Ποζάρουν μαζί οι Aston Martin DB5 και DB12

Ποζάρουν μαζί οι Aston Martin DB5 και DB12

Η πρώτη παρουσίαση της εμβληματικής Aston Martin DB5 πραγματοποιήθηκε το μακρινό 1963. 60 χρόνια μετά, το πανέμορφο κουπέ ποζάρει δίπλα στην νέα και ωραία DB12

Aston Martin DB5

Σαφώς και η ομορφιά είναι υποκειμενική. Δύσκολα όμως θα βρεθεί κάποιος που δεν θα γοητευτεί από την Aston Martin DB5.

Πρόκειται κατά τεκμήριο για ένα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ. Για να γιορτάσει την 60η επέτειό της, η Aston Martin διοργάνωσε μια φωτογράφιση μαζί με το σύγχρονο alter ego της, την επίσης σαγηνευτική DB12.

Aston Martin

Όταν παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (ΙΑΑ 1963), η Aston Martin DB5 φορούσε έναν 6κύλινδρο ατμοσφαιρικό κινητήρα 4,0 lt, ικανό να αποδίδει 282 PS. Επρόκειτο στην ουσία για την αναβαθμισμένη έκδοση του κινητήρα των 3,7 lt που φορούσε η Aston Martin DB4 του 1958.

H Aston Martin DB5 θεωρείται από πολλούς το ομορφότερο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ

Aston Martin

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Sold out η Aston Martin Valour

Η επιτάχυνση ήταν αρκετά ικανοποιητική, με τα πρώτα 0-100 km/h να έρχονται σε 8” και την τελική να σταματάει στα 242 km/h. Αυτές οι αν μη τι άλλο εντυπωσιακές για τα δεδομένα της εποχής επιδόσεις, ώθησαν τους ανθρώπους από το Gaydon να γράψουν περήφανα στη διαφημιστική τους μπροσούρα ότι «η DB5 είναι το ταχύτερο κανονικό τετραθέσιο GT στον κόσμο».

Εκτός από γρήγορό, το πάλαι ποτέ αυτοκίνητο του James Bond, που εμφανίστηκε στην ταινία Goldfinger του 1964, έφερε μια σειρά από νέα, επαναστατικά χαρακτηριστικά, όπως ηλεκτρικά παράθυρα και κλιματισμό.

Aston Martin

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Έρχονται τέσσερα νέα ηλεκτρικά μοντέλα από την Aston Martin

Τι συμβαίνει όμως με τη σημερινή διάδοχο της Aston Martin DB5; Η DB12 έχει υπερδιπλάσια ισχύ, χάρη στον κινητήρα V8 4,0 λίτρων twin-turbo της AMG με 671 ίππους.

Στα του ένδοξου παρελθόντος και πάλι, η Aston Martin DB5 αποτέλεσε ένα από τα αγαπημένα αυτοκίνητα του διεθνούς τζετ-σετ. Ο Mick Jagger, αλλά και ο Robert Plant των Led Zeppelin πρόσθεσαν στη συλλογή τους από μία Aston Martin DB5. Λάτρης του συγκεκριμένου μοντέλου αποδείχτηκε επίσης ο κωμικός Peter Sellers και ο σχεδιαστής μόδας Ralph Lauren.

Aston Martin

Συνολικά, κατασκευάστηκαν 1.020 Aston Martin DB5. Από αυτές, 887 αφορούσαν κουπέ εκδόσεις, 123 ήταν κάμπριο, ενώ από το εργοστάσιο βγήκαν και δώδεκα shooting brakes. Η αντικατάστασή της ήρθε ύστερα από δύο χρόνια, με την DB6 να αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο της διαδοχής.

Aston Martin

Για την ιστορία, η Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης του 1963 έμελλε να είναι σημαντική για την αυτοκίνηση, καθώς πέρα από την Aston Martin DB5, η Porsche έφερε το πρώτο πρωτότυπο της 911, ως Type 901.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube