Πωλείται το τελευταίο SΑΑΒ!

Πωλείται το τελευταίο SΑΑΒ!

Ένας από τους νοσταλγούς της σουηδικής φίρμας θα έχει την ευκαιρία μέχρι το τέλος του χρόνου να βάλει στο χέρι το τελευταίο SAAB που φτιάχτηκε από τη NEVS. Ένα 9-3 turbo με 220 άλογα.

Το κινεζικό γκρουπ που ανέλαβε το 2012 τη SAAB, όταν αυτή πτώχευσε, δεν διέκοψε τελείως την παραγωγή των σουηδικών μοντέλων. Υπό τη National Electric Vehicle Sweden ή NEVS, η παραγωγή του 93 ξανάρχισε στο τέλος του 2013 και, μέσα στο 2014, κατασκεύασε περίπου 420 κομμάτια από διαφορετικά μοντέλα. Kαι το τελευταίο από αυτά και τελευταίο SAAB της Ιστορίας θα πουληθεί μέχρι το τέλος του έτους, όπως επιβεβαιώνει η NEVS. Να θυμίσουμε ότι πλέον η NEVS είναι συνεργάτης με την Koenigsegg, προκειμένου να εξελίξουν από κοινού ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Πρόκειται για ένα 93 του 2014 σε έκδοση turbo. Κάτω από το καπό του βρίσκεται ένα δίλιτρο 4κύλινδρο μοτέρ με 220 άλογα. Ομολογκαρισμένο με εκπομπές CO2 στα 200 g/km, όσα εκπέμπει σήμερα, για παράδειγμα, ένας γερμανικός κινητήρας V8 μέσης ισχύος.

Το αυτοκίνητο έχει μόλις 5 km στο οδόμετρο, οπότε και είναι «κούτα». Δεν γνωρίζουμε να πούμε τι θα μπορούσε να κάνει ο αγοραστής (στην πραγματικότητα θα εξαρτηθεί από τη νομοθεσία της χώρας του), αλλά φανταζόμαστε ότι το αυτοκίνητο δεν θα αντιμετωπίσει θέμα στην ταξινόμησή του. Καθώς, από τη στιγμή που υφίσταται έγκριση Τύπου σε μια χώρα της ΕΕ θα μπορούσε άνετα να ταξινομηθεί σε οποιαδήποτε άλλη της κοινότητας, φυσικά και στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αγοράζοντας μεταχειρισμένο SAAB 93 2003-2012

Η εκτίμηση τιμής είναι άγνωστη για τη σουηδική μπερλίνα, αλλά η αγορά της τελικά δεν ενέχει και μεγάλο ρίσκο, αφού θυμηθείτε ότι εξακολουθεί να υπάρχει δίκτυο SAAB στην Ευρώπη για after sales. Επισκευές, πρόσβαση σε ανταλλακτικά και συντήρηση μπορούν να γίνουν άνετα.

Η NEVS θα παρουσιάσει το 93 στο Trollhättan αυτό το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια των ετήσιων εορτασμών του Saab Car Museum Festival, με τη δημοπρασία να πραγματοποιείται αργότερα μέσα στο 2019.

saab 9-3

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να αποφασιστεί εάν τα έσοδα από την πώληση θα δοθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για να ξαναθυμηθούμε λίγο τα πράγματα, η SAAB σταμάτησε την παραγωγή των 93 το 2011, με σχέδια να αποκαλύψει ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο στο επόμενο αυτοκίνητο στο Σαλόνι του Παρισιού. Θα ήταν ένα εντυπωσιακού σχεδιασμού διθέσιο κουπέ, με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.6 λίτρων και 200 ίππων από την BMW.

Η κατάρρευση της εταιρείας το 2012 έθεσε τέλος στην εξέλιξη του νέου 93 και η παραγωγή τελευταίου 93 συνεχίστηκε στο πλαίσιο της NEVS το 2013, με τη συνεισφορά περίπου 400 εξωτερικών προμηθευτών. Η παραγωγή του έληξε τελικά το 2014, με μόλις 420 μονάδες να έχουν αφήσει πίσω τους τη γραμμή παραγωγής το πρώην εργοστάσιο της SAAB στο Trollhättan, στη νότιο Σουηδία.

Το 2018, η NEVS άρχισε να παράγει το 93 EV, μια ηλεκτρική μπερλίνα αυτονομίας 300 km, βασισμένη στο συμβατικό, θερμικό SAAB.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube