node/31640

Νέο πρότυπο μέτρησης WLTP: Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε [video]

Η μετάβαση από το πρότυπο NEDC στο WLTP, τι στο καλό είναι τελικά; Πρόκειται για μια νέα μέτρηση κατανάλωσης και εκπομπών CO2.

Η νέα μέτρηση κατανάλωσης WLTP αφορά πιο ρεαλιστικές συνθήκες μέτρησης που αυξάνουν τα μέχρι στιγμής εργοστασιακά νούμερα της παλιάς ομολογκασιόν NEDC. Και το κυριότερο, αποτελούν πηγή πραγματικής, ρεαλιστικής πληροφορίας για το προσεχές αυτοκίνητό σας (και για τη φορολογία) και όχι απλώς μια τιμή αναφοράς.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017, η κατανάλωση, οι εκπομπές CO2 και οι ρύποι των αυτοκινήτων που παίρνουν έγκριση τύπου μετρώνται χρησιμοποιώντας τη νέα Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Οι διαφορές είναι πολλές σε σχέση με τον κύκλο NEDC (New European Driving Cycle) που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’80, ο οποίος ίσχυε μέχρι τότε (βλ. πίνακα).

Οι κύκλοι μέτρησης εκτελούνταν πάντοτε στο εργαστήριο, αλλά τώρα πραγματοποιούνται σε πιο δυναμικές συνθήκες οδήγησης. Λαμβάνουν υπόψη μεγαλύτερη απόσταση (23,25 αντί για 11 km), υψηλότερη μέση ταχύτητα (46,5 αντί για 34 km/h), λαμβάνουν υπόψη τον πιθανό εξοπλισμό του αυτοκινήτου, και όλα αυτά σε έναν κύκλο 30 λεπτών της ώρας (αντί για 20’) με τέσσερις ακόμα δυναμικές φάσεις και μέγιστη ταχύτητα που ανέβηκε από τα 120 στα 131 km/h.

wltp

Αυτό αφορά τις πιστοποιήσεις στο CΟ2 και κατά συνέπεια στην κατανάλωση, καθώς τα πρώτα είναι η άμεση συνέπεια της δεύτερης: Όσο περισσότερο καταναλώνουμε τόσο περισσότερο CO2 εκπέμπουμε. Αλλά αυτό αφορά επίσης τους ρύπους στα καυσαέρια, συμπεριλαμβανομένων των NOx (οξείδια του αζώτου) και των μικροσωματιδίων, που μετρώνται στο δρόμο σύμφωνα με το πρότυπο RDE (Real Driving Emissions).

Μια άλλη καινοτομία είναι ότι κάθε αυτοκίνητο δοκιμάζεται στη βασική και μέγιστη διαμόρφωση του εξοπλισμού του, συμπεριλαμβανομένου του κλιματισμού και άλλων λειτουργιών που μπορούν να επηρεάσουν την κατανάλωση. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση και επομένως η αυτονομία των οχημάτων που λειτουργούν με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ειδικά τα ηλεκτρικά, μετρώνται με ειδικό τρόπο σε αυτές τις δοκιμές.

Ο κύκλος WLTP είναι τόσο πιο σκληρός όσο και πιο ρεαλιστικός, και σε κάθε περίπτωση πολύ καλύτερος σε σύγκριση με την σφόδρα παρεκκλίνουσα αισιοδοξία των μετρήσεων NEDC. Ένας κύκλος σχεδόν πάντα αδύνατον να αναπαραχθεί «στην πραγματική ζωή» και στην κανονική οδήγηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι, υπολογίζοντας περίπου +25% στο WLTP, το πιθανό σφάλμα μιας τέτοιας δοκιμής, έρχεσαι πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες, πετυχαίνοντας τιμές που μπορούν να αναπαραχθούν σε ρεαλιστικές συνθήκες. Οπωσδήποτε πρόκειται για μια επανάσταση!

Παραπλανητική συμβίωση
Η άφιξη αυτού του νέου προτύπου μέτρησης είναι επομένως εξαιρετική είδηση, αλλά δημιουργεί κι ένα μεγάλο πρόβλημα: Το παλαιό πρότυπο NEDC και το νέο πρότυπο WLTP συνυπάρχουν παράλληλα μέχρι το τέλος του έτους (μόνη εξαίρεση τα μοντέλα που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους και τους επιτρέπεται η μέτρηση κατά NEDC για έναν ακόμη χρόνο), ενώ τα στοιχεία τους δεν είναι καθόλου άμεσα συγκρίσιμα.

wltp

Τα υπάρχοντα μοντέλα θα πιστοποιηθούν κατά WLTP το επόμενο έτος. Επειδή συχνά, ένα νέο πρότυπο εισάγεται κατά κύριο λόγο για πρώτη φορά σε νέες ελεύσεις (έγκριση τύπου νέων μοντέλων/εκδόσεων) προτού γενικευθεί σε όλα τα αυτοκίνητα που διατίθενται στο εμπόριο.

Τέλος, οι κανόνες υπολογισμού της οικολογικού μάλους (που στην Ελλάδα αφορά τα τέλη κυκλοφορίας και την κυκλοφορία στον Πράσινο Δακτύλιο) θα πρέπει να προσαρμοστούν ιδανικά (σταδιακά;), έτσι ώστε να μην τιμωρηθούν υπερβολικά από τη μια στιγμή στην άλλη οι ιδιοκτήτες ΙΧ. Φυσικά, προς τα παρόν, η ελληνική πολιτεία δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση σχετικά με το τι πρόκειται να κάνει –αν έχει πάρει χαμπάρι βέβαια πως περνάμε σε νέα ομολογκασιόν.

Θυμηθείτε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ακριβώς το ίδιο μηχανολογικό set-up αυτοκινήτου, φορτωμένου με τον ίδιο εξοπλισμό, μπορεί να εμφανίσει νούμερα που είναι πολύ υψηλότερα, μέχρι και 25% περισσότερο CO2! Με άλλα λόγια, αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στον Πράσινο Δακτύλιο θα πάψουν να το κάνουν και άλλα που δεν πλήρωναν τέλη κυκλοφορίας τώρα θα πληρώνουν.

wltp

Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε στην εξαφάνιση ορισμένων εκδόσεων από τις γκάμες των κατασκευαστών. Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως, διότι αν αυτή η εξέλιξη δίνει την εντύπωση ενός πισωγυρίσματος με τις τιμές του CO2 σε άνοδο, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια δίκαιη επάνοδο.

Οπότε
Μόλις κάτσει η σκόνη και τα νούμερα της πιστοποίησης διευκρινιστούν και ενοποιηθούν, από τον επόμενο χρόνο, όλοι θα μπορούν να δουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την πραγματική κατανάλωση των αυτοκινήτων της αγοράς, τόσο σε απόλυτη τιμή (ποια είναι πραγματική κατανάλωση στο ένα ή στο άλλο μοντέλο) όσο και σε σύγκριση μεταξύ μοντέλων. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος, αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η φορά να είναι η σωστή: Τα πρότυπα πιστοποίησης να έχουν γίνει ρεαλιστικά και αξιόπιστα. Ενώ σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας να μην ανακαλύψουμε ελάττωμα στο σύστημα.

Πιστοποίηση NEDC και WLTP: Οι διαφορές

  NEDC  WLTP
Κύκλοι δοκιμών Ένας κύκλος δοκιμής  Αρκετοί κύκλοι δυναμικής δοκιμής, πιο αντιπροσωπευτικοί της πραγματικής οδήγησης
Χρόνος κύκλου 20 λεπτά της ώρας 30 λεπτά της ώρας
Διαδρομή κύκλου 11 km 23,25 km
Φάσεις οδήγησης Δύο φάσεις,66 % οδήγηση στην πόλη και 34 % εκτός πόλης  Τέσσερις φάσεις πιο δυναμικές, 52 % στην πόλη και 48 % εκτός πόλης
Μέση ταχύτητα 34 km/h 46,5 km/h
Μέγιστη ταχύτητα 120 km/h 131 km/h
Επίδραση προαιρετικού εξοπλισμού Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις στην κατανάλωση και στις τιμές του CO2 Λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην κατανάλωση και στις τιμές του CO2
Αλλαγές ταχυτήτων Σταθερά σημεία αλλαγής ταχυτήτων Διαφορετικά σημεία αλλαγής ταχυτήτων, ανάλογα με το αυτοκίνητο
Θερμοκρασία δοκιμής Μετρήσεις μεταξύ 20 °C και 30 °C Μετρήσεις στους 23 °C, διορθωμένες στους 14 °C για το CO2

[Πηγή ACEA – Association des Constructeurs Européens Αutomobiles]

 

node/39651

Η Bowmore και η Aston Martin εμφιαλώνουν το συλλεκτικό ουίσκι Black Bowmore DB5 1964

Θα διατεθούν μόλις 25 συσκευασίες - Δείτε πόσο κάνει το single malt των 56 ετών.

Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

Η Bowmore και η Aston Martin εμφιαλώνουν το συλλεκτικό ουίσκι Black Bowmore DB5 1964

Η Bowmore και Aston Martin ανακοίνωσαν μια συνεργασία το 2019 για τη δημιουργία αποκλειστικών εμφιαλώσεων. Το Black Bowmore DB5 1964 είναι η πρώτη κυκλοφορία στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.
Το 1964 είναι μια εμβληματική χρονολογία για την Bowmore, αφού τότε εγκατέστησε στο αποστακτήριό της έναν ολοκαίνουργιο λέβητα ατμού και παρόπλισε τον παλαιό που δούλευε με άνθρακα. 
Η πρώτη απόσταξη από αυτόν τον νέο λέβητα έφτιαξε το Black Bowmore, το οποίο αποστάχθηκε για πρώτη φορά στις 5 Νοεμβρίου 1964.

Ωστόσο η Bowmore δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Παράγει το μοναδικό δικό της single malt από το 1779 στο αποστακτήριο στις δυτικές ακτές της Σκωτίας.

Ο David Turner, διευθυντής αποστακτήρων της Bowmore, δήλωσε: «Το 1964 αντιπροσωπεύει μια σημαντική ημερομηνία στη σύγχρονη ιστορία του αποστακτηρίου. Όχι μόνο μια βασική στιγμή για το πώς αποστάξαμε το οινόπνευμα,  αλλά και πώς η διαδικασία αυτή  συνέχισε να δημιουργεί το Black Bowmore.
Για το λόγο αυτό επιλέξαμε και τη συνεργασία με την Aston Martin, που μας επέτρεψε να παρουσιάσουμε για άλλη μια φορά αυτό το εμβληματικό single malt με τον πιο απίστευτο τρόπο». 

Ωστόσο το 1964 είναι μια εξίσου εμβληματική χρονιά και για την Aston Martin. Μετά την κυκλοφορία της DB5 το 1963, το 1964 το αυτοκίνητο έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη σαν το αυτοκίνητο του James Bond στην ταινία Goldfinger.

ασ

Ο Marek Reichman, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aston Martin, δήλωσε: «Αυτή η συναρπαστική νέα συνεργασία με την Bowmore μας δίνει την τέλεια ευκαιρία να γιορτάσουμε ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας μας συνδυάζοντας την εμβληματική DB5 με τις εκλεπτισμένες γεύσεις αυτού του παγκοσμίου φήμης single malt». 

Το Black Bowmore DB5 1964 θα εμφιαλωθεί μόνον σε 17 μπουκάλια από τα οποία τα 25 θα διατίθενται προς πώληση. Το Black Bowmore περιγράφεται ως ένα ουίσκι με «έντονες γεύσεις από μάνγκο, φρούτα του πάθους και μέλι ακακίας, που συνδυάζονται με έναν ισχυρό συνδυασμό καφέ και καπνού».

Το μπουκάλι Black Bowmore DB5 έχει κατασκευαστεί από τη Glasstorm, ένα στούντιο επεξεργασίας γυαλιού στη Σκωτία. Τα μπουκάλια διατίθενται σε ένα χειροποίητο κουτί παρουσίασης, ο σχεδιασμός του οποίος αναπαριστά τις εγκαταστάσεις του αποστακτηρίου, την ώρα που το κάτω μέρος του μπουκαλιού έχει σχήμα πιστονιού. 

Το Black Bowmore DB5 1964 θα είναι διαθέσιμο από τα τέλη του φθινοπώρου 2020 αντί του πόσου των  50.000 στερλινών (περίπου €55.000) ανά συσκευασία! 

node/39650

Εσείς πόσα θα δίνατε για αυτήν την Lancia Delta Integrale Martini 5 Evoluzione; [video]

Είναι μια από τις 400 που παρήχθησαν το 1992 και έχει μόλις 21.000 km στο οδόμετρο.

Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

Εσείς πόσα θα δίνατε για αυτήν την Lancia Delta Integrale Martini 5 Evoluzione; [video]

Έχει μόλις 21.000 km και είναι το #374 από τα 400 αντίτυπα Martini 5 Evoluzione που δημιουργήθηκαν το 1992 για τον εορτασμό της πέμπτης συνεχόμενης επικράτησης της Lancia στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. 

Το αυτοκίνητο πωλήθηκε καινούργιο στην Ιαπωνία και εισήχθη από την Ισπανία στις ΗΠΑ. Στο οδόμετρό του έχει μόλις 21.000 km και φέρει όλα τα χαρτιά γνησιότητας, αλλά και τις ημερομηνίες που έχει κάνει την τακτική συντήρηση.

μαρτ

Τα ειδικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου είναι η ειδική βαφή του αμαξώματος που παραπέμπει στα χρώματα της Martini, με τις χαρακτηριστικές ρίγες, καθώς και μαύρο ρυθμιζόμενο πίσω σπόιλερ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε τη Lancia Delta HF Integrale 16v

Οι λευκοί τροχοί των 15 ιντσών φορούν ελαστικά Michelin Pilot Sport 205/50. Τόσο τα αμορτισέρ όσο και οι βάσεις του κινητήρα, αναφέρεται πώς αντικαταστάθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019. Την ίδια χρονιά αντικαταστάθηκαν και το πλαίσιο της μπαταρίας και το κάλυμμα του ψυγείου, από την Dino Motors του San Mateo στην Καλιφόρνια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε τη Lancia Delta HF Integrale Evo 2

Ο κινητήρας πέρασε από μεγάλο σέρβις το 2017, και φέρει νέο ιμάντα χρονισμού, ρουλεμάν, αντλία νερού, εύκαμπτους σωλήνες, μίζα και φλάντζα πολλαπλής εισαγωγής. Όλα αυτά αναφέρονται λεπτομερώς στα βιβλία συντήρησης.

martin

Το αυτοκίνητο είχε βγει σε δημοπρασία από μεγάλο ιστότοπο στην Καλιφόρνια η οποία ολοκληρώθηκε με ανώτατη προσφορά τα $ 112.000 στις 4 Αυγούστου, προσφορά όμως που ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την ελάχιστη τιμή που είχε θέσει ως όριο ο πωλητής.

Να σημειώσουμε πως το αυτοκίνητο δεν μπορεί να ταξινομηθεί στην Καλιφόρνια, λόγω αυστηρών προδιαγραφών στις εκπομπές ρύπων που ισχύουν στη συγκεκριμένη πολιτεία.