Μπαταρίες της Panasonic θέλει η Mazda για τα μελλοντικά ηλεκτρικά της μοντέλα

Μπαταρίες της Panasonic θέλει η Mazda για τα μελλοντικά ηλεκτρικά της μοντέλα

Η Μazda βρίσκεται σε συζητήσεις με την Panasonic ούτως ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τις κυλινδρικές μπαταρίες της στα επόμενα ηλεκτρικά της μοντέλα.

Η Mazda θέλοντας να ενισχύσει την παρουσία της στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να στηρίξει το μελλοντικό της πλάνο, ξεκίνησε επαφές με την Panasonic για μια πιθανή συνεργασία στο κομμάτι των μπαταριών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Mazda και αφού επιβεβαιώνει την είδηση, απώτερος σκοπός της είναι να μπορέσει να χρησιμοποιήσει στα μελλοντικά της ηλεκτρικά μοντέλα τις μπαταρίες της Panasonic.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου αλλά και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού συνεργασίας των δύο εταιρειών, με τη Mazda να ευελπιστεί πως θα μπορέσει να έρθει σε συμφωνία με την Panasonic.

Θυμίζουμε πως τις κυλινδρικές μπαταρίες της Panasonic χρησιμοποιεί και η Tesla στα αυτοκίνητά της. Πρόκειται για συστοιχίες των γνωστών μας μπαταριών ιόντων λιθίου τύπου 18650 (διάμετρος x μήκος 18x65 mm), χιλιάδες εκ των οποίων βρίσκονται σε κάθε κελί. 

Tesla Battery 18650

Aπό την πλευρά της Panasonic σχετικά με την επικείμενη συνεργασία της με τη Mazda, ο διευθύνων σύμβουλος Kazuo Tadanobu δήλωσε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων της Panasonic για ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον, αφού αυτός είναι και κοινός στόχος και για τη Mazda.

Για τη Mazda, ο διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος Masahiro Moto με τη σειρά του δήλωσε πως «…είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την Panasonic Energy, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στις μπαταρίες ιόντων λιθίου αυτοκινήτων, αναπτύσσοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας…».

Η Mazda στηρίζεται σε αυτή την συνεργασία, για τη βιωσιμότητα του πλάνου της, αφού η Panasonic μπορεί να της προσφέρει αυτό που χρειάζεται στο κομμάτι των μπαταριών. Σύμφωνα με αυτό το πλάνο και όπως ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2022, η Mazda θέλει  το 25% των πωλήσεών της να προέρχεται από την αγορά των ηλεκτρικών έως το 2030, δίνοντας προτεραιότητα στην γρήγορη φόρτισή τους περισσότερο και όχι στην αυτονομία που θα προσφέρουν τα αυτοκίνητά της. 

Mazda Panasonic Batteries

Στα πλαίσια της επικείμενης συνεργασίας τους, η Mazda ελπίζει πως θα μπορέσει επιπλέον να χρησιμοποιήσει μπαταρίες της Panasonic που θα παράγονται στην Ιαπωνία και στη Β. Αμερική, διευκολύνοντας έτσι την παραγωγική διαδικασία των αυτοκινήτων της αλλά και μειώνοντας το κόστος αυτής, ενώ για τη Β. Αμερική συγκεκριμένα υπάρχουν και φορολογικά οφέλη για τους αγοραστές EV που κατασκευάζονται εκεί.

Αν οι επαφές προχωρήσουν και αν τελικά προκύψει συμφωνία, η Mazda θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τις μπαταρίες της στα μοντέλα της από το 2025 και μετά.  
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube