τη συνδεσιμότητα ως στάνταρ χαρακτηριστικό στην πλειοψηφία των επαγγελματικών οχημάτων της, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην ευημερία των πελατών και των επιχειρήσεών τους. Χάρη στις τεχνολογίες αυτές, οι τελευταίες θα είναι σε θέση τώρα να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να μεγιστοποιήσουν το λειτουργικό τους χρόνο, αλλά και να συμβαδίσουν με τις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις.

Το μόντεμ FordPass Connect εγκαθίσταται τώρα ως στοιχείο του βασικού εξοπλισμού στα επτά βασικά προϊόντα της γκάμας των επαγγελματικών οχημάτων Ford, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Transit, Transit Custom και Ranger. Οι συνδεδεμένες υπηρεσίες FordPass Connect προσφέρονται τώρα δωρεάν στην Ευρώπη, επιτρέποντας τον απομακρυσμένο έλεγχο διαφόρων συστημάτων του οχήματος μέσω της εφαρμογής για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα FordPass Pro, προς όφελος της άνεσης και της παραγωγικότητας.

Το FordPass Connect υποστηρίζει επίσης ενημερώσεις λογισμικού over-the-air (OTA) με ασύρματη λήψη νέων χαρακτηριστικών και αναβαθμίσεων που διατηρούν τα οχήματα στην αιχμή της τεχνολογίας.

Το Guard Mode, ένα νέο σύστημα προστασίας στο οποίο ο πελάτης έχει πρόσβαση μέσω της εφαρμογής FordPass Pro, θα είναι το πρώτο νέο χαρακτηριστικό που θα ενεργοποιείται με ενημέρωση OTA. 3 Αυτό το πρόγραμμα υψηλής προστασίας – το οποίο θα διατίθεται αργότερα μέσα στο 2020 – θα παρακολουθεί τα επαγγελματικά οχήματα σε πραγματικό χρόνο, προειδοποιώντας τους ιδιοκτήτες για τυχόν προσπάθειες παραβίασης της ασφάλειας.

Η Ford έχει ήδη κατασκευάσει πάνω από 100.000 συνδεδεμένα επαγγελματικά οχήματα για την Ευρώπη. Η εταιρεία εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μέσα στην επόμενη τριετία

[Πηγή: Ford]