Από αύριο οι αυστηρότερες δοκιμές καυσαερίων στην ΕΕ

Από αύριο οι αυστηρότερες δοκιμές καυσαερίων στην ΕΕ

Από αυτές θα περνούν όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων που θα διατίθενται για πρώτη φορά στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η 1η Σεπτεμβρίου 2017 θα είναι η πρώτη μέρα που η ΕΕ θα εφαρμόσει τις δύο νέες, πιο αυστηρές δοκιμές καυσαερίων για όλα τα νέα μοντέλα επιβατικών κι ελαφρών επαγγελματικών αυτοκινήτων.

Η γνωστή εργαστηριακή δοκιμή New European Driving Cycle (NEDC) θα αντικατασταθεί από την Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure ή WLTP, που είναι επίσης εργαστηριακή, αλλά σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες μέτρησης των ρύπων και του CO2 που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα. Οπότε θα αποτελεί μια ακριβέστερη βάση για τη μέτρηση της κατανάλωσης και των εκπομπών.

Η δεύτερη δοκιμή που θα εκτελείται από αύριο είναι η Real Driving Emissions (RDE), που όπως λέει και το όνομά της θα κάνει μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες. Και η Ευρώπη είναι η πρώτη περιοχή του κόσμου όπου θα γίνεται συστηματικά κάτι τέτοιο.

Στην RDE, τα αυτοκίνητα θα οδηγούνται σε δημόσιους δρόμους, μέσα σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, και οι μετρήσεις θα γίνονται με φορητό εξοπλισμό. Η RDE θα συμπληρώνει την WLTP ώστε να πιστοποιείται ότι το επίπεδο εκπομπών που θα έχει μετρηθεί στο εργαστήριο θα επιβεβαιώνεται και στο δρόμο.

«Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις για να πετύχει σημαντικές βελτιώσεις στις εκπομπές αυτοκινήτων Euro 6 που περνούν την RDE», δήλωσε 0 Erik Jonnaert, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

«Πράγματι, αυτά τα ντίζελ αυτοκίνητα θα έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές ρύπων, όχι μόνο στο εργαστήριο, αλλά και στο δρόμο. Πιστεύουμε ότι η εισαγωγή στην αγορά αυτής της τελευταίας γενιάς ντίζελ αυτοκινήτων, μαζί με τα σχέδια ανανέωσης των εταιρικών στόλων, θα παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε οι πόλεις να πλησιάσουν τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα».

Από αύριο, 1/9/2017, η WLTP θα εφαρμόζεται σε όλα τα νέα μοντέλα που θα διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά. Από τον Σεπτέμβρη του 2018, θα περνούν από την WLTP όλα τα καινούργια αυτοκίνητα (κι ας μην είναι νέα μοντέλα). Κι από τον Σεπτέμβρη του 2019, όλα τα καινούργια αυτοκίνητα θα περνούν και την άλλη δοκιμή, την RDE.

[Πηγή: CarScoops]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube