Το πετρέλαιο «τελειώνει» και η Σαουδική Αραβία το καταλαβαίνει

Το πετρέλαιο «τελειώνει» και η Σαουδική Αραβία το καταλαβαίνει

Η Σαουδική Αραβία που ειδικεύεται στο πετρέλαιο εδώ και δεκαετίες θέλει να γίνει «ένα δυνατός πόλος» για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, διαφοροποιώντας τις εξαγωγές της.

Σαουδική Αραβία

Το βασίλειο του Mohammed ben Salmane, διαδόχου στη Σαουδική Αραβία, θα επενδύσει στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στην κατασκευή οχημάτων υδρογόνου.

Σήμερα, τα πετρελαιοειδή αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών της χώρας (σχεδόν το 90%). Αλλά η ζήτηση είναι πιθανό να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, επομένως η κυβέρνηση σχεδιάζει με το βλέμμα προς τα εμπρός. Η Σαουδική Αραβία λοιπόν, αναζητά νέους τρόπους για να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να ξεκινήσει έναν παγκόσμιο μετασχηματισμό.

Το πρώτο βήμα στη νέα στρατηγική στη Σαουδική Αραβία αποτελεί η ανάπτυξη εθνικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Σαουδική Αραβία

Η χώρα προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τους υδρογονάνθρακες εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας θέλουν να αναπτύξουν έναν πραγματικό «κόμβο κατασκευής αυτοκινήτων» στη Μέση Ανατολή. Αυτά είναι τα λόγια του υπουργού Επενδύσεων Khalid Al-Falih σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η χώρα θέλει να προσελκύσει Ασιάτες κατασκευαστές αυτοκινήτων και η βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκεται στο επίκεντρο του πρότζεκτ του Σαουδάραβα ηγέτη. Μέχρι το 2030, η Σαουδική Αραβία εκτιμά ότι θα μπορεί να κατασκευάζει 500.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως. Για να το πετύχει αυτό, η χώρα επικεντρώνει τις προσπάθειές της σε όλες τις «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και ιδιαίτερα στην εξόρυξη ορυκτών που είναι απαραίτητα για την εξέλιξη μπαταριών.

Σαουδική Αραβία

Παράδειγμα αυτής της αναδυόμενης αυτοκινητοβιομηχανίας, ένα εργοστάσιο ελαστικών που θα δημιουργηθεί, για παράδειγμα, σε αυτή τη χώρας της Μέσης Ανατολής. Λάστιχα με τα οποία θα εφοδιάζονται για πρώτη τοποθέτηση τα εργοστάσια της Lucid και της Hyundai, δύο κατασκευαστών που σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στη χώρα. Η αμερικανική φίρμα έλαβε πρόσφατα επίσημη άδεια να κατασκευάζει τα αυτοκίνητά της στη Σαουδική Αραβία. Τα πρώτα αυτοκίνητα μάλιστα θα βγουν από τη γραμμή παραγωγής το 2024.

Ο Khalid Al-Falih πιστεύει ότι η χώρα του «ελέγχει όλα τις περιπτώσεις». Παρά τις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις, ο υπουργός είναι πεπεισμένος ότι «πολλοί Ασιάτες κατασκευαστές» θα μπορούσαν να πειστούν από τη Σαουδική Αραβία να δημιουργήσουν εκεί τα μελλοντικά εργοστάσιά τους για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube