Ρεκόρ! $100+ δισ. σε μερίσματα για μετόχους των πετρελαϊκών!

Ρεκόρ! $100+ δισ. σε μερίσματα για μετόχους των πετρελαϊκών!

Τα μερίσματα που θα καταβληθούν στους μετόχους των πετρελαϊκών εταιρειών το 2023 θα φτάσουν σε ύψος-ρεκόρ. Σύμφωνα με τον Guardian, η BP, η Shell, η Chevron, η ExxonMobil και η TotalEnergies θα χρυσώσουν τους επενδυτές τους όσο ποτέ άλλοτε.

Εταιρείες πετρελαίου

Σύμφωνα με το IEEFA (Institute for Energy Economics and Financial Analysis), οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, πληρώνουν επί του παρόντος μερίσματα-ρεκόρ στους μετόχους τους για το 2023.

Αστρονομικές πληρωμές από τις BP, Shell, Chevron, ExxonMobil και TotalEnergies, που ακολουθούν επίσης ένα έτος «κερδών-ρεκόρ για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η Shell σχεδιάζει να καταβάλει ως μέρισμα $23 δισ. στους μετόχους της. Το ποσό αυτό είναι έξι φορές υψηλότερο από τις επενδύσεις της εταιρείας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Εταιρείες πετρελαίου

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας βρίσκονται σε αναταραχή. Αυτός ο πόλεμος προκάλεσε αύξηση της τιμής του πετρελαίου και προκάλεσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν το 2022 ήταν ήδη έτος-ρεκόρ στις καταβολές μερισμάτων (σχεδόν $104 δισ.) στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, το 2023 θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Ωστόσο, το 2023 οι τιμές των ορυκτών καυσίμων και των προϊόντων τους μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2022. Αυτό είχε αποτέλεσμα χαμηλότερα κέρδη για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, η BP, η Shell, η Chevron, η ExxonMobil και η TotalEnergies σκοπεύουν να διανείμουν εξαιρετικά υψηλά μερίσματα στους μετόχους τους. Για τον Trey Cowan, αναλυτή στην IEEFA, «οι πέντε υπέρ-μεγάλοι θα ξεπεράσουν τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν το 2022».

Εταιρείες πετρελαίου

Η Shell, για παράδειγμα, σχεδιάζει να καταβάλει ως μέρισμα 23 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους της. Το ποσό αυτό είναι έξι φορές υψηλότερο από τις επενδύσεις της εταιρείας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αρκετά για να σου κουνηθεί ο εγκέφαλος. Οι περισσότερες εταιρείες πετρελαίου συνεχίζουν να προσφέρουν «γενναιόδωρες ανταμοιβές στους μετόχους τους, την ίδια στιγμή που δέχονται αυξανόμενη πίεση να πουλήσουν τις μετοχές τους», σύμφωνα με τον Guardian.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το πετρέλαιο «τελειώνει» και η Σαουδική Αραβία το καταλαβαίνει

Σύμφωνα με τον Dieter Helm, καθηγητή οικονομικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, αυτές οι πληρωμές-ρεκόρ «υποδηλώνουν ότι η βιομηχανία παραμένει σίγουρη για τη μελλοντική κερδοφορία της». Άλλοι πιστεύουν ότι αυτές οι ανταμοιβές χρησιμοποιούνται για να αποσπάσουν την προσοχή των επενδυτών από τις αντιδράσεις του κοινού κατά της βιομηχανίας πετρελαίου.

Εταιρείες πετρελαίου

Το 2023 ωστόσο, οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων θα μπορούσαν να υποβιβαστούν στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των μερισμάτων-ρεκόρ. Οι τράπεζες έχουν μπει σε τροχιά κορυφής. Ο Trey Cowan είναι πεπεισμένος ότι «στη βιομηχανία πετρελαίου αρχίζει να αδειάζει το σεντούκι του πολέμου που χρησιμοποιείται για να πληρώνει τους μετόχους». Σύμφωνα με τον Cowan, οι μελλοντικές διανομές από αυτές τις εταιρείες αναμένεται να μειωθούν.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube