Επίσημο: Νέο FIAT 500 [video]

Επίσημο: Νέο FIAT 500 [video]

Η νέα γενιά του 500 είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της FIAT.

Μετά από τη χθεσινή διαρροή φωτογραφιών, ο πρόεδρος της FIAT, Olivier Francois, παρουσίασε επίσημα στο Μιλάνο (μέσω διαδικτύου) την τρίτη γενιά του 500 - ή αλλιώς το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο του FCA Group - η οποία συνδυάζει στυλ, προηγμένη τεχνολογία, συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις και μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Αισθητικά, το νέο 500 διατηρεί όλα τα στοιχεία που έκαναν τόσο αναγνωρίσιμη την προηγούμενη γενιά η οποία παρουσιάστηκε το 2007 ως σύγχρονη μετενσάρκωση του κλασικού μοντέλου από το μακρινό 1957. Παρόλο που βασίζεται σε μια νέα ηλεκτρική πλατφόρμα και το αμάξωμα έχει ανασχεδιαστεί πλήρως, το 500 διατηρεί παρόμοιες αναλογίες και συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις. Πιο συγκεκριμένα το μήκος είναι 3,63 m (+60 mm), το πλάτος 1,69 m (+60 mm), το ύψος 1,48 m και το μεταξόνιο είναι 2,32 m (+20mm) με θετικό αντίκτυπο στους χώρους της καμπίνας.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, το μικρό της FIAT παρουσιάστηκε αρχικά σε έκδοση cabrio με υφασμάτινη αναδιπλούμενη οροφή ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και οι κλειστές εκδόσεις.

FIAT 500

Στο εμπρός μέρος παραμένουν τα χαρακτηριστικά διπλά στρογγυλά φώτα - ή τουλάχιστον το περίγραμμά τους - με σύγχρονα γραφικά LED τα οποία μπλέκονται με το αμάξωμα. Στη θέση του σήματος της FIAT στο κοντό ρύγχος, βρίσκουμε πλέον την επιγραφή 500 με δύο λωρίδες από χρώμιο σε κάθε πλευρά. Πιο χαμηλά στον προφυλακτήρα οι ανασχεδιασμένες εισαγωγές αέρα έχουν κυψελωτό φόντο.

Στο προφίλ, το μοντέλο είναι άμεσα αναγνωρίσιμο χάρη στις αναλογίες, το σχήμα των παραθύρων με χρωμιωμένο πλαίσιο και το παχύ B-Pillar σε μαύρο χρώμα, αλλά και την ευθεία γραμμή χαρακτήρα που αποτελεί προέκταση της βάσης του καπό και ενσωματώνει τα πλευρικά φλας. Η νέα γενιά έχει πιο καθαρές γραμμές με ελαφρώς φουσκωμένα φτερά και πιο διακριτικές χειρολαβές στις μεγάλες πόρτες. Την εικόνα συμπληρώνουν οι πολυάκτινες ζάντες μεγάλης διαμέτρου, αλλά και η υποδοχή φόρτισης που βρίσκεται στο σημείο που παλιά βρίσκαμε την τάπα βενζίνης.

Πίσω, το χρώμιο έχει εξαφανιστεί, τα φώτα έχουν πιο ορθογώνιο σχήμα και πιο μοντέρνα γραφικά LED, ο προφυλακτήρας έχει λιτή σχεδίαση και η πόρτα του χώρου αποσκευών απέκτησε ένα ρετρό φούσκωμα πάνω από την πινακίδα

FIAT 500

Κίνηση στο μοντέλο δίνει ένας ηλεκτροκινητήρας με απόδοση 118 PS (87 kW). Η επιτάχυνση 0-100km/h ολοκληρώνεται σε 9" (0-50 km/h σε 3,1") ενώ η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 150 km/h. Όπως ορίζει η νομοθεσία, στο μέλλον το ηλεκτρικό 500 θα εξοπλίζεται με σύστημα AVAS που θα εκπέμπει ήχο προειδοποίησης των πεζών σε ταχύτητες έως 20 km/h. Ειδικά για το μοντέλο, η FIAT επέλεξε τον χαρακτηριστικό ήχο του Amacord του Nino Rota θέλοντας να αναδείξει το ιταλικό του ταπεραμέντο.

Οι μπαταρία λιθίου που είναι τοποθετημένη στο πάτωμα του αυτοκινήτου έχει χωρητικότητα 42 kWh και επιτρέπει αυτονομία έως 320 km (WLPT) ανάμεσα σε κάθε φόρτιση. Με τον ταχυφορτιστή 85kW, η μπαταρία χρειάζεται 35 λεπτά για να φτάσει στο 80% της ενέργειάς της, ενώ όπως αναφέρει η FIAT μέσα σε 5 λεπτά έχει προστεθεί αρκετή ενέργεια για αυτονομία 50 km. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα φόρτισης μέσω οικιακής πρίζας, ή με το σύστημα Easy Wallbox.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα οδήγησης - Normal (κανονική λειτουργία), Range (οδήγηση μόνο με το πεντάλ του γκαζιού) και Sherpa (ειδική λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας ώστε να φτάσει το όχημα στον κοντινότερο σταθμό φόρτισης).

Το νέο 500 είναι το πρώτο αυτοκίνητο της κατηγορίας με αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα intelligent Adaptive Cruise Control (iACC) ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα ανάλογα με το προπορευόμενο όχημα ελέγχοντας για εμπόδια, πεζούς ή ποδηλάτες, μέσω ειδικής κάμερας, ενώ το σύστημα διατήρησης πορείας ακολουθεί τη λωρίδα κυκλοφορίας. Επιπλέον υπάρχει το Intelligent Speed Assist που διαβάζει τα όρια ταχύτητας, το Urban Blind Spot για τις τυφλές γωνίες και το Attention Assist που προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση κόπωσης.

FIAT 500

Σημαντική είναι η αναβάθμιση στην καμπίνα με πιο premium σχεδίαση, περισσότερη τεχνολογία και καλύτερης ποιότητας υλικά για τις επενδύσεις. Ένα διακοσμητικό με υφή μετάλλου περιβάλλει όλο το ταμπλό στο οποίο βρίσκουμε την κεντρική οθόνη, ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων με στρογγυλό σχήμα, ένα όμορφο τιμόνι με δύο ακτίνες και δερμάτινη στεφάνη, αεραγωγούς που καταλαμβάνουν σχεδόν όλο το πλάτος της καμπίνας και μια πρακτική θήκη για μικροαντικείμενα κάτω από τα χειριστήρια για τον κλιματισμό. Στη θέση του λεβιέ ταχυτήτων βρίσκουμε πλήκτρα και μια ακόμα θήκη για μικροαντικείμενα με συρόμενο κάλυμμα.

Η κεντρική οθόνη αφής με διάμετρο 10,25" φιλοξενεί τη νέα έκδοση του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας UConnect 5 η οποία υποστηρίζει ασύρματο mirroring για smartphone μέσω Apple CarpPlay ή Android Auto (σύντομα) ενώ δέχεται και φωνητικές εντολές. Επιπλέον το UConnect 5 διαθέτει μια σειρά από υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητας του χρήστη όπως το My Assistant (σύνδεση με εξυπηρέτηση πελατών), My Remote (απομακρυσμένος έλεγχος επιπέδου φόρτισης, ένδειξη τοποθεσίας και κλείδωμα/ξεκλείδωμα μέσω smartphone), My Car (πληροφορίες για την κατάσταση του αυτοκινήτου), My Navigation (δορυφορική πλοήγηση), My Wi-Fi (ασύρματο hotspot στο εσωτερικό του αυτοκινήτου με υποστήριξη σύνδεσης έως 8 συσκευών) και My Theft Assistance (ενημέρωση σε περίπτωση κλοπής του οχήματος).

FIAT 500

Η τιμή της πλούσιας έκδοσης "La Prima" του νέου 500 θα ξεκινά από τα €37.900 στην Ιταλία. Όπως μας ενημέρωσε η ελληνική αντιπροσωπεία, το μοντέλο θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας από τον Οκτώβριο. Παράλληλα με τη νέα γενιά, θα συνεχιστεί η παραγωγή και η διάθεση του σημερινού 500 ως μια πιο προσιτή εναλλακτική για όσους δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το θερμικό μοτέρ.

Όσοι αγοράσουν το νέο FIAT 500 θα έχουν πρόσβαση και στην υπηρεσία "My Dream Garage" η οποία τους επιτρέπει να νοικιάζουν αυτοκίνητα του ομίλου FCA (FIAT 500X, FIAT 500L, Alfa Romeo Giulia, Alfa Romeo Stelvio, Jeep Wrangler, Jeep Compass, Jeep Renegade) τα οποία θα παραδίδονται στο χώρο που επιθυμεί. Το μηνιαίο πάγιο για χρήση της υπηρεσίας κυμαίνεται μεταξύ €99 και €299 ενώ ο κάθε πελάτης θα έχει δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου για έως και 60 ημέρες το χρόνο. Το "My Dream Garage" θα κάνει ντεμπούτο στην Ιταλία τον Ιούλιο, ενώ αρκετές ακόμα αγορές της Ευρώπης θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του 2020.

Με αφορμή την πρεμιέρα του μοντέλου, οι εταιρείες Giorgio Armani, Bvlgari και Kartell δημιούργησαν τρία μοναδικά 500 τα οποία θα δημοπρατηθούν με τα έσοδα να προορίζονται για το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Earth Alliance του Leonardo Di Caprio για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο διάσημος ηθοποιός συμμετέχει μάλιστα και στο διαφημιστικό σποτ του νέου 500 το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω μαζί με όλα τα επίσημα βίντεο της παρουσίασης.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube