Ο Roberto Giolito σκιτσάρει τρεις γενιές του FIAT 500 [video]

Ο Roberto Giolito σκιτσάρει τρεις γενιές του FIAT 500 [video]

Το αυτοκίνητο που δεν έχει σταματήσει να χαμογελά από το 1957 μέχρι σήμερα.

H FCA δημοσίευσε ένα βίντεο με τίτλο "Το αυτοκίνητο που συνεχίζει να χαμογελά" αναφερόμενη στο FIAT 500 που διατηρεί το χαριτωμένο σχεδιασμό του εμβληματικού μοντέλου του 1957 στις σύγχρονες μετενσαρκώσεις του. Πρωταγωνιστής του βίντεο είναι ο Roberto Giolito, ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής αυτοκινήτων (πρώην αρχισχεδιαστής της FIAT και σημερινός υπεύθυνος του FCA Heritage) που σκιτσάρει με μαεστρία τις τρεις γενιές του 500.

Έχοντας ενταχθεί στη FIAT το 1989, ο Roberto Giolito είχε την ευκαιρία να εργαστεί με τον Dante Giacosa, τον άνθρωπο που μεταξύ άλλων δημιούργησε το εμβληματικό Fiat 500 του 1957. Λίγο μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Centro Style της Fiat το 2001, ο Giolito θα ερχόταν αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην καριέρα του - την αναβίωση του Fiat 500. Ο Giolito κατάφερε να μεταφράσει με επτυχία τις γραμμές του μοντέλου στο σήμερα.

FIAT 500

Την αρχή έκανε το πρωτότυπο Trepiùno (2004) που αποτέλεσε τη βάση για την εξέλιξη του μοντέλου παραγωγής (2007) το οποίο κέρδισε σειρά διακρίσεων αλλά και την αγάπη εκατομμυρίων οδηγών σε όλο τον κόσμο παραμένοντας με μικρές αισθητικές επεμβάσεις στην παραγωγή μέχρι και σήμερα. Η μεταφορά του κινητήρα από το πίσω μέρος στο εμπρός αποτέλεσε μια ακόμα πρόκληση, αλλά η ομάδα του Giolito κατάφερε να διατηρήσει τις αναλογίες καθώς και τις μινιμαλιστικές γραμμές στη μάσκα διατηρώντας αναλλοίωτο το "χαμογελαστό" πρόσωπο του μοντέλου.

Το 2020 ήταν η σειρά της αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης του FIAT 500 να συνεχίσει την παράδοση με μια ολοκαίνουρια πλατφόρμα και εξελιγμένο σχεδιασμό που όμως παραμένει πιστός στις διαχρονικές γραμμές που το έκαναν τόσο αγαπητό στο ευρύ κοινό.

FIAT 500 Electric

Ο Roberto Giolito που σήμερα έχει τη διεύθυνση της FCA Heritage, του τμήματος που έχει σκοπό τη διατήρηση και προώθηση της ιστορικής κληρονομιάς των μαρκών της FCA, συνεχίζει να σχεδιάζει με το ίδιο πάθος. Έχοντας ζήσει και τις τρεις γενιές του 500, με γρήγορες και καθαρές γραμμές περιγράφει στο χαρτί τη φόρμα και τα χαρακτηριστικά τους. Ένας πραγματικός καλλιτέχνης και εραστής της αυτοκίνησης, ο οποίος έχει ιδιαίτερη εκτίμηση στους ‘Έλληνες σχεδιαστές, όπως τον Αλέξανδρο Λιώκη που ανήκει στο δυναμικό της Alfa Romeo, αλλά και τον Θάνο Παππά, σχεδιαστή και δημοσιογράφο, ο οποίος το 2013 είχε κερδίσει με το πρωτότυπο AiUTO στο διαγωνισμό σχεδιασμού της Fiat.   

Ακολουθεί το βίντεο με τον Roberto Giolito να σκιτσάρει στο νέο χώρο εργασίας του, δηλαδή μέσα στο FCA Heritage Hub.

[Πηγή: FCA]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube