Τέλος συνεργασίας Hyundai-Kia και Rimac [video]

Τέλος συνεργασίας Hyundai-Kia και Rimac [video]

Ο Όμιλος Hyundai τερματίζει τη συνεργασία του με τον κατασκευαστή ηλεκτρικών σούπερκαρ, Rimac. Απόφαση που έχει να κάνει με τους στενότερους δεσμούς που συνδέουν πλέον τον Κροάτη κατασκευαστή με την Porsche.

Τέλος συνεργασίας Hyundai-Kia και Rimac

Ο Όμιλος Hyundai τερματίζει τη συνεργασία του με τον κατασκευαστή ηλεκτρικών σούπερκαρ, Rimac. Απόφαση που έχει να κάνει με τους στενότερους δεσμούς που συνδέουν πλέον τον Κροάτη κατασκευαστή με την Porsche.

Το 2019, η Hyundai και η Kia επένδυσαν 80 εκατομμύρια ευρώ για μερίδιο 12% στη Rimac. Ο σκοπός της επένδυσης ήταν να συνεργαστούν για την εξέλιξη ενός ηλεκτρικού σπορ αυτοκινήτου για την γκάμα «N» της Hyundai. Και ενός δεύτερου σπορ μοντέλου που θα χρησιμοποιούσε κυψέλη υδρογόνου. Αυτά τα δύο πρότζεκτ θα αναλάμβανε εξ ολοκλήρου η Hyundai, τα οποία θα τα διαχειριζόταν η ίδια εσωτερικά.

Ωστόσο, προσώρας δεν υπάρχει καμία ένδειξη αν οι Κορεάτες θα πουλήσουν τις μετοχές τους στην κροατική start-up ή θα παραμείνουν μέτοχοι. Αυτή η αλλαγή πλεύσης για τον κορεατικό όμιλο οφείλεται στους ενισχυμένους δεσμούς που αναπτύχθηκαν μεταξύ της Rimac και της Porsche από το 2021.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίζουμε ότι η Porsche αύξησε το μερίδιό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Rimac από 10% σε 24% που είναι διπλάσιο από αυτό της Hyundai-Kia. Ταυτόχρονα, η Rimac δημιούργησε την κοινοπραξία Bugatti-Rimac με την Porsche, η οποία παραχωρεί τον έλεγχο της γαλλικής ιστορικής φίρμας των σούπερκαρ στο αφεντικό της Rimac. Αυτός ο τελευταίος κατέχει το 55% των μετοχών έναντι 45% της Porsche. Ως εκ τούτου, ο ρόλος που διαδραμάτιζε πλέον η Hyundai στην start-up έγινε λιγότερο σαφής και πάνω από όλα, ο κορεατικός όμιλος βρέθηκε σε θέση μετόχου μειοψηφίας.

Τέλος συνεργασίας Hyundai-Kia και Rimac
Ο Όμιλος Hyundai τον περασμένο Σεπτέμβριο, μαζί με το πρωτότυπο Vision FK, είχε αποκαλύψει το πιο πρόσφατό της σπονδυλωτό σύστημα κυψέλης καυσίμου, σε δύο μεγέθη, 100 kW και 200kW. Που μπορούν να τοποθετηθούν μαζί για βαρέα οχήματα, ενώ μια συστοιχία των δέκα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σύστημα παραγωγής δύο μεγαβάτ.


Το πρότζεκτ του ηλεκτρικού σπορ αυτοκινήτου που ξεκίνησε ο Όμιλος Hyundai με τη Rimac θα ολοκληρωθεί εσωτερικά με την παρουσίαση αυτού του μοντέλου N να έχει προγραμματιστεί για το 2023. 

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι το δεύτερο πρότζεκτ που αφορά την εξέλιξη ενός σπορ μοντέλου με κυψέλη καυσίμου που ανακοινώθηκε από το πρωτότυπο Hyundai Vision FK το 2021, δεν θα έχει συνέχεια. 

Ερωτηθείσα από τους συναδέλφους μας από το Automotive News Europe, η κορεατική εταιρεία δεν απάντησε ως προς τις μελλοντικές προθέσεις της όσον αφορά τη συμμετοχή της στη Rimac. Από την κροατική πλευρά, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η start-up είχε «δύο υψηλού προφίλ ενεργά πρότζεκτ σε εξέλιξη [με τη Hyundai], με το ένα έργο να έχει ολοκληρωθεί και πολλά μελλοντικά να βρίσκονται υπό συζήτηση».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube