Changan Uni-V, σαν Peugeot 508 με 19 χιλιάρικα! [video]

Changan Uni-V, σαν Peugeot 508 με 19 χιλιάρικα! [video]

Η Κίνα παραμένει διάσημη για την αντιγραφή φρέσκων ή/και πετυχημένων ανταγωνιστών της. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με έναν πραγματικό κλώνο του Peugeot 508, το Changan Uni-V.

Μπορεί το Peugeot 508 να μη χαρακτηρίζεται μπεστ-σέλερ, αλλά η κινεζική εταιρεία εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη γαλλική μπερλίνα για το Changan Uni-V που διαθέτει στην ασυναγώνιστη τιμή των 19.000 ευρώ.

Βέβαια, το αντίγραφο του Peugeot 508 δεν έγινε κατά τύχη. Το 2013 η Changan και η PSA δημιούργησαν μια κοινοπραξία για την παραγωγή των DS, καθώς και ελαφρών επαγγελματικών για την κινεζική αγορά. Μια συνεργασία που έληξε μεν τον Νοέμβριο του 2019, αλλά που φαίνεται να έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κινεζική κατασκευάστρια για τουλάχιστον ένα από τα σημερινά μοντέλα της, το Changan Uni-V.

Tο  Changan Uni-V δεν αναμένεται να κάνει εμπορική καριέρα στη Γηραιά Ήπειρο, προοριζόμενο αποκλειστικά για την κινεζική αγορά.

Changan Uni-V

Αυτό που εντυπωσιάζει όταν κοιτάζεις το αυτοκίνητο είναι η ομοιότητα των γραμμών του με εκείνες του Peugeot 508. Ένας στιλιστικός μιμητισμός που είναι ιδιαίτερα εμφανής όταν το βλέπεις προφίλ. Οι γενικές αναλογίες της γαλλικής μπερλίνας επίσης παρούσες. Το οπισθοκλινές πίσω μέρος προσδίδει αέρα κουπέ, όπως και η σχετικά ψηλή βασική γραμμή, το εμβαδόν της κρυστάλλινης επιφάνειας, ακόμη και το κοίλο σχήμα των θυρών στο κάτω μέρος.

Η σχέση με το 508 επιβεβαιώνεται και στο εμπρός μέρος, με το κωνικό σχήμα των φώτων και τις νευρώσεις του καπό να μοιάζουν πολύ με αυτά του Peugeot. Στο πίσω μέρος, επίσης η εμφάνιση της πίσω πόρτας θυμίζει αυτή του μοντέλου του Sochaux.

Changan Uni-V

Το εσωτερικό του Changan Uni-V ακολουθεί επίσης τη φιλοσοφία του 508, του οποίου το i-Cockpit αποτελεί μια από τις υπογραφές των σύγχρονων Peugeot. Η κεντρική κονσόλα που φιλοξενεί τον μοχλό ταχυτήτων είναι φαρδιά και κεκλιμένη, αφήνοντας χώρο για μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στο κάτω μέρος.

Το τιμόνι είναι φλατ πάνω κάτω, με τον πίνακα οργάνων που βρίσκεται από πίσω του να υιοθετεί σχεδόν πανομοιότυπο σχήμα και το ίδιο ισχύει και για το ταμπλό, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ίδια οριζόντια διάταξη με το γαλλικό μοντέλο.

Changan Uni-V

Αν το Changan Uni-V είναι πολύ κοντά στο Peugeot 508 ως προς το στιλ, διαφέρει από τεχνική άποψη. Το κινεζικό φορά 1.500άρη βενζινοκινητήρα τούρμπο με 188 άλογα και 300 Nm. Επιλογή πολύ διαφορετική από τον επαναφορτιζόμενο υβριδικό 1.6 PureTech με τους 180 ή τους 225 ίππους, ανάλογα με την έκδοση.

Και στο σασμάν έχουμε σημαντική διαφορά. Ο κινητήρας του Changan Uni-V συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με επτά ταχύτητες. Σε αντίθεση το Peugeot 508 φορά το αυτόματο 8άρι EAT8 που χρησιμοποιεί υδραυλικό μετατροπέα ροπής αντί για το παραδοσιακό σύστημα συμπλέκτη.

Changan Uni-V

Η τιμολόγηση των δύο αυτοκινήτων αναμενόμενα πολύ διαφορετική Η τιμή για το Peugeot 508 ξεκινά στην Ελλάδα από τις €46.200 για το 100% θερμικό 1.200άρι PureTech με τα 130 άλογα και από τις 48.200 για το ντίζελ 1.5 BlueHDi 130 EAT8.

Όσο για τα plug-in hybrid, ξεκινούν από τις €51.300 γι’ αυτό των 225 ίππων, φτάνοντας στις €78.400 για το 508 των 360 ίππων.

Changan Uni-V

Το Changan Uni-V διαπραγματεύεται στην Κίνα από τις 148.900 γιουάν, ισοδύναμα των 19.000 ευρώ. Τιμή που που, αν εισαγόταν το αυτοκίνητο στην Ευρώπη, πιθανότατα θα διπλασιαζόταν. Όμως «αν», διότι το Changan Uni-V δεν αναμένεται να κάνει εμπορική καριέρα στη Γηραιά Ήπειρο.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube