Η Hyundai έτοιμη για εργοστάσιο στη Σαουδική Αραβία

Η Hyundai έτοιμη για εργοστάσιο στη Σαουδική Αραβία

Η Hyundai, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία σημαντική επένδυση, με την ανέγερση μεγάλης μονάδας παραγωγής στη Σαουδική Αραβία.

Hyundai Logo

Η Σαουδική Αραβία μοιάζει ελκυστικός προορισμός για αυτοκινητικές επενδύσεις, με τα πετροδόλαρα να ρέουν άφθονα. Η διαχρονικά ρευστή όμως κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οδηγεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τέτοιου είδους εγχειρήματα. Η Hyundai όμως είναι έτοιμη να το τολμήσει.

Μετά την αμερικανική εταιρεία Lucid, η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία είναι έτοιμη να κάνει τα πρώτα της βήματα στη Σαουδική Αραβία, με την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου. Η Hyundai θα κατασκευάσει από κοινού αυτή τη μονάδα παραγωγής με το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF), το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας.

Οι δύο πλευρές εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν ότι το εργοστάσιο θα είναι σε θέση να παράγει περί τα 50.000 αυτοκίνητα, τόσο με θερμικά, όσο και με ηλεκτρικά μοτέρ ετησίως. Δεν δόθηκαν όμως πληροφορίες σχετικά με τα μοντέλα που θα κατασκευάζονται εκεί. Συν τοις άλλοις, αυτό θα είναι το πρώτο νοτιοκορεατικό εργοστάσιο στη Μέση Ανατολή.

Η κατασκευή του εργοστασίου θα ξεκινήσει το 2024, με τα πρώτα αυτοκίνητα να μπαίνουν στη γραμμή παραγωγής το 2026

Hyundai Production

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας πως «η Hyundai θα ενεργήσει επίσης ως στρατηγικός τεχνολογικός εταίρος για την υποστήριξη της ανάπτυξης του νέου εργοστασίου παραγωγής, παρέχοντας τεχνική και εμπορική βοήθεια».

Το PIF θα κατέχει το 70% των μετοχών της νέας κοινοπραξίας, ενώ η Hyundai θα κατέχει το υπόλοιπο 30%. Η συνολική επένδυση για το έργο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο θα ξεκινήσει εντός του 2024, με τα πρώτα αυτοκίνητα να μπαίνουν στη γραμμή παραγωγής το 2026.

Η ανάπτυξη της εν λόγω εγκατάστασης θα γίνει από την Hyundai πιθανότατα στην King Abdullah Economic City κοντά στην Τζέντα, σύμφωνα με τον Park Jiwoo, ανώτερο διευθυντή στην ομάδα εξωτερικών υποθέσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Θα έχει δε ευεργετικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία, καθώς θα ανοίξουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας, όπως δήλωσε ο Park Jiwoo.

Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βλέπει με πολύ καλό μάτι την προοπτική αυτή, μιας και θέλει να ανοίξει κι άλλα οικονομικά πεδία, πέρα από το πετρέλαιο.

Στην πρωτοβουλία αυτή πρωτοστατεί η PIF, η οποία επένδυσε στην αμερικανική νεοφυή εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Lucid και την έπεισε να κατασκευάσει την πρώτη της διεθνή εγκατάσταση στη Σαουδική Αραβία.

Hyundai Plant Indonesia

Παράλληλα, η PIF δημιούργησε τη δική της μάρκα, με την ονομασία Ceer και επενδύει διεθνώς αλλά και εγχωρίως για να εξασφαλίσει τα μέταλλα και τα ορυκτά που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας αλυσίδας εφοδιασμού για τη βιομηχανία.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να κατασκευάζει πάνω από 300.000 αυτοκίνητα το χρόνο, έως το 2030.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube