Επετειακή έκδοση για τα 60 χρόνια της Porsche 911

Επετειακή έκδοση για τα 60 χρόνια της Porsche 911

H Porsche 911 δεν αποτελεί ένα απλό μοντέλο, αλλά για πολλούς αποτελεί την ιστορία της Porsche.

Porsche 911 Turbo

Με αφορμή την 60η επέτειο της Porsche 911, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε ένα μοντέλο-φόρο τιμής στο ένδοξο παρελθόν.

Η Porsche παρουσίασε την πρώτη 911 Turbo το 1975, φέρνοντας μία νέα αντίληψη για τα αυτοκίνητα επιδόσεων. Το εν λόγω μοντέλο εφοδιαζόταν με έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 3.0 lt, ένα φαρδύ κιτ αμαξώματος και ένα τεράστιο σταθερό φτερό στο πίσω μέρος, προσδίδοντάς του αέρα και εμφάνιση σπορ αυτοκινήτου.

Θέλοντας να τιμήσει τις ρίζες της,  η εταιρεία με έδρα τη Στουτγάρδη αποκάλυψε μια πολύ ιδιαίτερη και μοναδική έκδοση της 911 Turbo. Σύμφωνα με την Porsche για τη δημιουργία της αντλήθηκε έμπνευση από την πρώτη στην ιστορία 911 Turbo. Ο λόγος για την ιστορική 911 Turbo Nr. 1, η οποία ήταν το δώρο για τα 70α γενέθλια της Louise Piëch από τον αδερφό της, Ferry Porsche.

Στο Porsche Festival που διοργανώθηκε στο Ντουμπάι, η γερμανική εταιρεία γιόρτασε τα 75α γενέθλιά της και την 60η επέτειο της εμβληματικής Porsche 911

Porsche 911 Turbo

Περνώντας στο σήμερα, η αναβίωση της ιστορικής 911 Turbο στο «σώμα» της απογόνου της, πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος Sonderwunsch (γερμανιστί ειδικό αίτημα), των τμημάτων εξατομίκευσης Style Porsche και Porsche Exclusive Manufaktur, ενώ συμμετείχαν τα περιφερειακά γραφεία της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, με την υποστήριξη συναδέλφων από το Heritage & Museum.

Η πρώτη 911 Turbo ήταν βασισμένη στο αμάξωμα της 911 Carrera αλλά ξεχώριζε για το μεγάλο πίσω φτερό, σήμα-κατατεθέν των μεταγενέστερων μοντέλων. Στο εσωτερικό, το αυτοκίνητο διέθετε κομψές κόκκινες επενδύσεις από  ύφασμα Tartan, που επιλέχθηκε προσωπικά από την ίδια τη Louise Piëch. Το αυτοκίνητο ερχόταν με έναν turbo κινητήρα 2.7 lt σε αντίθεση με τη μεγαλύτερη μονάδα 3.0 lt που ήρθε αργότερα.

Porsche 911 Turbo

«Η αρχική ιδέα για αυτό το έργο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο», αποκάλυψε ο Patrick Gallas, Exclusive Manufaktur Manager της Porsche για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη επανάληψη ενός αυτοκινήτου που ήταν πραγματικά μοναδικό. Ευτυχώς για εμάς, δεν λείπουν τα αυτοκίνητα της Porsche που οι άνθρωποι χαρακτηρίζουν ως είδωλα. Επιλέξαμε να κάνουμε remaster ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα όλων των εποχών, την αρχική 911 Turbo που ανήκε στη Louise Piech».

Κοινοί παρονομαστές με την 911 Turbo Nr. 1 είναι η ασημί απόχρωση του αμαξώματος, το αυτοκόλλητο με το όνομα της Porsche πάνω από τα πλευρικά μαρσπιέ, η μεγάλη πίσω αεροτομή, οι μαύρες ζάντες και το καρό ύφασμα στο κόκκινο εσωτερικό.

Porsche 911 Turbo

Θυμίζουμε πως η πρώτη 911 Turbo εφοδιαζόταν με έναν αερόψυκτο κινητήρα με ισχύ 260 PS. Μόλις λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ο κινητήρας αναβαθμίστηκε, αυξάνοντας τον κυβισμό σε 3.3 lt, ανεβάζοντας παράλληλα την απόδοση στους 300 PS. Το εν λόγω κινητήριο σύνολο χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1989.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube