Πόσο έχουν μειωθεί οι εκπομπές CO₂ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια;

Πόσο έχουν μειωθεί οι εκπομπές CO₂ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια;

Παρά τους στόχους μείωσης ρύπων που έχουν τεθεί στην Γηραιά Ήπειρο για τα νέα αυτοκίνητα Οι εκπομπές CO₂ από τις μεταφορές στην ΕΕ δεν έχουν μειωθεί από το 2011, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA).

CO2 Emissions

Μπορεί οι κινητήρες των αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια να είναι πιο «καθαροί», ώστε να μειωθούν οι εκπομπές CO₂, εντούτοις όμως ο αυξημένος όγκος των αυτοκινήτων φαίνεται πως αντισταθμίζει τις «πράσινες» πολιτικές.

Η ΕΕ είχε σημαντική επιτυχία στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) σε διάφορους τομείς, αλλά το CO₂ από τις οδικές μεταφορές συνέχισε να αυξάνεται. Το 2021, αποτελούσε το 23% των συνολικών εκπομπών GHG της ΕΕ, με τα επιβατικά αυτοκίνητα να ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Παρά τις προσπάθειες της ΕΕ, οι εκπομπές CO₂ παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα

CO2 Emissions

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μεγάλα SUV, απειλή για τον αστικό ιστό και τον δημόσιο χώρο

Συγκεκριμένα, οι εκπομπές από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παρέμειναν σταθερές μεταξύ των ετών 2011 και 2022, ενώ μειώθηκαν οριακά οι εκπομπές από τα βενζινοκίνητα μοντέλα (-4,6%). Ενώ τα πρότυπα της ΕΕ έχουν κάνει τους κινητήρες πιο αποδοτικούς την τελευταία δεκαετία, αυτά τα κέρδη έχουν ακυρωθεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των πωλήσεων των SUV. Τα τελευταία έχουν αυξήσει τη μάζα τους κατά περίπου 10%, τη στιγμή που και οι κινητήρες τους γίνονται ισχυρότεροι.

Στη δεκαετία του 2010, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εκμεταλλεύτηκαν τα κενά στις απαιτήσεις δοκιμών για να επιτύχουν μειωμένες εκπομπές σε εργαστηριακό περιβάλλον, δημιουργώντας ένα τεράστιο χάσμα με τις πραγματικές εκπομπές. Μετά το dieselgate ένας νέος κύκλος δοκιμών μείωσε, αλλά δεν εξάλειψε το χάσμα μεταξύ των αποτελεσμάτων των δοκιμών και των εκπομπών του πραγματικού κόσμου.

«Μια πραγματική και απτή μείωση των εκπομπών  CO₂ των αυτοκινήτων δεν θα συμβεί όσο κυριαρχεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης», δήλωσε ο Pietro Russo, μέλος της ECA, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μονόδρομος για την μείωση των ρύπων.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube