Επίσημο: Νέο Honda Civic Type R με 320 PS [video]

Επίσημο: Νέο Honda Civic Type R με 320 PS [video]

Το νέο Honda Civic Type R είναι πιο επιθετικό, ικανότερο και δυνατότερο, αλλά αυτή τη φορά δίνοντας βάρος και στον τομέα της άνεσης.

Το 2016 εμφανίστηκε ένα πρωτότυπο του νέου Honda Civic Type R, το οποίο πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι θα περάσει σχεδόν χωρίς αλλαγές στη γραμμή παραγωγής.

Πράγματι, το νέο Honda Civic Type R δείχνει ακόμα πιο απόκοσμο από το απερχόμενο. Τα περισσότερα χαρακτηριστικά του μάλιστα έχουν προκύψει για λόγους αεροδυναμικής, και όχι απλώς για εντυπωσιασμό, και το αποτέλεσμα είναι το αυτοκίνητο με την καλύτερη αναλογία αεροδυναμικής απόδοσης και αντίστασης (downforce/drag) στην κατηγορία. Για αυτό φροντίζουν χαρακτηριστικά που φαίνονται, όπως τα μικρά πτερύγια στο τελείωμα της οροφής (vortex generators) που διαμορφώνουν τη ροή του αέρα πριν αυτός φτάσει στην τεράστια πίσω αεροτομή, και άλλα που δεν αποκαλύπτονται στον παρατηρητή, όπως το πιο ομαλό πάτωμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Ηonda Civic Type R

Τη δουλειά των μηχανικών της Honda για τη δημιουργία του Type R διευκόλυνε το γεγονός ότι το πλαίσιο του νέου Civic είναι πολύ πιο άκαμπτο από του απερχόμενου. Με τις επιπλέον ενισχύεις του, το Type R είναι 38% πιο άκαμπτο από τον προκάτοχό του. Η νέα γεωμετρία της εμπρός ανάρτησης φροντίζει για λιγότερο torque steer και καλύτερη αίσθηση. Πίσω, στη διάταξη πολλαπλών συνδέσμων του νέου Civic, έχουν τοποθετηθεί ενισχυμένοι βραχίονες. Παρότι το σύνολο είναι πιο σπορ από το απερχόμενο, είναι παράλληλα και πιο άνετο!

Κι αυτό γιατί εκτός από τις ρυθμίσεις Sport και +R, το νέο Type R έχει και λειτουργία Comfort, η οποία καθορίζει αντίστοιχα τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, την υποβοήθηση του τιμονιού, την απόκριση του γκαζιού και την «αίσθηση των αλλαγών ταχυτήτων». Αν αναρωτιέστε τι να εννοεί η Honda με αυτή τη φράση, θα διαβάσετε παρακάτω. Σκοπός είναι πάντως το νέο Type R να προσελκύσει και ένα πιο mainstream κοινό, πέρα από τους σκληροπυρηνικούς πελάτες στους οποίους απευθυνόταν το προηγούμενο.

Κάτω από το καπό του νέου Honda Civic Type R βρίσκεται ο ίδιος 2λιτρος VTEC Turbo με του προηγούμενου, με ισχύ αυξημένη από τους 310 στους 320 PS. Η μέγιστη ροπή δεν έχει επηρεαστεί, και φτάνει τα 40,8 kgm στο φάσμα 2.500-4.500 rpm, όμως οι επεμβάσεις στη χαρτογράφηση έχουν βελτιώσει την απόκριση του γκαζιού. Η κίνηση μεταδίδεται και πάλι στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων, το οποίο όμως πλέον διαθέτει λειτουργία rev match. Προφανώς, το πώς λειτουργεί το σύστημα θα καθορίζεται από το επιλεγμένο mode του αυτοκινήτου, οπότε είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι το πρόγραμμα Comfort θα εξασφαλίζει απόλυτα ομαλές αλλαγές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Οδηγούμε το νέο Honda Civic 1.5 VTEC Turbo

Το νέο Type R θα κατασκευάζεται μαζί με τα υπόλοιπα Honda Civic στο εργοστάσιο της φίρμας στο Swindon, στο Ην. Βασίλειο. Οι πωλήσεις του σε όλο τον κόσμο θα ξεκινήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Θα είναι μάλιστα το πρώτο μοντέλο Type R που θα διατεθεί επίσημα και στην αγορά της Β. Αμερικής.



[Πηγή: Honda]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube