Επίσημο: Ford Mustang Mach-E [video]

Επίσημο: Ford Mustang Mach-E [video]

Η Mustang παίρνει τη μορφή ενός ηλεκτρικού SUV συνδυάζοντας πρακτικότητα, επιδόσεις και εμβληματική εμφάνιση.

Μετά από την πρόσφατη διαρροή, η Ford παρουσίασε και επίσημα την Mustang Mach-E, το πρώτο ηλεκτρικό SUV στην ιστορία 55 ετών του ονόματος Mustang το οποίο θα συμπληρώσει τη γκάμα δίπλα στις εκδόσεις coupe και convertible.

Ford Mustang Mach-E

Η Ford αποκάλυψε το νέο αμιγώς ηλεκτρικό της SUV, τη νέα Mustang Mach-E, με την οποία μπαίνει στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.
Το μοντέλο βασίζεται σε μια εντελώς νέα πλατφόρμα, με την κίνηση να μεταδίδεται είτε στους δύο (πίσω), είτε στους τέσσερις τροχούς. Οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες χαμηλά έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ένα αντίστοιχα χαμηλά κέντρο βάρους του οχήματος που να ευνοεί την οδική του συμπεριφορά. Ανάλογα με την έκδοση, η μπαταρία έχει χωρητικότητα 75,7 kWh ή 98,8 kWh, με την αυτονομία να φτάνει έως και τα 600 km (στην πισωκίνητη έκδοση με τη μεγάλη μπαταρία).

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φόρτιση της μπαταρίας, η Ford προσφέρει ένα wallbox με πενταπλάσια ισχύ φόρτισης από αυτήν μιας κοινής οικιακής πρίζας. Σε αυτό απαιτείται μόλις μια ώρα φόρτισης για να ανακτηθεί ενέργεια που εξασφαλίζει 62 km αυτονομίας, την ώρα σε μια κοινή οικιακή πρίζα, σε μια ώρα θα παίρναμε ενέργεια ικανή να κινήσει το αυτοκίνητο για μόλις 14 km. Σε ταχυφορτιστή έως 150 KW η μπαταρία μπορεί να ανακτήσει σε δέκα μόλις λεπτά ενέργεια για 93 km, ενώ για να φτάσει η μπαταρία από το 10% στο 80% της χωρητικότητάς της, απαιτούνται μόλις 38 λεπτά. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τρία διαφορετικά προγράμματα οδήγησης, τα Whisper, Engage και Unbridles, καθένα από τα οποία διαμορφώνεται διαφορετικό προφίλ οδήγησης.

Η Ford ανακοίνωσε πως στην έκδοση με την κίνηση σε όλους τους τροχούς και τη μπαταρία των 98,8 kWh, η ισχύς φτάνει τους 337 PS και η ροπή τα 565 Nm, ενώ στην κορυφαία Mustang Mach-E GT η ισχύς θα φτάνει τους 465 PS και η ροπή τα 860 Nm. Για την τελευταία η Ford υπόσχεται χρόνο κάτω από τα 5’’ για το 0-100 km/h.

Ford

Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Ford χαρακτηρίζεται από «επιθετική» εμφάνιση, τόσο όσο να δικαιολογεί το συνθετικό Mustang στο όνομα του αυτοκινήτου και να προδιαθέτουν τον αγοραστή ότι δεν πρόκειται για ένα «αδιάφορο οδηγικά» ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Στη μάσκα βρίσκουμε μια καλυμμένη γρίλια που φιλοξενεί το έμβλημα του αλόγου και πλαισιώνεται από δύο επιθετικά και μακρόστενα LED φωτιστικά σώματα. Το καπό έχει έντονες δυναμικές γραμμές και ο προφυλακτήρας αεροδυναμικές πτυχώσεις που του χαρίζουν σπορ look χωρίς να θυσιάζουν την αεροδυναμική (καθώς μιλάμε για ηλεκτρικό μοντέλο). 

Στο προφίλ το αμάξωμα είναι μυώδες με έντονη κλίση της οροφής, τονισμένα φτερά και φρύδια στους θόλους των τροχών βαμμένα στο χρώμα του αμαξώματος (τουλάχιστον στην έκδοση της φωτογραφίας). Στο πίσω μέρος η έντονη κλίση του παρμπρίζ, οι τονισμένοι ώμοι και τα τριπλά φωτιστικά σώματα είναι άμεσες αναφορές στο muscle car της Ford, παρά τις ξεκάθαρες αναλογίες SUV που χαρακτηρίζουν το μοντέλο.

Ford Mustang Mach-E

Στο εσωτερικό, κυριαρχεί η οθόνη αφής 15,5" σε κάθετη διάταξη που ενσωματώνει το νέο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Sync 4 της Ford δίνοντας πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του οχήματος. Πίσω από το τριάκτινο τιμόνι βρίσκεται ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,2" ενώ για τους λάτρεις της μουσικής υπάρχει το προαιρετικό premium ηχοσύστημα της Β&Ο.

Η καμπίνα μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση 5 ενήλικους επιβάτες και τις αποσκευές τους, με τον χώρο αποσκευών να φτάνει τα 402 λίτρα (έως και 1.420 λίτρα με την αναδίπλωση της πίσω σειράς καθισμάτων). Η πανοραμική ηλιοροφή ενισχύσει την αίσθηση της ευρυχωρίας, ενώ το ειδικό κρύσταλλο επιτρέπει στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό.

Το όχημα ξεκλειδώνει αυτόματα όταν εντοπίσει το smartphone του ιδιοκτήτη σε κοντινή απόσταση, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει την οδήγηση χωρίς να το βγάλει καν από την τσέπη του. Σε περίπτωση που η μπαταρία του κινητού τελειώσει, ο χρήστης μπορεί να ξεκλειδώσει το όχημα πληκτρολογώντας ένα κωδικό στη μεσαία κολόνα, και να το εκκινήσει με ένα δεύτερο κωδικό στην κεντρική οθόνη.

Ford Mustang Mach-E

Η Mustang Mach-E θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2020, με μεγαλύτερο ανταγωνιστή το Tesla Model Υ. Οι τιμές του στην αγορά των ΗΠΑ θα ξεκινούν από τις $43.895 (€39.830) για τη βασική έκδοση "Select" και θα φτάνουν μέχρι τις $60.500 (€54.900) για την κορυφαία GT.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube