Παγκόσμια ανησυχία από την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία

Παγκόσμια ανησυχία από την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία

Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει ανέβει κατά 19% - Το Ιράν «δείχνει» σαν υπαίτιο ο Trump που δηλώνει έτοιμος για αντίποινα.

Παγκόσμια ανησυχία από τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα μετά τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco.
Οι επιθέσεις έγιναν το Σάββατο το πρωί και προκάλεσαν την «προσωρινή» διακοπή της παραγωγής στις δύο εγκαταστάσεις οι οποίες χτυπήθηκαν και οι οποίες συνεισφέρουν περίπου τη μισή παραγωγή της γιγαντιαίας εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας.

Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής της Aramco, προστίθεται στην επίσημη ανακοίνωση.
Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, σχεδόν το 6% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Σαν αποτέλεσμα των επιθέσεων και της διακοπής της παραγωγής η τιμή του αργού πετρελαίου εκτοξεύτηκε αμέσως. Τη Δευτέρα το πρωί η αύξηση ήταν της τάξης του 10% για να φτάσει λίγο μετά το μεσημέρι στο 19%. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco ανέφερε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση της παραγωγής πετρελαίου. Εντός της ημέρας, όπως υποστήριξε, θα καλυφθεί το 1/3 της παραγωγής πετρελαίου.

Παρά το γεγονός ότι την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη, οι ΗΠΑ δεν πείθονται με τον Πρόεδρο Trump να δηλώνει πως υπεύθυνο είναι το Ιράν. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ το FBI λέει πως είχε από καιρό προειδοποιήσει για τους κινδύνους επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και σε άλλους στόχους, ενδεχομένως και μέσα στο έδαφος των ΗΠΑ.

Το Ιράν αρνείται πάντως πως έχει οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση με την Τεχεράνη να διαμηνύει ότι είναι έτοιμη για εμπόλεμη σύρραξη με την Ουάσινγκτον την ώρα που ο Trump ανταπαντά ότι έχει έτοιμα τα όπλα του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πάντως έδωσε εντοή να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου στο Τέξας για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube