Επίσημο: Jaguar E-Pace 2018 [videos]

Επίσημο: Jaguar E-Pace 2018 [videos]

To κόμπακτ SUV της Jaguar αποκαλύφθηκε χτες στο Λονδίνο και θα ξεκινήσει μέσα στο 2017 την εμπορική καριέρα του απέναντι στα BMW X1 και Audi Q3.

Το δεύτερο SUV στην γκάμα της Jaguar είναι πλέον και επίσημα γεγονός και θα ακολουθηθεί από ένα τρίτο, αμιγώς ηλεκτρικό, την I-Pace.

Με εμπορικό στόχο τα BMW X1 και Audi Q3, η E-Pace αναμένεται και στοχεύεται να αποτελέσει το biggest-selling μοντέλο της Jaguar. Ανατρέποντας έτσι μια πορεία που πλέον θα θέλει τη βρετανική φίρμα να πουλάει περισσότερα SUV παρά μπερλίνες και σπορ μοντέλα.

Τοποθετώντας στην αγορά την E-Pace, να επισημάνουμε πως πρόκειται για ένα μικρότερο, ως εκ τούτου και πιο οικονομικό SUV απ’ ό,τι η F-Pace. Με το πιο καθηλωτικό ντιζάιν στην κατηγορία της, είναι ακόμα πιο διακριτή από τη μεγαλύτερη αδελφή της, με πιο δυναμική κοψιά, κάτι που θα αποτελέσει κατά την Jaguar και ένα από τα σημεία-κλειδιά για την καλή εμπορική πορεία της. Παρόλα αυτά όμως, η εταιρεία διατείνεται ότι αυτό το δυναμικό στιλ δεν αποστερεί τίποτα στους τομείς της ευχρηστίας και της πρακτικότητας σε σχέση πάντα με τον ανταγωνισμό.

«Στην Jaguar, οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα από τον καθένα για να αποδείξουμε ότι είμαστε καλοί σε τομείς που παλιότερα υστερούσαμε», είπε ο επικεφαλής σχεδιασμού της JLR, Ian Callum.



H κόμπακτ E-Pace πατά στην αρχιτεκτονική D8, την ίδια που υποστηρίζει το Land Rover Discovery Sport. Ωστόσο, οι αναβαθμίσεις στα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου για να ανταποκριθεί αυτό τόσο στο ρόλο του όσον και στην καταγωγή του, δημιούργησαν αυτό που ο αρχιμηχανικός του πρότζεκτ, Graham Wilkins, περιγράφει ως την «έκδοση Jaguar» του Disco Sport.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την Jaguar F-Pace 3.0 TDV6 S

Η 5θυρη και 5θέσια E-Pace θα κατασκευάζεται κατόπιν αδείας της Jaguar στην Αυστρία από τη Magna Steyr. Όπως εξάλλου συμβαίνει ήδη με το Discovery Sport και το «αδελφό» του Range Rover Evoque. Επιλογή που υπαγορεύτηκε από την αδυναμία του εργοστασίου στο Halewood να υποστηρίξει το 6ψήφιο νούμερο ετήσιας παραγωγής της E-Pace. Η Magna Steyr, λοιπόν, επιστρέφει στην παραγωγή ενός ατσάλινου αμαξώματος με διαμήκη διάταξη κινητήρα, κάτι που έχει να κάνει από την εποχή της X-type.
 

Προδιαγραφές Jaguar E-Pace 2018

Το μόνο μοντέλο της E-Pace που θα διατίθεται με κίνηση στους εμπρός τροχούς θα είναι το βασικό δίλιτρο τουρμποντίζελ των 150 PS που συνδυάζεται επίσης αποκλειστικά με 6άρι χειροκίνητο σασμάν. Κιβώτιο που θα είναι αποκλειστικός συνδυασμός και με το τετρακίνητο μοντέλο. Όλα τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας θα είναι τετρακίνητα και συνδυασμένα με 9άρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

«Προφανώς και το προσθιοκίνητο μοντέλο παραμένει ευχάριστο στην οδήγηση, καθώς αποτελεί την εισαγωγή της φίρμας στην κατηγορία αυτή», είπε ο Wilkins. «Το ότι το αυτοκίνητο γεννήθηκε προσθιοκίνητο δεν αποτελεί φραγμό για να κρατά στο δρόμο η E-Pace όπως θεωρεί η Jaguar πως οφείλουν να κάνουν τα αυτοκίνητά της. Όταν φτιάχνουμε ένα αυτοκίνητο όπως αυτό, χρειάζεται να οδηγείται όπως ακριβώς δείχνει».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την Jaguar F-Pace 2.0d AWD Auto R-Sport

Κατά τα λοιπά, όλη η γκάμα των 4κύλινδρων κινητήρων τούρμπο, βενζίνης και ντίζελ, της οικογένειας Ingenium θα είναι διαθέσιμη στην E-Pace. Μεταξύ αυτών και η κορυφαία δίλιτρη έκδοση βενζίνης με τους 300 PS. Ένα μοτέρ που εκτοξεύει την E-Pace στο σπριντ των 0-100 km/h σε έξι δευτερόλεπτα και σε τελική ταχύτητα στα 243 km/h. Νούμερα που βέβαια μπορεί να υπολείπονται από αυτά του Audi RS Q3 των 340 PS, αλλά και ενός αυτοκινήτου που δεν εστιάζεται με τον ίδιο φανατισμό στα δυναμικά χαρακτηριστικά στο δρόμο. «Δεν χρειαζόμασταν δικαιολογίες. Επιλέξαμε μια πλατφόρμα που θα μπορούσε να υποστηρίξει το ντιζάιν και τα δυναμικά χαρακτηριστικά με όλες τις αλλαγές που έχουμε κάνει και ιδού μια βενζινοκίνητη έκδοση με 300 άλογα. Δεν υπάρχει δικαιολογία».



Η E-Pace χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό με γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, με την Jaguar να προχωρά σε ένα set-up που συνδυάζει αφενός την τετρακίνηση και αφετέρου αμορτισέρ Adaptive Dynamics για σπορ οδήγηση στην άσφαλτο. Με αυτό κατά νου, η γωνία κάμπερ άλλαξε επίσης στον εμπρός άξονα, ενώ υπάρχει επίσης μια ημί-σταθερή στήριξη στο εμπρός υποπλαίσιο για ακριβέστερη αίσθηση στο τιμόνι.

«Μπορεί να διαθέτει εποπτική, ψηλή θέση οδήγησης και μια καταπληκτική τετρακίνηση, αλλά οδηγείται ως Jaguar», είπε ο Wilkins. Μαζί με τη στάνταρ τετρακίνηση, οι κορυφαίες σε απόδοση E-Pace, βενζινοκίνητες και ντίζελ, διαθέτουν Active Driveline 4x4. Και ο Wilkins εξήγησε: «Το σύστημα Active Driveline και η κατανομή της ροπής κάνουν το αυτοκίνητο να το αντιλαμβάνεσαι τετρακίνητο. Είναι σεταρισμένο να συμπεριφέρεται κα να δίνει αίσθηση ευχαρίστησης πισωκίνητου αυτοκινήτου. Έχει την ικανότητα της τετρακίνησης, αλλά οδηγείται όπως μια Jaguar».

Χαρακτηριστικά και οφέλη της νέας Jaguar E-Pace 2018

Όσον αφορά τις διαστάσεις, το κόμπακτ της κατασκευής επιβεβαιώνουν τα νούμερα: Μήκος 4,36 m, πλάτος 1,98 και ύψος 1,65 m, αλλά με ένα μεγάλο μεταξόνιο που φτάνει τα 2,68 m. Το μήκος της, κάνει την E-Pace το μικρότερο αυτοκίνητο στην κατηγορία, με την BMW X1 να είναι 4,44 m και το Audi Q3 4,39 m, αλλά το πορτμπαγκάζ είναι πάνω από το μέσο όρο, στα 480 lt, 25 λιγότερα από αυτό της Χ1, αλλά και 60 lt πάνω από αυτό του Q3.

Στο σχεδιαστικό τομέα, όπως σημείωσε ο Callum, η έκταση του εμπρός προβόλου μεταμφιέστηκε από έξυπνα σχεδιαστικά κόλπα, όπως η λοξότμηση των γωνιών και τα μακριά οριζόντια φανάρια. Η E-Pace έχει γραμμή οροφής και προφίλ εμπνευσμένα από εκείνα της F-type. «Είναι σπορ και σκληρoτράχηλη στην εμφάνιση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Callum.



Η επιρροή της F-type γίνεται ακόμα αντιληπτή από κάποιες λεπτομέρειες εμπρός και πίσω, ιδιαίτερα όμως εμπρός, όπου ο Callum περιγράφει την E-Pace ως «F-type χωρίς συστολή». Πίσω, υπάρχουν φαρδιά φώτα LED με περίτεχνα γραφικά, ενώ τη θωριά του αυτοκινήτου υποστηρίζουν ζάντες που ξεκινούν από τις στάνταρ 17”, αλλά φτάνουν στο υπερμέγεθες των 21 ιντσών.

Στην καμπίνα συνεχίζεται γη σπορ αντίληψη της Jaguar για την E-Pace με το αυτοκίνητο να εστιάζει στον οδηγό του. Η χαμηλή γραμμή του ταμπλό από την F-type υιοθετήθηκε και στην περίπτωση της E-Pace, μαζί με λεβιέ για το αυτόματο σασμάν στη θέση του περιστροφικού χειριστηρίου που έχουμε δει στην F-Pace, αλλά και στα LR. «Θέλαμε να είμαστε σπορτίφ, οπότε αντλήσαμε έμπνευση από την F-type», είπε ο Callum. «Δουλέψαμε επίσης σκληρά στην αντιλαμβανόμενη ποιότητα του εσωτερικού, με την ορθή επιλογή υλικών και μετάλλων».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την Jaguar F-type Coupé S

Πέρα από τη συνήθη εποπτική θέση οδήγησης των SUV, πίσω η E-Pace παρέχει χώρο για τα γόνατα των επιβατών πιο κοντά σε αυτόν του Audi Q5 παρά του Q3. Υπάρχει επίσης πληθώρα αποθηκευτικών χώρων και βολικές θήκες, καθώς η πρακτικότητα είναι ένας τομέας πάνω στον οποίο έχει ποντάρει εμπορικά η Jaguar. Ω εκ τούτου, το πορτμπαγκάζ των 480 lt με τα καθίσματα πλήρως αναδιπλωμένα ανεβαίνει σε συνολική χωρητικότητα στα 1.234 lt.

«Το σημαντικό πράγμα, ο λόγος ύπαρξης ενός SUV, είναι η πρακτικότητα», είπε ο Callum. «Εργαστήκαμε σκληρά στους αποθηκευτικούς χώρους, όπως δεν το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν. Το “αγκαλιάσαμε” και δουλέψαμε σκληρά πάνω σε αυτό, όπως δεν το είχαμε ξανακάνει. Το αυτοκίνητο είναι κορυφαίο στην κατηγορία. Μπόλικος χώρος μέσα και στιλάτο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα πολύ εύχρηστο αυτοκίνητο».

Φυσικά, ένα πλήθος λειτουργιών συνδεσιμότητας και πολυμέσων φορτώθηκαν στη νέα E-Pace, προκειμένου αυτή να δελεάσει νέους σε ηλικία καταναλωτές. Μια 10άρα οθόνη αφής υποστηρίζει το σύστημα InControl Touch Pro της Jaguar, το οποίο ανήκει στο στάνταρ εξοπλισμό και είναι διαχειρίσιμο επίσης από τρεις περιστροφικούς διακόπτες. Μιλώντας για αυτό τον τελευταίο τύπο διακοπτών, ο Callum εξήγησε ότι έχει «μεγάλη πίστη στους συμβατικούς διακόπτες με τη μηχανική αίθηση», προσθέτοντας ότι, «δεν ταιριάζει ακριβώς σε μια Jag να έχει μόνο οθόνη αφής».



Ο οδηγός, εμπρός του, διαθέτει ένα πίνακα οργάνων που αποτελείται από μια ευρεία οθόνη TFT (έξτρα) που περιλαμβάνει και το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης. Προφανώς το αυτοκίνητο διαθέτει wi-fi hotspot (για μέχρι οκτώ συσκευές), πέντε θύρες USB και ρολόι-κλειδί, όπως έχουμε δει ήδη στην F-Pace. «Το αυτοκίνητο είναι πλήρως συνδεδεμένο», είπε ο Wilkins. «Είναι σημαντικό να το προσφέρουμε στον πελάτη, καθώς το αυτοκίνητο θα πωλείται σε λίγο και αυτά όλα αποτελούν την απαραίτητη τεχνολογία».

Ο Callum απέκλεισε την πιθανότητα για μια ακόμη πιο hot, 3θυρη έκδοση της E-Pace, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αγορά που να ζητά κάτι τέτοιο. Υπάρχει εξάλλου το 3θυρο Evoque της Land Rover, του οποίου οι πωλήσεις είναι ψήγμα αυτών του 5θυρου μοντέλου.

Η E-Pace θα ξεκινήσει την εμπορική καριέρα της μέσα στο 2017, με τις πρώτες παραδόσεις στις μεγάλες αγορές να τοποθετούνται προς το τέλος του χρόνου. Οπότε, το πιθανότερο είναι να δούμε τις παραδόσεις να ξεκινούν στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2018. Η τιμή εκκίνησης στη Βρετανία είναι οι £28.500 ή οι 32.350 ευρώ. Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η τιμή του αυτοκινήτου.

Τις αγορές της Ευρώπης θα καλύψει το αυστριακό εργοστάσιο, ενώ αυτό της Κίνας θα ξεκινήσει την παραγωγή του το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο του 2018. Η παραγωγή του εργοστασίου αυτού όμως θα εφοδιάζει μόνο την οικεία αγορά.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube