Αποστολή: BMW 7 Series και BMW i7 [video]

Αποστολή: BMW 7 Series και BMW i7 [video]

Ανθρωποκεντρική, τεχνολογικά μαγική και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Εάν ψάχνετε να αποτυπώσετε τον χαρακτήρα της νέας BMW 7 Series και i7 σε τρεις λέξεις δεν θα βρείτε πιο περιεκτικές.

Μία premium ναυαρχίδα, ως αναγκαία προϋπόθεση, θα πρέπει τουλάχιστον να προκαλεί δέος στο πέρασμά της. Να μαγνητίζει τα βλέμματα, να διαθέτει άφθαστη πολυτέλεια στο εσωτερικό και ταυτόχρονα να εντυπωσιάζει με το τεχνολογικό της υπόβαθρο. Αυτές είναι οι βασικές αρχές, τις οποίες τηρούν απαρέγκλιτα οι Βαυαροί με τη νέα BMW 7 Series και την πρωτοεμφανιζόμενη i7, την αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή της. 

Μπαίνοντας στην έβδομη γενιά (G70/G71), η BMW 7 Series βασίζεται επάνω σε μία εξελιγμένη εκδοχή της μεγάλης πλατφόρμας CLAR των Βαυαρών. Στην γκάμα της περιλαμβάνει μόνο mild hybrid, plug-in hybrid και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Παράλληλα, εξοβελίζει στο πυρ το εξώτερο τις απλές εκδόσεις και διατηρεί μόνο το long μεταξόνιο.

Έτσι, από άποψης διαστάσεων, έχει κερδίσει 13 cm (πλέον 5.391 mm) σε μήκος, 4,8 cm (1.950 mm) σε πλάτος και 5,1 cm (1.544 mm) σε ύψος. Αντίστοιχα, το μεταξόνιό της φτάνει τα 3.215 mm, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δέος που προκαλεί οπτικά και την ευρυχωρία που προσφέρει εντός. Δεν θα χάσουμε όμως χρόνο με τα περί σχεδιασμού και θα περάσουμε απευθείας στο ζουμί.

Αποστολή: BMW 7 Series και BMW i7

Οι πόρτες
Αποτελούν ένα πρακτικά αδιάφορο στοιχείο κάθε αυτοκινήτου, με το οποίο -συνήθως- δεν ασχολείται κανένας. Γι’ αυτό ακριβώς και αξίζει να αναδειχτούν, ως ένα εξαίρετο παράδειγμα της αμέριστης προσοχής που έχει δοθεί στη λεπτομέρεια της BMW 7 Series. Εάν παρατηρήσετε προσεκτικά στις φωτογραφίες, θα δείτε αισθητήρες υπερήχων κάτω από αυτές. Ο λόγος είναι πως μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν αυτόματα, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Εφόσον όμως υπάρχει εμπόδιο, θα το υπολογίσουν ώστε να μην το χτυπήσουν ανοίγοντας. Και σαν κερασάκι, οι μηχανικοί της φίρμας τοποθέτησαν εντός τους ένα σερβομηχανισμό και ένα γυροσκόπιο, έτσι ώστε να υπολογίζουν εάν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο σε κλίση. Οπότε, ακόμα κι αν διαμένετε στις ανηφόρες του San Francisco, η προσφερόμενη αίσθηση και η δύναμη που θα απαιτείται για να ανοίξουν χειροκίνητα θα παραμένει πάντοτε ίδια. 

Αποστολή: BMW 7 Series και BMW i7

Home Car cinema
Βιώνοντας ένα déjà vu, ο γράφων ανέσυρε μνήμες από την αντίστοιχη στατική παρουσίαση της τέταρτης γενιάς της «7άρας», το μακρινό 2001. Tο τότε ιδιαίτερο δημιούργημα του Chris Bangle ετοιμαζόταν να κερδίσει το κοινό με όπλο την τεχνολογία και με ένα πρωτοποριακό infotainment, που άκουγε στο όνομα iDrive. Σήμερα, 21 χρόνια αργότερα, ταξιδεύοντας και πάλι στη Γερμανία για τα πρώιμα αποκαλυπτήρια σε μικρή μερίδα του Τύπου, η νέα BMW 7 Series συνεχίζει να ποντάρει κατά βάση στα state-of-the-art ηλεκτρονικά της.

Μόνο που εν έτει 2022, η οθόνη που κλέβει την παράσταση δεν βρίσκεται τοποθετημένη εμπρός αλλά πίσω. Ο λόγος για ένα wide μόνιτορ 31,3”, με ανάλυση 8K, το οποίο κατεβαίνει από τον ουρανό του αυτοκινήτου και γεμίζει το οπτικό πεδίο των κυρίων επιβατών. Εάν χρησιμοποιείτε οδηγό για τις μετακινήσεις σας, βλέπετε κάποια ταινία στο Amazon Fire TV και επιθυμείτε να τη συνεχίσετε εν κινήσει -από το σημείο που την αφήσατε στο σπίτι- αυτό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα! Η BMW Theatre Screen φιλοδοξεί να θέσει νέα στάνταρ στην ψυχαγωγία στο αυτοκίνητο, προσφέροντας online υπηρεσίες που θα ζήλευαν πολλές οικιακές συσκευές. 

Αποστολή: BMW 7 Series και BMW i7

Ευχάριστα νέα υπάρχουν και για τους audiophile οπαδούς της φίρμας, καθώς η νέα BMW 7 Series εφοδιάζεται στάνταρ με ένα σύστημα Surround Sound της Bowers & Wilkins, με 18 ηχεία και ενισχυτή 655W. Προαιρετικά, υπάρχει και η Diamond εκδοχή αυτού, με 36 ηχεία, 1.965W ενισχυτικό, τεχνολογία 4D Audio με ξεχωριστά μπάσα για κάθε κάθισμα και τη δυνατότητα προσωπικών κλήσεων για τις πίσω θέσεις. Εκεί, η ομιλία μεταφέρεται αποκλειστικά στον επιβάτη, μέσω surround ηχείων στα προσκέφαλα.

Αποστολή: BMW 7 Series και BMW i7

Το πιλοτήριο
Γκράντε σε προσέγγιση, το εσωτερικό της νέας BMW 7 Series δεν απογοητεύει. Αρχικά, συναντάμε ένα καμπύλο ψηφιακό πίνακα στο επάνω μέρος του ταμπλό, με μία οθόνη 12,3” για τα όργανα και μία συμπληρωματική 14,9” για το infotainment. Η δομή του μενού θυμίζει κάτι από smartphone, ενώ σχεδόν τα πάντα μπορούν να ρυθμιστούν με κάθε πιθανό τρόπο. Με φωνητικές εντολές, φυσικούς διακόπτες, τις οθόνες αφής, καθώς και με χειρονομίες. 

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του έως και επτά My Modes, τα οποία μεταβάλλουν κατά το δοκούν παραμέτρους του συστήματος κίνησης, της δυναμικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου αλλά και του εντυπωσιακού εσωτερικού φωτισμού που όμοιό του δεν θα βρείτε. Αυτός ο τελευταίος επεκτείνεται και στη στάνταρ πανοραμική οροφή, αλλά με επιπλέον κόστος. Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τις νέες επενδύσεις από κασμίρι και δέρμα Μerino όπου δίνουν μία πρωτόγνωρη αίσθηση ζεστασιάς και ποιότητας. 

Τα σύνολα
Συμβατικοί κινητήρες δεν υπάρχουν πλέον στη νέα BMW 7 Series. Η γκάμα ξεκινά από σύνολα βενζίνης και πετρελαίου mild hybrid και συνεχίζει με PHEV και αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις. Θα πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, πως δεν προορίζονται όλα για την αγορά της Ευρώπης.

Από θερμικούς κινητήρες, η Γηραιά Ήπειρος θα γνωρίσει με το λανσάρισμα της νέας BMW 7 Series -στα τέλη της χρονιάς- την 740d xDrive, με 6κύλινδρο σύνολο ισχύος 300 ίππων/ 670 Nm και ήπια υβριδική τεχνολογία. 

Αποστολή: BMW 7 Series και BMW i7

Λίγο αργότερα, την άνοιξη του 2023, θα δούμε και δύο επιλογές plug-in hybrid. Η βασική είναι η 750e xDrive, με θερμικό μοτέρ 310 PS, ηλεκτροκινητήρα 200 PS και συνολική απόδοση 490 ίππων. Σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία προσφέρει αυτονομία 80-89 km, εκπέμπει 28-22 g CO2/km και καταναλώνει 1,2-1,0 lt/100 km. Πιο πάνω συναντάμε τη M760e xDrive, με συνολική ισχύ 571 PS (380 και 200 PS αντίστοιχα). Η κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων διατηρούνται παραπλήσιες, το 0-100 εδώ όμως πέφτει από τα 4,9” στα 4,3”.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως όλα τα θερμικά μοτέρ συνδυάζονται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο Steptronic Sport, οκτώ σχέσεων, που υπόσχεται ακόμα καλύτερη λειτουργία και βελτιωμένη αποδοτικότητα. Από mild hybrid εκδόσεις υπάρχουν ακόμα οι 735i, 740i xDrive και 760i xDrive, οι οποίες όμως απευθύνονται σε αγορές εκτός Ευρώπης.

Για το τέλος αφήσαμε την i7, η οποία δείχνει πως θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος. Με το λανσάρισμα, σε όλες τις αγορές του πλανήτη, θα κυκλοφορήσει η έκδοση i7 xDrive60, η οποία εφοδιάζεται με δύο σύγχρονους ηλεκτροκινητήρες -έναν 258 PS μπροστά και έναν ακόμα 313 PS πίσω- προσφέροντας συνδυαστική ισχύ 544 PS.

Αργότερα θα κυκλοφορήσει και η xDrive70, με υψηλότερη ισχύ και καλύτερες επιδόσεις. Η επιλογή της BMW να ενσωματώσει το μοτέρ, το κιβώτιο και τα ηλεκτρονικά στην ίδια μονάδα περιορίζει τον όγκο, το βάρος και συνάμα εξασφαλίζει ένα σύστημα κίνησης από τα πλέον αποδοτικά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα (93% efficiency factor).
Αποστολή: BMW 7 Series και BMW i7

Αναφορικά με τον συσσωρευτή, είναι ιόντων λιθίου και έχει χωρητικότητα 101,7 kWh. Το ύψος του είναι 11 cm και καλύπτει το πάτωμα του αυτοκινήτου. Σε ένα γρήγορο ταχυφορτιστή DC μπορεί να υποστηρίξει ισχύ έως 195 kW, πηγαίνοντας από το 10-80% σε μόλις 34 λεπτά. Εναλλακτικά, με 10 λεπτά φόρτιση δίνει αυτονομία άνω των 170 km. Και ως λεπτομέρεια κατά την κίνηση, κρατήστε πως για να προειδοποιεί η i7 έγκαιρα τους πεζούς, η BMW στράφηκε στο γνωστό συνθέτη Hans Zimmer για να δημιουργήσει έναν ήχο επιβλητικό, κατάλληλο για την περίσταση.

Τι απομένει από την πρώτη μας γνωριμία στο Μόναχο; Πάρα πολλά, για να χωρέσουν στον πεπερασμένο όγκο μίας πρώτης παρουσίασης. Από τον εντυπωσιακό σχεδιασμό και τα φωτιστικά σώματα, μέχρι την έμφαση στα οικολογικά υλικά και τα state-of-the-art ηλεκτρονικά που ξεπερνούν ίσως οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί σήμερα. Η νέα BMW 7 Series αποτελεί δίκαια τη νέα ναυαρχίδα της BMW. 

Αποστολή: BMW 7 Series και BMW i7

Τι λέει το DRIVE
Η νέα BMW 7 Series αναμφίβολα έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο εξελικτικό βήμα. Παρόλα αυτά, ο ανταγωνισμός με τη νέα Mercedes-Benz S-Class θα είναι σκληρός. Πόσω μάλλον στις ηλεκτρικές εκδόσεις, όπου η εταιρία από τη Φρανκφούρτη επέλεξε να βασιστεί σε διαφορετικό πάτωμα για την κατασκευή της EQS. 

BMW i7 xDrive60
Τεχνολογία BEV, ηλεκτρικό μοτέρ εμπρός, σύγχρονο, με 258 PS και 365 Nm. Ηλεκτρικό μοτέρ πίσω, σύγχρονο, με 313 PS και 380 Nm, μπαταρία ιόντων λιθίου 101,7 kWh, κίνηση σε όλους τους τροχούς, κιβώτιο σταθερής σχέσης μετάδοσης
Συνδυαστική απόδοση 544 PS/745 Nm  
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 6,1
Τελική ταχύτητα 240 km/h
Μέση κατανάλωση 19,6-18,4 kWh/100 km
Αυτονομία 590-625 km
Εκπομπές CO2 0
Διαστάσεις 5.391 x 1.950 x 1.544 mm
Χώρος αποσκευών 500 lt
Βάρος 2.640-2.715 kg
Τιμή Δεν έχει ανακοινωθεί
Μετρήσεις κατασκευαστή

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube