Τύφλα να ’χει ο Ken Block [video]

Τύφλα να ’χει ο Ken Block [video]

Ένα «αρχαίο» Škoda 130 RS με τον Τσέχο οδηγό ράλι Petr Šimurda δείχνει πώς γίνεται ένα Gymkhana με ψίχουλα. Δεν ξέρουμε τι κάνει ο Šimurda στα ράλι, από κοντρόλ όμως είναι άψογος.

Πόσο χρήμα άραγε χρειάζεται για να γυρίσει ο Ken Block ένα video-υπερπαραγωγή για κάποιο από τα Gymkhana του;

Μην βιαστείτε να αναφέρετε ποσό. Σαφώς το νούμερο έχει έξι ψηφία. Αλλά και πόσο χρόνο χρειάζεται σε γύρισμα και μοντάζ… Για το πρώτο εβδομάδες και για το δεύτερο ώρες επί ωρών πάνω σε μπόλικες μονταζιέρες.

Το video που βλέπετε δεν είναι ακριβό και δεν χρειάστηκε παραπάνω από μια εβδομάδα γυρίσματα. Και αναλόγου φθήνιας είναι και η επιλογή του περιβάλλοντος. Όσο για τον οδηγό, πρόκειται για τον Τσέχο «Block», ονόματι Petr Šimurda. Και το αυτοκίνητο, ένα Škoda 130 RS.

Για να θυμηθούμε δε αυτό το θρύλο της αυτοκίνησης, να πούμε ότι κατασκευάστηκε ως πλατφόρμα για γενικό motorsport το 1974 και το 1975 ξεκίνησε τη διεθνή καριέρα του. Εκείνη η χρονιά ήταν και η απαρχή μιας 6ετούς επιτυχημένης πορείας.   

Η επιτυχία του στους αγώνες, σε ράλι και πίστες κράτησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και όχι άδικα αναφέρονταν στο 130 RS ως την «Porsche της Ανατολής». Οι μεγάλες επιτυχίες του 130 RS ήταν η διπλή νίκη στο Ράλι του Monte Carlo το 1977 στη κατηγορία μέχρι τα 1.300 cc και η νίκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τουρισμού, το 1981.

Το Škoda 130 RS είχε τον κινητήρα πίσω και την κίνηση στον πίσω άξονα. Το μοτέρ του απέδιδε 140 PS από 1.300 cc. Στην αγωνιστική διαμόρφωσή του ανέπνεε μέσω δύο διπλών καρμπιρατέρ Weber, το καπάκι του ήταν 8βάλβιδο και το μοτέρ του χρησιμοποιούσε ξηρό κάρτερ. Με διαστάσεις τέσσερα μέτρα σε μήκος, 1,72 m σε πλάτος και μόλις 1,34 m ψηλό, μπορούσε πιάσει στην ευθεία τα 220 km/h. Η παραγωγή του Skoda 130 RS τερματίστηκε το 1981

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube